Haberler
BBC

Merkel: İngiltere'nin AB Vatandaşları Önerisi Brexit Müzakereleri İçin İyi Bir Başlangıç

Almanya Başbakanı Angela Merkel İngiltere Başbakanı Theresa May'in Brexit sonrası ülkesindeki AB vatandaşlarının haklarını koruma önerisini "iyi bir başlangıç" olarak niteledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere'nin, Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması (Brexit) sonrası, birlik üyesi vatandaşlarının haklarını koruma önerisini müzakereler için "iyi bir başlangıç" olarak nitelendirdi.

Angela Merkel buna karşın Brexit ile ilgili "daha çok soru ve yapılması gereken işler" olduğunu söyledi.

İngiltere Başbakanı Theresa May'nın dün Brüksel'deki AB liderler zirvesinde açıkladığı öneriye göre İngiltere'de 5 yıl yaşayan AB vatandaşlarına ülkede yerleşim statüsü verilecek.

Plan İngiltere'de yaşayan yaklaşık 3 milyon 200 bin AB vatandaşını etkiliyor.

AB vatandaşlarının ve birlik üyesi ülkelerde yaşayan İngiltere vatandaşlarının hakları Brexit müzakerelerinin başında çözülmesi gereken çetrefillli konulardan biri. İngiltere'nin "AB'den boşanma faturası" olarak bilinen ödeme ve Kuzey İrlanda sınırı da önemli başlıklar arasında.

'Ekim'e kadar çok çalışacağız'

Almanya Başbakanı Angela Merkel dünkü toplantıların ardından yaptığı açıklamada "Theresa May bugün Büyük Britanya'da 5 yıl yaşayan AB vatandaşlarının tüm haklarının korunacağını açıkladı. Bu iyi bir başlangıç. Ama elbette Brexit konusunda mali meseleler, İrlanda ile ilişkiler gibi pek çok konu var. Bu Ekim'e kadar çok çalışmamız gerektiği anlamına geliyor" dedi.

Angela Merkel, liderler zirvesinin ana gündem maddesinin Brexit olmadığını, İngiltere'nin AB'den ayrılmasının ayrıca müzakere edileceğini söyledi.

Merkel, "Benim için 27 üye ülkenin geleceğini şekillendirmek Britanya ile çıkış müzakerelerinden daha öncelikli" dedi.

May'in önesinden önce AB, İngiltere'deki AB vatandaşlarının ve AB ülkelerinde yaşayan yakkaşık 1 milyon 200 bin İngiltere vatandaşının haklarının Avrupa Adalet Divanı tarafından korumasını istemişti.

Zirvede konuşan May ise 27 üye ülkenin liderlerine İngiltere'nin "kimsenin ülkeyi terk etmesini ve ailelerin bölünmesini istemediğini" söyledi.

İngiltere 23 Haziran 2016'da düzenlenen referandumda tercihini AB'den çıkmaktan yana kullanmıştı.

Brexit mükerelerinin Mart 2019'a kadar tamamlanması öngörülüyor.

AB zirvesinin ikinci gününde ise öncelikli gündem maddeleri; göç, güvenlik, ekonomik sorunlar ve "terörle mücadele" olacak.

BBC

Avrupa Birliği Angela Merkel Theresa May Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title