Haberler

Cumhurbaşkanı Gül, Yağmur Altında Mesir Saçtı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bu Yıl 470'incisi Düzenlenen Uluslararası Manisa Mesir Festivali'nde Sağanak Yağmur Altında Halka Mesir Saçtı.

Korumaların tuttuğu emsiyelere rağmen ıslanan Cumhurbaşkanı Gül, “Bu rahmettir, şifa niyetine” diyerek mesir saçarken, yaklaşık yarım saat süren sağanak, mesir saçma töreninin sona ermesiyle kesildi, yerini güneşli havaya bıraktı.

470'İNCİ MESİR FESTİVALİ'NDEN GÖRüNTüLER

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül kentteki ziyaretlerinin ardından, Manisa Valiliği önünde mesir şenlikleri için oluşturulan korteji selamladı.

Mehteran takımının ardından ‘şehzadeler kenti’ Manisa’nın 7 padişahını simgeleyen çocuklar atlarla geçiş yaptı. Cumhurbaşkanı Gül, selamlamadan sonra kortejin arkasından yürüdü. Yolun kenarındaki vatandaşları selamlayan Gül'e evlerin balkon ve pencerelerinden güller saçıldı. Yol kenarlarına yerleştirilen konfeti makinelerinden renkli konfetiler atıldı. Bir evin balkonundan bir çocuk, üzerinde ‘Gül dede hoşgeldin’ yazılı pankart açtı. Bir evden siyah- beyaz güvercinler uçuruldu. Cumhurbaşkanı Gül’le birlikte Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal da halkı selamladı. Hükümet Konağı’ndan Sultan Cami’ne kadar yaklaşık 800 metre yürüyen Gül’e vatandaşlar yol boyunca sevgi gösterilerinde bulundu.

BERAT’ TÖRENİNDEN VAZGEçİLDİ

Cumhurbaşkanı Gül, Sultan Camii’nde öğle namazını kıldı. Törenle birlikte sağanak yağmur da başlayınca vatandaşlar bir an önce mesir macununun saçılmasını istedi. Meydanı dolduran yaklaşık 20 bin kişinin mesir saçımı için sabırsızlanması ve yağmur nedeniyle, her yıl yapılan Hafsa Sultan'ın Merkez Efendi'ye berat verme töreninden vazgeçildi.

Cumhurbaşkanı Gül “Buraya güneşte yürüyerek geldik. Bu bir rahmettir, şifadır. Hem şifa hem rahmet ile birlikte” diyerek, vatandaşlara mesir saçtı. Cumhurbaşkanı'nın yanı sıra eşi Hayrünnisa Gül, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve eşi Münevver Arınç da vatandaşlara mesir saçtı. Sağanak yağmura rağmen vatandaşlar mesir kapma yarışına girdi. Cumhurbaşkanı Gül ile Arınç, korumaların tuttuğu şemsiyelere rağmen ıslandı ve bir yandan yüzlerini silerken diğer yandan da birbirlerine bakarak gülümsedi. Hazırlanan 3 ton mesir macunu halka saçıldı.

ARINç'IN EVİNDE ELBİSE DEĞİŞTİRDİ

Cumhurbaşkanı Gül mesir saçtıktan sonra törenden ayrılırken, bu yıl Hafza Sultan’ı canlandıran Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu öğrencisi Asuman Arifoğulları ve nedimeleriyle konuştu. Gül, daha sonra Sultan Cami’nden ayrıldı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın yaklaşık 200 metre uzaklıktaki İzmir Caddesi'nde bulunan evine giden Gül, ıslanan giysilerini değiştirdi. Törenin bitmesinin ardından, sağanak yağmur da kesildi, güneş açtı.

MESİRİN TARİHçESİ

Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in eşi, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan Manisa’dayken hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan Hafsa Sultan’ın yaptırdığı Sultan Camii Medresesi’nin başına getirilen Merkez Efendi, bitki ve baharatların karışımından oluşan bir macun hazırlar. 41 çeşit baharat karıştırılarak hazırlanan bu macunu yiyip sağlığına kavuşan Hafsa Sultan hastalara bu macunun verilmesini ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine, kağıtlara sarılan macun Sultan Camii’nin kubbe ve minarelerinden halka saçılmaya başlanır. Halk her yılın 21 Mart günü Sultan Camii’nin önünde kendiliğinden toplanır ve böylece Manisa Mesir Şenlikleri doğmuş olur. Şifalı mesir macununda şu baharatlar yer alıyor:

Zencefil, zulumba, kremtartar, kişniş, kebabiye, havlican, Hindistan cevizi, anason, yenibahar, hiyerşanben, çam sakızı, zağfıran, tarçın, üdulkahr, çöpçini, hardal, eskir, karanfil, çivit, meyanbalı, tiryak, sarıhalile, raziyane, kimyon, zerdeçal, tarçın çiçeği, karabiber, çörekotu, darı füsfül, ravent, limontuzu, kakule, şamlı, vanilya, şeker, günbalı, Hindistan çiçeği, limon kabuğu, galanda, teke mercini tohumu, Portakal Kabuğu.

Elif DEMİRCİ- Mehmet Hakkı ÖZBAYIR/MANİSA, (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

Fatih Karagümrük-Antalyaspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Fatih Karagümrük-Antalyaspor maçı şifresiz mi? Buse Naz Çakıroğlu kimdir? Buse Naz Çakıroğlu kaç yaşında, nereli? GELİNİM MUTFAKTA CANLI İZLE #128112 29 Nisan 2024 Gelinim Mutfakta puan durumu belli oldu mu? BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? 29 Nisan günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 29 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 29 NİSAN | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? Nihal Candan röportajında ne dedi? Nihal Candan cezaevinden çıktı mı? Nihal Candan tahliye oldu mu? Nihal Candan'ın son hali! Resmi Gazete bugün (29 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 Mayıs afişleri! İşte en güzel Whatsapp, Facebook, Instagram HD, kaliteli 1 Mayıs kaliteli görseller ve resimler! 29 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 1 Mayıs kuyumcular açık mı, kapalı mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title