Haberler

Mağara, yuvaları oldu

ŞABAN YILMAZ - Şırnak'ta, terör olayları nedeniyle boşalttıkları mezralarına köye dönüş projesiyle dönen 10 aile, oturulacak sağlam evleri olmadığı için 11 yıldır mağarada yaşıyor

ŞABAN YILMAZ - Şırnak'ta, terör olayları nedeniyle boşalttıkları mezralarına köye dönüş projesiyle dönen 10 aile, oturulacak sağlam evleri olmadığı için 11 yıldır mağarada yaşıyor

İdil ilçesi Kurtuluş köyüne bağlı Zirincan mezrasına 2002 yılında dönüş yapan köylüler, 11 yıldır zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyor.

Yaşadıkları mağaralarını hayvanlarıyla paylaşan köylüler, banyo ihtiyaçlarını da kurdukları çadırlarda gideriyor.

Kurtuluş köyü muhtarı Mehmet Nuri Genç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Butikan aşireti mensubu köylülerin 300 yıldan bu yana Zirincan'da yaşadığını söyledi.

Genç, Zirincan'ın 1992 yılına kadar yerleşime açık bir köy olduğunu belirterek, "Ancak bölgedeki terör olaylarından dolayı akrabalarımız burayı boşaltmak zorunda kaldı. Ankara'ya, İstanbul'a ve değişik yerlere dağıldı. 2002 yılında köye dönüş programı çerçevesinde buraya döndüler" dedi.

-Onların başını sokacakları mağaraları var

Köye dönüşler başladığında ortada ev olmadığı için Zirincanlıların mağarada yaşamaya başladığını anlatan Genç, şöyle konuştu:

"5 yıl boyunca susuz, elektriksiz ve yolsuz kaldılar. Daha sonra yaptığımız müracaatlar neticesinde devletimiz buraya stabilize yol yaptı, içme suyu ve elektrik getirdi. Bu konularda sıkıntılarımız yok. Ancak burada yaşayan vatandaşlarımızın hepsi istisnasız mağarada yaşıyor. Şuan mezrada 10 hanemiz var. Normalde 15-20 hanedir ama çocuklarını okutmak için geçici olarak bir kısım köylüler burada bulunmuyor. Bir proje kapsamında oturulabilir evlerin yapılmasını istiyoruz."

-"Şiddetli yağmurda mağaramız su altında kalıyor"

Mezra sakinlerinden Maşallah Çiçek ise kışın mağarada yaşamanın zor olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Soba kuruyoruz ama baca olmadığı için duman çıkmıyor. Mağaranın tavanı gördüğünüz gibi simsiyah. Yağmur buralara kadar geliyor. Mağaranın kapısı yere yakın olduğu için şiddetli yağmurda su altında kalıyor. Başvuruda bulunduk ama sesimizi duyan olmadı. Yolumuz toz içerisinde gelip gidemiyoruz. Ev yapmayı düşünüyoruz kum getiremiyoruz. Yol bozuk olduğu için kamyon buraya gelmiyor."

-"Yemeklerimizi dışarıda çalı, odun toplayarak yapıyoruz"

Hayvancılıkla uğraştıklarını ve hayvancılığı daha iyi yapabilmeleri için kendilerine ev yapılmasını isteyen Kanite Geldi de sıkıntıları olduğu için yıllar önce bulundukları yerden göç etmek zorunda kaldıklarını anımsattı.

Terör nedeniyle terk etmek durumunda kaldıkları köylerine 11 yıl önce döndüklerini ancak evleri yıkıldığı için mağarada yaşamak zorunda kaldıklarını dile getiren Geldi, "Yemeklerimizi dışarıda çalı, odun toplayarak yapıyoruz. Çamaşırlarımızı elde yıkıyoruz. Biz daha iyi yaşam standartlarına kavuşmak istiyoruz. Devletimizin bize el uzatmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Orta okulu tamamladıktan sonra lise eğitimine ara veren Dilan Çiçek ise "Ortaokulu geçen sene bitirdim. Şartlar uygun olmadığı için okuyamadım. Hayvancılıkla uğraşıyoruz, kimse olmadığı için ben bu işi yapıyorum" diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Şırnak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 5 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 5 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title