Haberler

Kars´Taki Nevruz Kutlamalarında Arbede

Kars'taki Gerginlikle Başlayan Nevruz Kutlamalarına Katılan Bdp Genel Başkaşı Selahattin Demirtaş, Demokratik Bir Anayasa İçin Öncelikle Zihniyet Değişikliğinin Yapılması Gerektiğini Söyledi. Demirtaş, "ermenilerin Bu Ülkede Düşman Gibi Gören Bir Anlayış, Kürtleri ve Alevileri Düşman Gibi Gören Bir Anlayış Demokratik Bir Zihniyet Olamaz. Böyle Bir Zihniyet Demokratik Bir Anayasa da Yapamaz. Öncelikle Bu Zihniyetlerin Değişmesi Gerekir. Yoksa Anayasa'da Birkaç Madde Değiştirmekle Demokrat Olunmaz" Dedi.

KARS'taki gerginlikle başlayan Nevruz kutlamalarına katılan BDP Genel Başkaşı Selahattin Demirtaş, demokratik bir Anayasa için öncelikle zihniyet değişikliğinin yapılması gerektiğini söyledi. Demirtaş, "Ermenilerin bu ülkede düşman gibi gören bir anlayış, Kürtleri ve Alevileri düşman gibi gören bir anlayış demokratik bir zihniyet olamaz. Böyle bir zihniyet demokratik bir Anayasa da yapamaz. Öncelikle bu zihniyetlerin değişmesi gerekir. Yoksa Anayasa'da birkaç madde değiştirmekle demokrat olunmaz" dedi.

Ortakapı Mahallesi'ndeki Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan Nevruz kutlamalarına BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Parti Meclisi üyesi Tuncer Bakırhan ve yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Nevruz kutlamaları gergin başladı. Polis kutlamaya gelenleri üst aramasından geçirdi. Bu sırada üstünü aratmak istemeyen iki kişi ile polisler arasında tartışma çıktı. Kısa sürede büyüyen tartışma arbedeye dönüştü. Bu arada BDP'liler slogan atarak tepki gösterdiler. BDP'li yöneticilerin araya girmesiyle gerginlik yatışırken, polis aracına bindirilen iki kişi daha sonra serbest bırakıldı.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, halkın Nevruz'unu Kürtçe kutladı, Türkçe konuştu.Nevruz ateşini Yüksekova'da yakarak başlattıklarını anlatan Demirtaş, konuşmasına şöyle başladı:

"Bugün Çanakkale Şehitlerini anma günü. Çanakkale'de Kürt'üyle Türk'üyle, Çerkezi, Lazıyla, ortak vatanı yaratma ve kurtarma adına göğüs göğse çarpışmışlar. Kucak kucağa yatan Çanakkale şehitlerini de bu vesileyle anmak istiyorum. Elbette ki onlar, ortak bir vatan ve ülke için canlarını feda ettiler. Orada koyun koyuna kardeşçe yatanları bugün inkar edenler, yok sayanlar utansınlar. Biz onları saygı ve rahmetle anıyoruz. Türkiye'de kardeşlik ve barış adına toplumsal bir model yaratmak isteyenler öncelikle Kars'a bakmak zorunda. Kars aslında Türkiye'nin çözüm modelidir. Burada diliyle, etnik kimliğiyle, inancıyla yüzyıllardır bir arada kardeşçe yaşamayı başarmış Kars halkı Türkiye'ye örnektir. Cumhuriyetin demokratikleştirilmesi için yürüttüğümüz mücadele Kars bizim için bir modeldir. Baskıya, inkara, zulme, kışkırtmaya, darbelere ve zalimane tutumlara rağmen Kars halkı bir aradaysa işte çözüm budur."

BDP Genel Başkanı Demirtaş, 30 yılı aşkın bir süredir büyük bir kararlılıkla yürüttükleri mücadelenin 2010 yılında çözüme ve demokratik bir zafere ulaşmasını istediklerini bildirdi. Nevruz'u da başlangıç olarak kabul ettiklerini anlatan Demirtaş, şöyle devam etti:

"Yeni bir Anayasa tartışmalarını rafa kaldırmış olan AKP hükümeti, kısmi ve birkaç maddelikle çözümle Türkiye'ye demokrasi getireceğini, yargıyı demokratikleştireceğini iddia ediyor. Bu değişiklikler AKP'nin kendi yargı alanını ve yargı üzerinde kendi hakimiyetini oluşturmaya dönük olursa biz böyle bir oyunun içerisinde olmayacağız. Biz istiyoruz ki, Anadolu topraklarında, kendi anavatanlarında özgürce yaşamak isteyen herkes ama herkes, sadece Kürtler için de değil, diliyle, diniyle, inancıyla özgürce yaşasın ve bunlar Anayasal güvenceye kavuşturulsun.

Bu ülkenin Başbakanı 'ben 100 bin Ermeni'yi sınır dışı ederim' diyorsa Ankara'da halen demokratik bir zihniyet oluşmamış demektir. Kendi ülkelerinden buraya çalışmak amacıyla gelen insanları bir tehdit, bir koz olarak kullanmayı eğer bir ülkenin Başbakanı kendisine yakıştırıyorsa biz buradan açıkça ifade ediyoruz, bu bir utançtır. Ermenilerin bu ülkede düşman gibi gören bir anlayış, Kürtleri ve Alevileri düşman gibi gören bir anlayış demokratik bir zihniyet olamaz. Böyle bir zihniyet demokratik bir Anayasa da yapamaz. Öncelikle bu zihniyetlerin değişmesi gerekir. Yüreklerin demokrasiye, barışa, kardeşliğin açılması gerekir, beyinlerin demokrasiye açılması, zihniyetin demokratikleşmesi gerekir. Yoksa Anayasa'da birkaç madde değiştirmekle demokrat olunmaz. Bizim arzuladığımız çok kültürlü Anadolu toplumlarını ifade eden bir değişiklik olursa elbette ki destek veririz. Ama onun ötesinde bir AKP yandaşlığını asla kabul etmeyeceğiz. Biz Türkiye'ye BDP demokrasisini getirmek istiyoruz.

Bu halk ne zalimler gördü, ne faşizan baskılar gördü de diz çökmedi, boyun eğmedi. Sizin bu kelepçelerinize mi boyun eğecek. Şu ana kadar iki bine yakın arkadaşımız gözaltına alındı. Aralarında 19 belediye başkanı 2 genel meclis başkanımızın bulunduğu 1000 arkadaşımız tutuklu. Sandıkta bükemediği bileği, hukuku, yasaları ters yüz ederek, mahkemeleri, güvenlik güçlerini arkasına alarak bu şekilde bizi teslim almaya çalışıyor. Değil bizi zindanlara atmak, lime lime doğrasanız da en küçük parçamız direnmeye devam edecek. En küçük parçamız özgürlük diye haykırmaya devam edecek. Bunu artık anlamış olmanız gerekir."

BDP Genel Başkanı Demirtaş, konuşmasının ardından Kürt sanatçı Heme Heci'nin seslendirdiği türküler eşliğinde etkinliğe katılanlar halay çekti. Nevruz kutlamaları sanatçıların konseriyle sona erdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
title