Haberler

Kentsel Dönüşüm Uludağ Üniversitesi'nde Masaya Yatırıldı

Uludağ Üniversitesi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen "Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri", dünyada ve Türkiye'de kentsel dönüşüm örnekleri konulu panele ev sahipliği yaptı.
Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge...

Uludağ Üniversitesi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen "Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri", dünyada ve Türkiye'de kentsel dönüşüm örnekleri konulu panele ev sahipliği yaptı.

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Yiğit Evren, Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neslihan Sam, Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Planlama Şube Müdürlüğü Şehir Plancısı Uluay Koçak Güvener, Kaliforniya Üniversitesi'nden Dr. You-Tien Hsing  ve İMO Bursa Şube Başkanı Necati Şahin'in konuşmacı olarak katıldığı panelde kentsel dönüşüm tartışıldı.

Panelde konuşan İMO Bursa Şube Başkanı Necati Şahin, kentsel dönüşümün depreme hazırlık, doğal afetlerden en az zararla çıkmak, daha kaliteli, daha ferah, daha temiz, daha estetik ve daha insancıl kentler için yapılması gerektiğini söyledi.

Kentsel dönüşüm için altyapı, ulaşım, çevre, sosyal hayat, ekonomik ve fiziki planlamanın kaçınılmaz olduğunu ifade eden Şahin, plansız yapılan kentsel dönüşüm projelerinin geri dönüşü olmayan sonuçlar doğuracağını söyledi. Kentsel dönüşüm kanununun önemine de değinen Şahin, yasada olması gereken özellikleri de şöyle sıraladı:

"Kentsel dönüşüm kanunu; planlama, genel bütçeden kaynak sağlanması, özel hukuk sistemi,  özel kamulaştırma sistemi, yeni yerleşim alanları yerine çöküntü bölgelerinin yerleşime açılması, kamuya ait mülklerin verimli kullanılması, ilgili kamu kurumlarının proje süresince meydana getireceği ortak bütçeli organizasyon konu başlıklarını kapsamalıdır. Planlama sürecinin yanı sıra kentsel dönüşüm alanlarındaki alınacak kararlar, halk tarafından da kabul görmeli ve desteklenmelidir" dedi.

Şahin, yapılacak işler konusunda halkın ikna edilmesinin ve zorunluluklarının anlatılmasının, dönüşümün sağlıklı olması için şart olduğunu belirtti.

"KENTSEL DÖNÜŞÜM SOSYAL PROGRAMLARLA DESTEKLENMELİ"

Şahin, kentsel dönüşümün muhakkak sosyal programlarla desteklenmesi gerektiğini ifade ederek, "Sosyal programlarla beslenmemiş hiçbir kentsel yenileme uygulamasının başarıya ulaşma şansı yoktur. Ayrıca dönüşüm sağlam bir kentsel politika ve stratejik planlama çerçevesinde kurgulanmalıdır. Kent kimliği ve mimari gelenekler göz önünde bulundurularak şehrin silueti ve panoramasına değer verilmelidir. Aksi takdirde sadece konut alanlarının ıslahından ileriye gidilemez" dedi.

Şahin, kentsel dönüşümün önündeki en büyük engellerden biri olarak meslek yasaları olduğunu, imar, yapı denetimi, müteahhitlik, kamu ihale ve ulaşım ana planı kanunlarının da güncellenmesi gerektiğini söyledi.

"DOĞANBEY TÜRKİYE'NİN EN KÖTÜ PROJESİ"

Konuşmasında Bursa'daki kentsel dönüşüm uygulamalarını da değerlendiren Şahin, Doğanbey, Gürsu Dışkaya ve Yıldırım Belediyesi'nin Akçağlayan ile 7 mahallede uygulamak istediği kentsel dönüşüm projelerini eleştirdi. Şahin, Doğanbey'in sadece Bursa'nın değil, Türkiye'nin en kötü kentsel dönüşüm örneği olduğunu söyleyerek, bu projenin Bursa'nın tarihi dokusuyla taban tabana zıt olduğunu belirtti. Şahi, düzgün ve yaşanılır şehirler inşa edemeyen milletlerin tarihe not düşemeyeceğini ifade etti. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Yıldız Teknik Üniversitesi Uludağ Üniversitesi Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title