Haberler

Otomotiv Sektörü Bursa İhracatını Sırtlamaya Devam Ediyor

Uludağ İhracatçı Birlikleri (Uib), Geçen Seneye Göre Yüzde 73 Artışla Ocak Ayında 2.2 Milyar Dolar İhracat Gerçekleştirdi. 2 Milyar 20 Milyon Dolar Olarak Açıklanan Taşıt Araçları ve Yan Sanayi İhracatı Yüzde 79'luk Artışla Bursa İhracatını Sırtladı.

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), geçen seneye göre yüzde 73 artışla ocak ayında 2.2 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. 2 milyar 20 milyon dolar olarak açıklanan taşıt araçları ve yan sanayi ihracatı yüzde 79'luk artışla Bursa ihracatını sırtladı.

UİB, Ocak ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Yılın ilk ayında 2.2 milyar dolar ihracat gerçekleştirilirken, geçen senenin ocak ayına göre yüzde 73 artış sağlandı. Son 12 aylık ihracat kaydı 23.2 milyar dolar seviyesindeyken, Bursalı ihracatçılar yıl sonu hedefi olan 28 milyar dolara adım adım yaklaşıyor. Birliğin Ocak ayı ihracat rakamları içinde taşıt araçları ve yan sanayi yüzde 79'luk artış ve 2 milyar 20 milyon 407 bin dolarlık ihracatla ilk sırada gelirken, tekstil 91 milyon 989 bin dolar ihracatla

takip etti. Meyve sebze mamulleri ihracatında ise 12 milyon 297 bin dolarla geçen seneye göre yüzde 14 düşüş oldu. İlk 5 ürün içinde ise yüzde 99 artış ve 721 milyon dolarla binek otomobiller, 638 milyon dolarla otomotiv yan sanayi, 498 milyon dolarla eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, 102 milyon dolarla otobüs-midibüs-minibüs ve 63 milyon dolarla dokuma kumaşları yer alıyor.

Bursa'dan yapılan ihracatta ise taşıt araçları ve yan sanayi ihracatı 658 milyon dolar gerçekleşti. Geçen seneye göre de yüzde 112'lik artış oldu. Yaş meyve sebze sektöründe ise yüzde 30'luk bir düşüşle 874 bin dolarlık ihracat yapıldı. İhracatçı birlikleri genel sekreterlikler sıralamasında UİB, yüzde 22.4'lük payla ikinci sıradaki yerini korurken, iller bazında Bursa, yüzde 70 artış ve 965 milyon dolarlık ihracatla ikinci sırada yer aldı. 5 birlik bazında toplam 160 ülkeye ihracat yapılırken, Almanya,

İtalya, Fransa, İngiltere ve İspanya en çok ihracat yapılan ülkelerin başında geldi.

UİB Genel Sekterer Vekili Mümin Karacakayalılar, birlik olarak Türkiye ihracatından aldıkları payın her geçen ay arttığına dikkat çekerek, "İlk defa ocak ayında payımız yüzde 22.4'e yükselmiştir. Geçen yıl Mayıs, Ekim ve Kasım aylarında 2 milyar doları aşan UİB ihracatı, 2008 yılına bu rakamla yıla başlıyor olması, yıl sonu hedefi olan 28 milyar dolara ulaşacağımızı göstermektedir. Bursa ihracatı ise son bir yıllık dönemde 10 milyar dolarlık psikolojik sınırı aşmıştır. Aylık bazda 1 milyar dolar sınırını

zorlayan Bursa ihracatı, Türkiye ihracat artış hızının 21 puan üzerindedir. Bu güzel veriler ihracatçının sorunlarının çözüldüğü anlamına gelmemektedir. Hala düşük döviz kuru, yüksek faiz, girdi maliyetlerinin yüksekliği, lojistik alt yapı gibi sorunlarımız devam etmektedir. En önemlisi ise ekonomik ve siyasal istikrardır. İhracatçının bu sorunları giderildiği takdirde daha yüksek performans gösterecektir" dedi.

2006 yılında yüzde 61.3 olan ihracatın ithalatı karşılama oranının, 2007 yılında yüzde 63'e çıktığını da hatırlatan Karacakayalılar, "Ancak geniş ekonomik grupların sınıflamasına göre ithalat kayıtlarına baktığımızda, ithalattaki payı yüzde 72.7 olan ara malların 2007 yılı toplam ithalatı 123.5 milyar dolardır. Ara malların ithalatını azaltmak için hükümet ciddi çalışmalar yapıyor. Bu malların ülke içinde üretilmesi için çalışmalar yapılıyor. Tedbirler alınıyor. Ara mallar, ülke içinde üretilirse

istihdam artar, cari açığa önemli etkileri olur. Hükümetin Ar-Ge için de ciddi çalışmaları olduğunu gördüm. Üretim seferberliği düşüncesi var. Bütün sorunlara rağmen rakamların buraya gelmesi sanayicilerin dışa açıldığını göstermektedir" diye konuştu.

(OMR-ÖZ-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title