Haberler

Kayseri'de Küresel Isınma Konulu Panel

Kayseri'de Küresel Isınmanın Su Kaynaklarına, Havaya, Doğal Yaşama ve Erciyes Dağına Etkileri Konulu Bir Panel Düzenlendi. Düzenlenen Panelde Küresel Isınmanın Etkileri, Küresel Isınmaya Uyum, Alınması Gereken Önlemler, Türkiye'deki İklim Değişiklikleri, Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Küresel Isınmanın Kayseri ve Erciyes Dağına Etkileri Konuları Ele Alındı.

Kayseri'de Küresel Isınmanın Su Kaynaklarına, havaya, doğal yaşama ve Erciyes dağına etkileri konulu bir panel düzenlendi. Düzenlenen panelde küresel ısınmanın etkileri, küresel ısınmaya uyum, alınması gereken önlemler, Türkiye'deki iklim değişiklikleri, yenilenebilir enerji kaynakları ve küresel ısınmanın Kayseri ve Erciyes dağına etkileri konuları ele alındı.

Erciyes Dağı Grand Eras Konferans salonunda düzenlenen panele, İller Bankası Genel Müdürü Hidayet Atasoy, Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Hasan Zuhuri Sarıkaya, Vali Mevlüt Bilici, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, İl Emniyet Müdürü Orhan Özdemir, E.Ü. Rektörü Prof. Dr. Cengiz Utaş, KASKİ Genel Müdürü Ender Batukan, İlçe Belediye Başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.

Panel çerçevesinde açılış konuşmasını yapan Kayseri Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) Genel Müdürü Ender Batukan, Kayseri'nin içme suyunun büyük bir bölümünün yeraltı sularından karşıladığını ve bu suyu da Erciyes Dağına yağan karlar sayesinde karşılandığını belirtti. Batukan, "İçme suyunun ana kaynağı Erciyes'tir. Yeraltı sularımız önemli seviyede azalmaktadır. İç Anadolu'ya yağan yağışın ihtiyaç duyulan tatlı suyun altındadır. Yağış rejimimiz bozulursa önemli su sıkıntıları ile kaşı karşıya kalırız. Artan sera gazları ile küresel ısınma artmakta ve mevsimler değişmektedir" dedi.

İller Bankası Genel Müdürü Hidayet Atasoy ise Doğal sonuçların insanlar önünde kalıcı sorunlardan bir tanesi olduğunu ve küresel ısınmayı tüm dünyanın son 10 yıldır çok ciddi bir şekilde gündemlerine aldığını vurguladı. Atasoy, "Küresel ısınma global bir sorun haline geldi. Küresel ısınmadan en çok etkilenen doğal kaynaklar bunların başında da su kaynakları geliyor. 10 yıl önce varolan su kaynaklarımız bugün yok. Ankara ve Erciyes'te bu sorunlar 1 yıl önceden gündeme alınsa idi, bugün bu sorunların önüne biraz olsun geçilebilirdi. Bu sorunu toplumun önüne koymak, toplumun soruna karşı duyarlı olmasını sağlayacaktır" dedi.

Çevre Orman Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Hasan Zuhuri Sarıkaya'da küresel ısınmanın yerel yönetimler açısından ele alınmasını önemli bulduğunu ve küresel bir problemin çözümünün, küresel olması gerektiğine değindi. Müsteşar Sarıkaya, "Herkesin bu noktada görev ve sorumluluklar alması gerekir. Gelecek nesiller için çalışma ve planlar yapmamız gerekir. Belediyeler sera gazını önleyici tedbirler alabilir doğal olarak bundan etkilen edebilir. Bu konuda belediyeler neler yapmalıdır? Ağaçlandırma, toplu ulaşım, su tasarrufu, katı atıkların düzenli depolanması ve değerlendirilmesi ve çeşitli önleyici tedbirler alınabilir. Önümüzdeki 20 yıl biz ne yaparsak yapalım Türkiye'yi önemli tehlikeler bekliyor. Konuşmamı beş ana başlık altında özetlemek istiyorum bunlar; küresel ısınmanın uluslar arası boyutları, bilim ve teknolojik açıdan ele alınması, Ekonomik boyutu, Stratejik yönü ve son olarak siyasi yönü olarak ele alabiliriz" şeklinde ifade etti.

Daha sonra konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'de insanlar için dört önemli kaynak olduğunu, bunların toprak, hava, su ve enerji olduğunu söyledi. Özhaseki, "Bu kaynakların doğal halinin bozulması halinde, önemli doğal felaketler ile karşı karşıya kalınabilir. Doğal yaşamın korunması gerekir. Bu panel kapsamında iki soruya cevap bulmaya çalışacağım, birincisi küresel ısınmanın Kayseri'deki su kaynaklarına etkisi ne olacak ve doğal yaşamı nasıl etkileyecek? ikincisi, Erciyes Dağını nasıl bir tehlike bekliyor? Buradaki çözüm önerileri sayesinde kendimize bir plan hazırlayacağız" dedi.

Son olarak konuşan Vali Mevlüt Bilici ise küresel ısınmanın nedensellik boyutu üzerinde dururken, bizi etkileyen küresel ısınmanın tüm dünyayı da etkilediğini belirtti. Vali Bilici, "Bu oluşumu sağlayan binlerce sebep var, bu konu ülkemizin geleceği için önemlidir. Son 10 yılda Kayseri'de olumsuz olarak etkilendi. Önemli doğal su kaynaklarımız var, bunlardan Sultan Sazlığı küresel ısınma nedeni ile burada yaşayan eko sistem zarar görmektedir. Kayseri'nin ağaçlandırılması ve su kaynaklarının yeniden canlanması için projelerimiz var ve bunu da gerekli bakanlıklar ile görüştük, kaynak gelmesi halinde hayata geçirilecektir" dedi.

Protokol konuşmalarının ardından panel, Prof. Dr. Zekai Şen'in oturum Başkanlığında programa devam edildi.

(İA-SE-Y) 07.03.2008 16:57 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan köklü değişim sinyali: Yeni isimlerle yola devam edeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan köklü değişim sinyali: Yeni isimlerle yola devam edeceğiz

FETÖ'cü Enes Kanter hakkında cinsel taciz suçundan soruşturma

FETÖ'cü Enes Kanter hakkında cinsel taciz suçundan soruşturma

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title