Haberler

Anayasa Komisyonu, Anayasa Değişikliğini Görüşüyor

Değişiklik Paketinin Görüşüldüğü Anayasa Komisyonu'nda, AK Parti'nin Kısaltmasına 'AKP' Diyen CHP'li Vekillere AK Parti'li Vekiller, 'O Zaman Biz de Size 'Cehap' Diyelim' Diye Tepki Gösterdi.

Anayasa değişikliği paketinin görüşüldüğü Anayasa Komisyonu'nda AK Parti ve CHP'li vekiller arasında 'AKP' tartışması yaşandı. AK Parti'nin kısaltmasını 'AKP' diye telaffuz eden CHP'li vekillere AK Parti'li vekiller, "O zaman biz de size 'Cehap' diyelim" diye tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ilişkin düzenlemenin de içinde yer aldığı anayasa değişiklik teklifi Anayasa Komisyonu'nda ele alınıyor. TBMM Anayasa Komisyonu bugün Komisyon Başkanı Burhan Kuzu başkanlığında toplandı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in ve Devlet Bakanı Beşir Atalay'ın da katıldığı komisyonda anayasa değişiklik teklifi ele alınıyor. Komisyonda CHP Ankara Milletvekili Oya Araslı, sistem değişikliğini içeren anayasa değişikliği teklifinin vekillerin

incelemesine olanak vermeden komisyona getirilmesine tepki göstererek vekillerin iradesinin dikkate alınmadığını savundu. Anayasa değişikliğinde muhalefetin gözardı edilmesinin parlamenter sistem açısından yaralayıcı olduğunu söyleyen Araslı, aceleyle hiçbirşey kazandırılamayacağını ifade etti. Bugün Anayasa Komisyonu'na getirilen teklifin parlamenter sistem ile başkanlık sistemi arasında tercih anlamına geldiğini savunan Araslı, "Meclis cumhurbaşkanı seçme sürecinde ve erken seçim kararı alarak görevinin

bittiğini bildirdi. Şu günlerde kalkıp anayasa değişikliği, hele hele sistem değişikliğine yol açacak anayasa değişikliği yapılması siyasi bakımdan yakışık almaz. Biz cumhurbaşkanını halka seçtirme kararı almada önce halkın bunu isteyip istemediğine bakmalıyız" dedi.

Araslı ayrıca, Meclis'in cumhurbaşkanı seçim takvimini işletirken cumhurbaşkanını halka seçtirmek üzere yapılan düzenlemenin çelişkili olduğunu söyledi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ise, bugün yürürlükte olan 1982 Anayasası'nın cumhurbaşkanına verdiği yetkilerin 'İleri derecede yarı başkanlık sistemi' getirdiğini belirterek, sistemin düzeltilmesi gerektiğini söyledi. Bu sistemin bugün parlamenter sistemin tıkanmasına neden olduğunu savunan Fırat, Anayasa Mahkemesi'nin en son aldığı karar ile parlamentonun bugün fiili olarak çalışamaz hale geldiğini söyledi. Fırat'ın konuşması sırasında CHP'li vekillerin 'AKP' şeklindeki

hitapları komisyonda gerginliğe neden oldu. Fırat, "Ben kendime saygımdan dolayı Cumhuriyet Halk Partisi'ne CHP diyorum. Siz de kendinize saygınız doğrultusunda istediğinizi söyleyebilirsiniz" dedi. CHP'li vekillerin 'AKP' şeklindeki ısrarı üzerine AK Partili vekiller, "O zaman biz de Cehap diyelim" diye tepki gösterdi.

Komisyon Başkanı Kuzu'nun müdahalesi ile konuşmasına devam eden Fırat, Çağlayan ve Tandoğan meydanında yapılan mitingleri siyasiler olarak izlediklerini ve gerekli mesajları aldıklarını söyledi. Fırat, meydanlarda insanların cumhurbaşkanını halkın seçmesini istediğini hatırlattı. Fırat, cumhurbaşkanının yetki ve sorumluluklarının 61 Anayasası'nda olduğu gibi düzenlenmesi gerektiğini söyledi ve bununla ilgili düzenlemelerin de bugünden yapılıp önümüzdeki dönemde göreve başlayacak parlamentoya sunulmasını

istedi.

Fırat ayrıca, Meclis'in Pazar günü yapılacak seçimde iyi niyetli davranılırsa cumhurbaşkanını seçebileceğini ancak 367 mecburiyetinden dolayı sürekli birinci turun tekrarının yapılacağını belirterek, "Bizim avare ya da nafile turlarla geçirecek vaktimiz yok" dedi.

"CHP CUMHURBAŞKANINI HALKIN SEÇMESİNE DEĞİL USÜL VE YÖNTEME İTİRAZ EDİYOR"

CHP'li Yüksel Çorbacıoğlu ise, AK Parti'nin 2 yıldır muhalefetin 'cumhurbaşkanını halk seçsin' önerisini dinlemediğini, bugün seçimlere kısa bir süre kala bu öneriyi getirmesinin de samimiyetsiz bulunduğunu söyledi. "Yasal düzenlemeler küçük hesaplarla yapılamaz" diyen Çorbacıoğlu, "82 Anayasası faşist darbe anayasasıdır. Türkiye'nin önünü tıkayan anayasadır. Gerçekten bugün bu teklifi getiren arkadaşlar gerekçeleri ile bizi ikna etsinler, biz de katkı sağlayalım. Aksi takdirde kaş yapalım derken göz

çıkarırız. Sakın buna itiraz ediyoruz diye CHP'nin halkın iradesine karşı olduğu anlamı çıkmasın. Biz anayasa değişikliğinin usul ve yönteminin doğru olmadığını söylüyoruz" ifadelerini kullandı.

Anavatan Parti'li Muzaffer Kurtulmuşoğlu da, anayasa değişikliği ile 'cumhurbaşkanının kral olacağı' eleştirilerine tepki göstererek, anayasa değişikliğinin cumhurbaşkanının yetki ve sorumluluklarına dokunmadığını sadece seçimini halka yaptırmayı önerdiğini söyledi.

CHP'li Atilla Kart ise, tüm meselenin anayasa değişikliğinin zamanlaması ve içeriğinden kaynaklandığını, yapılan bu değişikliğin fiilen uygulanmasının mümkün olmadığını ifade etti. Türkiye gündeminin uygulanması mümkün olmayan bir tartışma ile meşgul edildiğini ön süren Kart, halkın oyları ile iktidara gelen başbakan ile yine halkın seçtiği yetkileri geniş cumhurbaşkanı arasında itilaf çıkacağı ve sistemin gelecekte tıkanacağını kaydetti. Bugün dayatmacı-antidemokratik bir anlayışın tezahürünün

gerçekleştiğini ileri süren Kart, cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili kararı yeni parlamentonun vermesi gerektiğini söyledi.

(SC-OK-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title