Haberler

Kılıçdaroğlu: Silahla Çözüm Olmaz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,

"Derinlikli bir konuyu sadece silahla çözmeye çalışamazsınız. Bir araya gelmemiz, konuşmamız lazım. Neden konuşmaktan korkuyoruz? Özgürlüklerin önünü açmamız lazım. Eğer bunları yapabilirsek çocuklarımız ölmez" dedi.

Kılıçdaroğlu, Malatyalı İşadamları Derneğince (MİAD) düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Malatya'nın kendisi için önemli bir şehir olduğunu, ilin önemli devlet adamları yetiştirdiğini söyledi.

MİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Naci Ekşi'nin, "Bu ülkede çocuklar ölmesin, Türkü de Kürdü de bizim çocuğumuz" mesajını anımsatan Kılıçdaroğlu,

"Aynı havayı teneffüs eden, aynı dili konuşan, dilleri farklı olsa da uzlaşan, olağanüstü güzel bir coğrafyada zengin bir kültürümüz var ve bizim çocuklarımız ölüyor. Bunu kabul etmek mümkün değil. Bunun çözümü siyasette" dedi.

Yıllarca askere havale edilen konuya siyaset kurumunun el atması gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Derinlikli bir konuyu sadece silahla çözmeye çalışamazsınız. Bir araya gelmemiz, konuşmamız lazım. Neden konuşmaktan korkuyoruz? Özgürlüklerin önünü açmamız lazım. Eğer bunları yapabilirsek çocuklarımız ölmez. Önemli olan siyaset kurumunun zoru başarması. Bir sorun varsa çözeceğiz. Sorunlar niye kangren olsun?"

-"ANAYASA BİZE DAR GELİYOR"-

Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal hukuk devletinin, yargı bağımsızlığının ve düşünce özgürlüğünün önemine işaret ederek, "Düşünceler farklı olmadıkça, farklı düşünmedikçe ne ülkeyi ne insanlığı geliştirebiliriz. Farklı sorular sormalıyız birbirimize. Bizim düşünen, yaratan beyinlere ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.

Türkiye'de gençlerden de korkulduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, "Eyvah yürüdü, slogan attı... Korkmayacağız. Gençlerin önünü açmalıyız" dedi.

Kılıçdaroğlu, yeni anayasa konusunda ise "Anayasa bize dar geliyor" yorumunu yaptı. Yeni anayasaya "evet" dediklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Ama yeni anayasa nasıl olmalı? Adı yeni diye anayasaya 'yenidir' demeyeceğiz. Çağdaş uygarlığı yakalıyorsanız, özgürlüklerin önünü açıyorsanız, milletvekili dokunulmazlıklarını sınırlıyorsanız, Sayıştay'ı yeniden yapılandırmak istiyorsanız... Demokrasi nedir? Eğer bir ülkede yurttaşlar ödedikleri verginin hesabını soruyorlarsa bilin ki o ülkede demokrasi vardır. Bunu sormak zorundayız."

-"SİYASET BİRAZ KİRLİ BİR ALAN"-

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Kılıçdaroğlu, bir izleyicinin CHP ile ilgili "Ülkeye çivi çakmayan parti" değerlendirmesinde bulunması üzerine, şöyle konuştu:

"Hiçbir şey yapmadıysak CHP ve ekibi, kurmayları üç büyük devrime imza attılar. Bir; Cumhuriyeti kurdular. İkinci büyük devrim; çok partili rejime geçtiler. Bu da yetmedi çağdaş demokrasinin gereği olarak ortanın solu hareketini başlattılar ve bu ülkeye sosyal demokrasi anlayışını getirdiler. Dördüncü büyük devrime de imza atmak istiyoruz. Bu ülkeye demokrasiyi ve özgürlüğü getirmek istiyoruz."

"Kürt sorunu çözülür mü?" sorusuna da Kılıçdaroğlu, "Bu, çok boyutlu bir sorun. İşin ekonomik, siyasi, diplomatik, kültürel birçok boyutu vardır. Oturup işi sağlıklı şekilde masaya yatırırsanız, çözüm üretilemeyecek hiçbir sorun yoktur" yanıtını verdi.

Başka bir soru üzerine de, iş adamlarının siyasete girmesini istediklerini dile getiren Kılıçdaroğlu, "Siyaset biraz kirli bir alan, bunu biliyorum. Ama temizlenmesi için hepinizin siyasete girmesi lazım, hepimizin halka güven vermesi lazım" dedi.

-"HİTLER, MUSSOLİNİ DÖNEMİNDE BİLE OLMADI"-

Başörtüsüne ilişkin bir soru üzerine de Kılıçdaroğlu, "Başörtüsü aslında kadınların derdi değil, erkeklerin derdi. Kadınların kılık kıyafetiyle niçin uğraşıyoruz anlamıyorum. Üniversitelerde özgürlüklerden yanayız. Kılık kıyafet üniversitenin konusu değil. Üniversitenin konusu bilimdir, toplumu geliştirmektir" şeklinde konuştu.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Ergenekon'a niye sahip çıkıyorsunuz?" sorusuna ise "Hiç kimseye sahip çıkmıyoruz. Sahip çıktığımız sadece hukuk, hukukun üstünlüğü" karşılığını verdi.

Gazeteci Ahmet Şık'ın yazdığı kitabın dijital kopyalarının toplatılmasına ilişkin de Kılıçdaroğlu, "Böyle şeyler Hitler, Mussolini döneminde bile olmadı" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title