Haberler

Kırıkkale'nin Doğal Kaynak Tuzu Markalaşma Yolunda

Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odasınca (KTSO), Delice ilçesinde doğal kaynak suyundan elde edilerek birçok ülkeye satılan tuzun coğrafi işaret olarak tescillenmesi için harekete geçildi.

Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odasınca (KTSO), Delice ilçesinde doğal kaynak suyundan elde edilerek birçok ülkeye satılan tuzun coğrafi işaret olarak tescillenmesi için harekete geçildi.

Türkiye'nin en büyük doğal kaynak suyu tuzlasında tamamen doğal yollarla elde edilen ve mineral zenginliğiyle öne çıkan tuz için KTSO tarafından Türk Patent ve Marka Kurumuna coğrafi işaret tescil belgesi başvurusunda bulunuldu.

Dağlık bölgede çıkan doğal kaynak suyunun sera tipi havuzlarda güneş ışınlarıyla buharlaştırılmasıyla elde edilen tuz, hijyenik koşullarda herhangi bir kimyasal işleme maruz kalmadan doğal yollarla üretilmesi dolayısıyla ilgi görüyor.

Kısa sürede birçok ülke tarafından talep edilen, hatta dünyaca ünlü futbol kulübü Arsenal'a da gönderilen tuz, özellikle magnezyum oranının yüksekliği, kimyasal işleme maruz kalmaması ve ödemi önlemesi nedeniyle diğer tuzlardan ayrılıyor.

KTSO Başkanı Ahmet Varlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırıkkale'nin "Keskin Tava" ve "Kılıçlar Soğanı"nın ardından Delice doğal tuzuna da coğrafi işaret tescil belgesi almak için harekete geçtiklerini söyledi.

Varlı, "Gerçek üreticileri korumak adına bu çalışmaların yapılması gerekiyor. Kırsal kalkınmaya da aracılık eden bu tür uygulamalar ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Bir kalite sembolü haline gelen coğrafi işaretin, ürünleri tüketicinin gözünde diğer ürünlerden ayırt edici özelliği bulunuyor." dedi.

Tuzun, Delice ilçesindeki akarsudan elde edildiğini belirten Varlı, "Akarsu sera havuzlarına alınıyor. Burada buharlaşan su tuza dönüşüyor. Tuzun içindeki doğal mineraller insan sağlığına çok faydalı. Özellikle sporcu sağlığına çok ciddi faydaları var. ABD, İngiltere, Almanya, Rusya, Avustralya, Mısır, Libya ve Fas gibi ülkelerden talep geliyor. İnşallah bu sayı artacak. Artan ihracat, ülke ve şehir ekonomimize katkı sağlayacak." diye konuştu.

Ürünün en kısa zamanda coğrafi işaret tescil belgesine kavuşacağını dile getiren Varlı, şunları kaydetti:

"Amacımız ulusal anlamda markalaşmış ürünleri çoğaltmak. Antalya'da düzenlenecek Yöresel Ürünler Fuarı'na tuzu da götüreceğiz. İnşallah birçok ürünümüz, Kırıkkale'nin ve ülkemizin tanıtımına katkı sağlayacak. İhracat yapan firmalarımız çoğalacak. Kırıkkale Silah İhtisas OSB'deki firmalar ve sanayimizdeki birçok firma ihracat için hazırlık yapıyor. İnşallah ihracat rakamlarını artırarak hem şehir ekonomisine hem de ülke ekonomisine katkıda bulunacağız."

Kaynak: AA / Ekonomi

Kırıkkale İhracat Delice Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Real Sociedad Real Madrid maçı CANLI izle! 26 Nisan Arda Güler'in Real Madrid maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Arda Güler GOL izle! Real Sociedad – Real Madrid Arda Güler GOL izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title