Haberler

Ankara: DSP'den Fındık Üreticilerine Destek

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Zeki Sezer, üreticilere her zaman destek verdiklerini belirterek, Ordu mitinginin ardından Giresun'da önümüzdeki günlerde fındık üreticileriyle birlikte miting yapmaya hazırlandıklarını açıkladı.

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Zeki Sezer, üreticilere her zaman destek verdiklerini belirterek, Ordu mitinginin ardından Giresun'da önümüzdeki günlerde fındık üreticileriyle birlikte miting yapmaya hazırlandıklarını açıkladı.

DSP Genel Başkanı Sezer, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ı ziyaret etti. Sezer görüşmede yaptığı konuşmada, tarım kesiminde büyük sorunlar yaşandığını ve maliyetlerin 4 yıl öncesine göre yapılan hesaplarda 2.5 katına çıkmış durumda olduğunu öne sürdü. Sezer, 2002 yılında 980 bin lira olan mazotun da bugün 2.5 milyon lirayı bulduğuna dikkat çekerek, bunun dayanılmaz bir maliyet artışı olduğunu söyledi. Ürün fiyatlarında 4 yıl öncesine göre geriye gidişlerin olduğunu ileri süren Sezer, "Toplumun büyük bir kesimini oluşturan tarım kesimi kan kaybediyor" dedi. Bu sorunları aşacak projelerin hayata geçirilmesi gerektiğini savunan Sezer, bunun için de toplumun siyasetçisi, sivil toplumu ve meslek örgütleriyle bir bütünlük içerisinde çalışma yapması gerektiğini ileri sürdü.

Fındık üreticilerinin sorunlarına da değinen Sezer, hükümetin fındık üreticilerinin sorunlarını aşılmaz bir noktaya taşıdığını iddia ederek, "Hükümet kördüğümü çözmek yerine çözülmez bir hale getirdi" dedi. Sezer, üreticilerin 30 Temmuz'da yeri göğü inleten bir fındık mitingi yaptıklarını, o tarihlerde kendilerinin de Giresun'da bir miting yapma kararı aldıklarını ancak üreticilerin olaya doğrudan el koyduklarını ve bir süre için mitingi ertelediklerini söyledi. Sezer, hükümetin verdiği fındık fiyatı ve Toprak Mahsulleri Ofisi'nin yetersiz tavrı dolayısıyla söz konusu mitingi 15 Eylül günü bir miting yapacaklarını bildirdi. Sezer, Giresun mitingi ile Karadeniz'in sorunlarına DSP'ye yakışır bir şekilde çözüm arayacaklarını ifade etti.

Sezer, miting öncesinde TZOB Genel Başkanı Bayraktar'ın fikirlerinin kendileri için çok önemli olduğunu belirtti. Toplantıların sadece Giresun ile sınırlı kalmayacağını söyleyen Sezer, Trakya'da Çorlu'da ayçiçeği üreticileri ve Kilis'te de üzüm üreticilerinin sorunlarına dikkat çekip, sorunları kamuoyunda tartışmak istediklerini kaydetti. Tarımı kaldırmadan ve köylüyü mutlu etmeden ülkeyi mutlu etmenin mümkün olmayacağını belirten Sezer, "Kalkınma mutlaka köyden ve köylüden başlamalıdır" diye konuştu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise, Türk tarımının çok önemli sorunları olduğunu savunarak, "Maliyetlerimiz yukarı çıkarken ürün fiyatlarımızın da aşağıya gittiğini görüyoruz. Sürdürülebilir üretim noktasında bu sorun yaratıyor" dedi. Avrupa Birliği (AB) müzakere sürecine değinen Bayraktar, maliyetlerin aşağıya çekilmesi ve hükümetin yapısal sorunların çözümü noktasında bir irade koyması gerektiğini, ancak bütçenin bu konuda çok yeterli olmadığını gördüklerini öne sürdü. Bayraktar, "Türkiye için çok önemli olan ve ihracatta rakipsiz olduğumuz fındık başta olmak üzere, üzüm, incir, kayısı gibi ürünlerde de maalesef kendi elimizle ve hükümetin aldığı yetersiz tedbirlerle rekabet şansımızı kaybediyoruz" şeklinde konuştu.

"Fındık fiyatlarını yukarı çekmek için alınan tedbirlerin yeterli olmadığını görüyoruz" diyen Bayraktar, TZOB olarak yaptıkları kampanyayla fındık fiyatlarını yukarı çekmek için çalışmalarının devam edeceğini bildirdi. Bu konuda muhalefet partilerinin desteklerine ihtiyaçları olduğunu söyleyen Bayraktar, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'i yakından izlediklerini, kendisinin konuşmalarında her zaman çiftçiyi ve üreticileri destekleyen sözler söylediğini ifade etti. Bayraktar, muhalefet partileri bu sorunları gündeme taşıdıklarında, sorunların daha kolay çözüleceğini savundu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title