Haberler

Otomasyon şirketini kapatıp bahçe kuran girişimci avokado fidanı yetiştiriyor

Güncelleme:

Yükseköğrenim için 1997'de gittiği Ankara'da otomasyon şirketi kurarak iş yaşamına adım atan Mutlu Karahan'ın öğrenci evinde görüp tadına baktığı avokado hayatını değiştirdi. Şirketini kapatan Karahan, memleketi Adana'ya yerleşerek avokado fidanı üretimine başladı.

Girişimci Mutlu Karahan, memleketi Adana'nın Yumurtalık ilçesine bağlı Deveciuşağı Mahallesi'nde avokado yetiştirmeye karar verdi. 3 yıl önce memleketine dönerek babasından kalan 16 dönümlük arazide kısıtlı imkanlarla avokado yetiştirmeye başlayan Karahan, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün desteğiyle fidan üretimine yöneldi.

Otomasyon şirketini kapatıp bahçe kuran girişimci avokado fidanı yetiştiriyor

YILLIK 20 BİN AVOKADO ÜRETİYOR

Yıllık 7 türde 20 bin avokado fidanı üreten Karahan, 3 senedir ürünün hem meyvesini hem de fidanını satarak gelir elde ediyor. Karahan, öğrenci evinde görüp tadına baktığı avokadonun hayatında bir referans noktası olduğunu söyledi.

Otomasyon şirketini kapatıp bahçe kuran girişimci avokado fidanı yetiştiriyor

"40 YAŞIMDA DÖNÜM NOKTASI OLDU"

Yıllar sonra döndüğü köyünde yetiştirmek için üzerinde araştırmalar yaptığı avokadoyu tercih ettiğini belirten Karahan, şöyle konuştu:

"40 yaşında bir dönüm noktası oluştu kaderde. Ya şehirdeki kariyerime devam edecektim otomasyonla alakalı ve kurumlara hizmet edecektim ya da köy kalkındırma düşüncelerimde özetlediğim ideallerimi yaşamak üzere köyüme dönecektim. Biz köyü tercih ettik. Birikimlerimizi bu köyde kullanarak hem insanımıza hem ailemize faydalı olalım hem de otomasyondaki temel motivasyonumuz olan ithalatın önüne geçme düşüncesini tarım alanında da yaşatalım istedik."

Karahan, "Şimdilik yılda 7 türde sertifikalı 20 bin fidan üretiyoruz. 3 sene içinde 100 bin fidana ulaşmayı hedefliyoruz. Kapasitemizi artırıyoruz." dedi.

Otomasyon şirketini kapatıp bahçe kuran girişimci avokado fidanı yetiştiriyor

DENEME ÜRETİMLERİ DE VAR

Karahan, avokado fidanının yanı sıra başka tropik meyve fidanları üretimi için de deneme ekimleri yaptığını dile getirerek şunları kaydetti:

"Bu bölgede açık alanda mango denedik, kapalı alanda çiçek açtı. Bununla alakalı düşüncelerimiz var. Bölgemize bunları da kazandırmak istiyoruz. Bunun dışında passiflora, jackfruit gibi bazı tropikal bitkilerin bölgeye uyumunu da inceliyoruz. Bunları kazabilirsek insanımıza ayrıyeten bir faydamız olacağına inanıyorum."

Kaynak: AA / Ekonomi

Yumurtalık Ankara Haberler

Bakmadan Geçme

Sülfür gazı nedir, zararlı mı, ölümcül mü? Menkul kıymet tesisi nedir, ne anlama gelir? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 9 Mayıs Perşembe? 9 Mayıs2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 9 MayısResmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 9 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 9 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 9 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 9 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 9 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 9 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 9 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 9 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Beşiktaş Trabzonspor maçı ne zaman ZTK 2024?
500

Yorumlar (6)

rambo baba:

20000 fidanın ne olduğunu biliyomusunuz nasıl yetişeceğini yalancılar . biride çıkıyor 60 tavuktan ayda bin yumurta alıyor. bu tavukların bir tanesi günde 13 tanemi yumurtluyor.

7
14
yanıtYanıtla
hahaha:

sende nasıl matematik var hayran kaldım 60 tavuk hergün 1 tane yumurta yapsa günde 60 yapar 6030 = 1800 yapar burada sana bu dersi vermek istemezdim ama dayanamadım :)))

yanıt14
yanıt0
Yurdum İnsanı:

Fidancılık ta 20.000 fidan çok değil. Milyon mertebesinde fidan yapan üreticiler var. Mesela benim tarla komşum her yıl yaklaşık 250.000 / 300.000 zeytin fidanı yetiştiriyor. Bilginiz olsun.

yanıt0
yanıt0
Doğrucu Davut:

Senin matamatik hocan kim?

yanıt5
yanıt1
Maviadam:

Ulan ileri zeka, 60 tavuk günde 1 yumurta yapsa günde 60 eder, çarp 30 ile, ne yapar. Binnn sekizyüzzzz. Biz bunu kalemle anlattık, silgiyle anlattık, aptala anlatır gibi anlattık...

yanıt1
yanıt2
Hakkı:

Maşallah maşallah elinize sağlık ALLAH emeklerinizi zayi etmesin ınşallah memleketin böyle insanlara ihtiyacı var başarılar dilerim

1
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title