Haberler

KKTC Cumhurbaşkanı Talat Rum Seçimlerini Değerlendirdi

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Bugün Saat 14.00'te Gerçekleştirdiği Basın Toplantısında, Dün Sonuçlanan Kıbrıs Rum Tarafındaki Başkanlık Seçimlerini Değerlendirdi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, bugün saat 14.00'te gerçekleştirdiği basın toplantısında, dün sonuçlanan Kıbrıs Rum tarafındaki başkanlık seçimlerini değerlendirdi.

Çok sayıda yerli ve yabancı gazetecinin bulunduğu basın toplantısında Talat, "Kıbrıs Rum Halkı geçen hafta değişime karar kılmıştı ve bunca yıl süren zaman kaybını gidermenin ilk adımlarını atmıştı. Dün Rum halkı bu değişimde iki isimden biri olan sayın Dimitris Hristofyas'ı yönetime getirdi. Biz bir değişimi arzuluyor ve istiyoruz. Dönem zor olacak. İki halkın da kabul edebileceği bir anlaşmaya ihtiyaç var. Aynı anda yapılacak bir referandumla kabul edilecek bir anlaşmaya varmak temel hedefimiz olmalıdır. Kıbrıs bu konuda en tipik örnektir" dedi.

Talat, "2004'te ortaya çıkan anlaşma Kıbrıs Türk liderliği tarafından desteklenirken, Rum liderliği "hayır" kampanyası yürütmüştü. Önümüzdeki dönemi imaj yaratmak için kullanmamalıyız. Gerçek niyeti saklamak Kıbrıs'ı kesin olarak böler" şeklinde konuştu.

"Önümüzdeki dönem sorunu çözmeye çalışma dönemidir" diyen Talat, "Türk tarafı olarak elimizden gelen her çabayı ortaya koyacağız. Bu konuda da rüştünü ispat etmiş bir tarafız. Kıbrıs Türk tarafı hep çözüm için çalışmıştır. Yoğun, dikkatli ve çaba içerisinde olacağız. Bu birleşmiş milletler parametreleri içinde gerçekleşecektir. Bunu Kıbrıs Türk tarafı olarak da destekliyoruz. Bunun için de "siyasi eşitlik" temel parametredir. Ortaya çıkacak "Birleşik Kıbrıs'ta" eşit devletlerin çok önemli olduğunu düşünüyor ve bu çizgiyi destekliyoruz. Bu süreç yeni bir devlet doğuracaktır. Yeni bir ortaklık hedefi güdüyoruz. Referandumla da bu onay alınacaktır" ifadelerini kullandı.

Talat, "AB'de her zamanki gibi Kıbrıs Türk halkının hedefi olmaya devam edecektir. Biz adanın bütününün AB'ye girmesini istiyoruz. Umudumuzu başarıyla gerçekleşecek çalışmadan sonra noktalamaya da çalışacağız. Sayın Hristofyas'ı içtenlikle kutluyorum. İşbirliği içinde olmaya çağırıyorum. İstenirse makul bir sure içinde sorunun çözüleceği bir dönem olacaktır ve Kıbrıs Türk tarafı buna hazırdır" dedi.

Talat, "Hristofyas'la 8 Mart'ta Atina ve Brüksel'e gitmeden önce görüşme isteminde bulundunuz mu? sorusuna "Hayır tarih ortaya konmadı, niyet belirtildi" diye yanıtladı. Talat, "Görüşmelerin başlaması için hiçbir önkoşulum yok" dedi.

Talat, görüşmelerin ne zaman başlayacağını bilmediğini ancak Türk tarafının çok kısa bir hazırlıktan sonra masaya oturabileceğinin, Mart sonunda görüşmeler başlarsa 2008 sonuna kadar sonuca ulaşılabileceği ümidini de taşıdığının altını çizdi.

(MG-İÖZ-İÖZ-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title