Haberler

Klinik Şefi ve Şef Yardımcısı Kadrolarına Atamalar Yeniden Düzenlendi

TBMM Sağlık Komisyonu'nda, Klinik Şefi ve Şef Yardımcılığını Atamalarını Yeniden Düzenleyen Yasa Teklifi Kabul Edildi. Teklifle, Klinik Şefi ve Şef Yardımcısı ve Başasistan Kadrolarına Atamalar, Uzman Doktorlar Arasından Sağlık Bakanlığı'nca Yapılacak veya Yaptırılacak Sınavlara Göre Gerçekleştirilecek.

TBMM Sağlık Komisyonu'nda, klinik şefi ve şef yardımcılığını atamalarını yeniden düzenleyen yasa teklifi değiştirilerek benimsendi. Teklifle, klinik şefi ve şef yardımcısı ve başasistan kadrolarına atamalar, uzman doktorlar arasından Sağlık Bakanlığı'nca yapılacak veya yaptırılacak sınavlara göre gerçekleştirilecek.

TBMM Sağlık Komisyonu AKP Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl başkanlığında toplandı. Komisyon, Erdöl'ün, "Sağlık Hizmetleri Temel Kanununda" değişiklik öngören yasa teklifini görüştü. Teklifi üzerine konuşan Erdöl, eğitim ve araştırma hastanelerinde profesör ve doçentlerin belli kriterlere göre atanmasını öngördüğünü söyledi.

AKP Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, eğitim ve araştırma hastanelerinde eğitici ve öğreticiler konusunda ciddi sıkıntıların yaşandığını belirterek, teklifin bunu gidermeyi amaçladığını anlattı. Anayasa Mahkemesi'nin, geçen dönemde çıkarılan yasanın yürütmesini durdurduğunu hatırlatan Ünüvar, bunun gerekçesinin henüz açıklanmadığını, ancak alınan bilgiler doğrultusunda değişiklik öngörüldüğünü kaydetti.

- CHP : "OBJEKTİF KRİTERLER GETİRİLSİN" -

CHP İstanbul Milletvekili Sacid Yıldız da teklifi eleştirerek, jüri üyeliği yapan kişiler için de kriter getirilmesini isteyerek, uzun zamandan beri sorun haline gelen klinik şefi ve şef yardımcısı atamaları için objektif kriterlerin getirilmesi gerektiğini kaydetti.

- MHP : "TORPİL VE KAYIRMA VAR"-

MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş, teklif üzerine yaptığı konuşmada, üniversitelerdeki doçentlik prosedürü baz alınarak hazırlanan teklifi "kabul edilemez bir yanlış" olarak tanımlayarak, bu atamalarda torpil ve kayırmaların önüne geçilmesi için sınav sisteminin getirildiğini anlattı. "Niye boş olan kadroları ilan edip sınav yapmıyorsunuz?" diyen Durmuş, sadece bilimsel yayınların tek başına kriter olamayacağını, profesör ve doçent olmuş öğretim üyelerinin bazen ameliyat yapamadığını, bilgiyi öğrencilere aktaramadığını savundu.

- DTP : "KURALSIZ ATAMALAR YAPILDI"-

DTP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, da AKP iktidarında klinik şefi ve şef yardımcılığı için sınavsız ve kuralsız atamalar yapıldığını, ancak Anayasa Mahkemesinin yasanın yürütmesini durdurmasına karşılık 47 hastaneye 155 atama yapıldığını söyledi. Bu atamalarla ilgili açılan davaların halen sürdüğünü ifade eden Bayındır, bu aşamada yeni bir düzenleme yapılamayacağını ve teklifin geri çekilmesi gerektiğini söyledi

-HÜKÜMET : "BU KADROLARI ZENGİNLEŞTİRMEK ZORUNDAYIZ"-

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, eleştirilere yanıt verdi. Akdağ, klinik şefi ve şef yardımcılığı atamaları konusunda uzun süreden beri çeşitli nedenlerle sıkıntı yaşandığını, bunun da vatandaşa verilen hizmeti aksattığını söyledi.

Türkiye'de 2 bini üniversite hastanelerinde olmak üzere 3 bin 500'den az öğretim üyesi bulunduğuna işaret eden Akdağ, "Öğretim üyesi kadroları yetersizdir. Bu kadroları zenginleştirmek zorundayız. Bu teklif bunu kolaylaştırdığı için destekliyoruz" dedi.

Akdağ, bir soru üzerine, klinik şefi konusunda bin 148 kadro olduğunu, bunların 658'ine atama yapıldığını, bunun 127'isinin ise doğrudan atama şeklinde olduğunu kaydetti.

Müzakerelerin ardından yasa teklifi AKP'li üyelerin oylarıyla benimsendi.

- AÇIKTAN ATAMA YAPILACAK-

Komisyonda benimsenen teklife göre, klinik şefi, klinik şef yardımcısı, başasistan ve asistan kadrolarına, açıktan atama izni alınmaksızın ilgili mevzuatı çerçevesinde atama yapılacak.

Klinik şefi, şef yardımcısı ve başasistan kadrolarına atamalar, uzman doktorlar arasından Sağlık Bakanlığınca yapılacak veya yaptırılacak sınavlara göre gerçekleştirecek. Bu sınavın esas ve usulleri ile sınavlara katılma şartları, Bakanlıkça yürürlüğe konulacak yönetmelikle belirlenecek.

Klinik şefi ve şef yardımcısı kadrolarına, mevcut toplam kadroların yüzde 35'ini geçmemek üzere, profesör ve doçentlerden atama yapılabilecek.

Eğitim ve araştırma hastanelerinde açık bulunan klinik şefliği veya şef yardımcılığı kadroları, isteklilerin başvurması için ilan edilecek. Bu kadrolara, doçentlik veya profesörlük unvanını almış olan adaylar başvurabilecek. Başvuracak adayların durumlarını incelemek üzere Bakanlık tarafından, en az biri ilgili eğitim ve araştırma hastanesi dışından olmak üzere üç profesör veya şef tespit edilecek. Bu profesör veya şefler, adaylar hakkında ayrı ayrı mütalaalarını öncelik sırası yaparak Bakanlığa bildirecek. Bakanlık, bu mütalaalara göre atamayı yapacak.

- 100 YATAĞIN ALTINDAKİ HASTAHANELERE DOKTOR ŞARTI-

Klinik ve laboratuvar şefi veya şef yardımcısı doktorlar ile tıp alanında doçent veya profesör unvanlı doktorlar eğitim ve araştırma hastanelerine; uzman doktorlar veya tıp alanında doktora yapmış doktorlar veyahut hukuk, kamu yönetimi, işletme ve sağlık yönetimi alanında lisans, yüksek lisans veya doktora eğitimi almış doktorlar ise diğer hastanelere başhekim olarak atanabilecek. Ancak 100 yatağın aldıktaki hastanelerin başhekimliklerine atamada, doktor olma şartı dışında diğer şartlar aranmayacak. (ANKA)

(BK/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title