Haberler

Oecd: 'Reformlar ve Maliye Disiplini Sürmeli'

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü Oecd, Başarılı Bir Geçiş Sürecinde Bulunan Türkiye'nin, Mali İstikrar ve Ekonomik Büyümeyi Devam Ettirebilmesi İçin Yapısal Reformlar ve Kamu Maliye Politikasındaki Disiplini Sürdürmesi Gerektiğini Bildirdi.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD, başarılı bir geçiş sürecinde bulunan Türkiye'nin, mali istikrar ve ekonomik büyümeyi devam ettirebilmesi için yapısal reformlar ve kamu maliye politikasındaki disiplini sürdürmesi gerektiğini bildirdi.

OECD tarafından iki yılda bir yayımlanan Türkiye İnceleme Raporu'nda, ''kamu mali sektörünün güçlendirilmesi'', ''rekabet gücünün artırılması'' ve ''istihdamın artırılması'' ile ilgili yapılacak reformlara yer verildi.

Raporda ayrıca, Türk ekonomisinin karşılaştığı yeni zorluklar, çözülmesi gereken sorunlar, büyüme stratejisindeki politika değişikleri, yeni zorluklara karşı para politikası, rekabet gibi konulara da değinildi.

-Elde edilen kazanımlar-

Türk Hükümetinin, makro ekonomik çerçeveyi güçlendirdiği, sanayide rekabeti arttırdığı, istihdamı yükselttiği, ekonomik büyümeyi gerçekleştirdiği belirtilen raporda, ''Başarılı bir geçiş sürecinde bulunan Türkiye'nin, son yıllardaki makro ekonomik istikrar sayesinde, 2001'deki krizden başarılı bir şekilde çıkarak sağladığı mali istikrar ve ekonomik büyümeyi sürdürmesi, bunun için de yapısal reformlar, kamu maliye politikasındaki disiplinin sürdürülmesi gerekiyor'' denildi.

Raporda, Türkiye'nin önündeki yeni zorluklar, ''kamu maliyesindeki kazanımların korunması, yüksek büyüme ile uyumlu bir kamu maliyesi politikasını yürütme, enflasyon düşürücü önlemlere devam etme, enflasyon hedefleme ile birlikte yapısal ve mali politikaların sürdürülmesi, kayıtlı istihdamı arttırarak, verimliliği de güçlendirme'' olarak sıralandı.

-Alınması gereken önlemler-

Rapora göre, belirli aralıklarla ortaya çıkan makro ekonomik istikrarsızlıklar, Türkiye ekonomisinde istikrarlı büyümenin önünde hep engel oluşturdu.

Raporda, Türkiye'nin, yatırımcıların güvenini sürekli olarak sağlayabilmesi açısından, bundan sonra, makro ekonomik istikrarı bozucu gelişmelerden sakınması ve istikrarı korumasının önem taşıdığı belirtildi.

Ayrıca, Türkiye'nin, enflasyonda sağladığı başarıyı koruyarak, enflasyonu düşürmeye devam edebilmesi için yapısal reformlar ile kamu maliyesi disiplinine ağırlık vermesi gerektiği bildirilerek, istihdamın güçlendirilmesinin de verimlilik açısından önem taşıdığı kaydedildi.

-IMF'nin önemi-

Raporda, Türkiye'nin krizden sıyrılarak başarılı bir geçiş ekonomisi sürecinde kredibilite güçlendirici IMF şemsiyesinin önemli bir unsur olduğuna da dikkat çekildi.

Türkiye'nin, IMF programının Mayıs ayında sona erdiği hatırlatılırken, bu program çerçevesinde elde edinilen mali istikrarın korunması gerektiği belirtildi.

Yapısal reformların sürdürülmesinin, Türkiye'nin dış koşullardaki gelişmelerden daha az etkilenmesine imkan vereceği ve özellikle de cari işlemler açığını azaltacağı vurgulandı.

-İstihdam ve verimlilik-

Türkiye'nin, rekabet gücü açısından, iş gücü piyasası reformuna ağırlık vermesi gerektiğinin belirtildiği raporda, istihdamı azaltıcı maliyetlerin azaltılması ve iş gücünün eğitilmesi gerektiği kaydedildi.

Türkiye'nin, yüksek büyüme potansiyeline sahip olduğunun belirtildiği raporda, yüksek sürdürülebilir büyüme patikasının yeniden yakalanabilmesi için istikrarlı bir makro ekonomik politikanın sürdürülmesi, verimliliğin önündeki engellerin kaldırılması ve özel sektör ile uyumlu bir ekonomik politikanın uygulanması gerektiği vurgulandı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Benzin ve Motorine indirim var mı? Benzin ve Motorine indirim gelecek mi, yapılacak mı? 5 Mayıs akaryakıt fiyatları! 5 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 5 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 5 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 5 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title