Haberler

Kahramanmaraş - Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: Mültecilere 5 Milyar Dolar Harcandı

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: Mültecilere 5 milyar dolar harcandı (ek) 'MB, TÜRKİYE'NİN 2023 HEDEFİYLE UYUMLU HAREKET ETMEK DURUMUNDADIR' Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Merkez Bankası'nın (MB), hükümetin genel, ekonomik, programıyla, hedefiyle, orta vadeli planıyla Türkiye'nin 2023 hedefiyle uyumlu hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: Mültecilere 5 milyar dolar harcandı (ek)

'MB, TÜRKİYE'NİN 2023 HEDEFİYLE UYUMLU HAREKET ETMEK DURUMUNDADIR'

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Merkez Bankası'nın (MB), hükümetin genel, ekonomik, programıyla, hedefiyle, orta vadeli planıyla Türkiye'nin 2023 hedefiyle uyumlu hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kahramanmaraş'ta Valilik tarafından düzenlenen akşam yemeğinin ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Ankara'da geçtiğimiz gün hayatını kaybeden Aselsan mühendislerinden Erdem Uğur'un ölümüyle ilgili her türlü tahkikatın titizlilikle sürdürüleceğini belirten Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Biz de olayı sadece medyadan duyduğumuz kadarıyla biliyoruz şuanda. Epey de uzun bir süredir Aselsan'da çalışan mühendislerimizin bir kısmının böyle şüpheli ölümlerle vefat ettiklerini biliyoruz. Buna yenisi eklenmiş oldu. Ümit ederim bu konuyla ilgili her türlü, çalışma, tahkikat, çok titiz bir şekilde sürdürülecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Eğer hakikat neyse, kamuoyunda oluşmaya başlayan yada kamuoyunun bir kısmında var olan bu şüpheleri giderecek tahkikatın gerçekleşeceğine inanıyoruz. Tabi ki bu şüpheleri doğru çıkartacak bir bulgu olursa bunların üzerine de sonuna kadar gidilecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Ben bir kere daha ölen genç kardeşimize Allah'tan rahmet, ailesine ve milletimize de baş sağlığı diliyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası'na yönelik eleştirileriyle ilgili bir soruyu da yanıtlayan Numan Kurtulmuş, Merkez Bankası'nın politika faizlerini düşürmesi gerektiğini ifade ederek, şöyle cevap verdi: "Merkez bankalarıyla ilgili tartışma, sadece aslında Türkiye ile ilgili bir tartışma değil. Bu, mesela sadece faizle ilgili de değil. Dünya piyasalarında faiz ciddi şekilde düşüyor. Hatta bazı ülkeler, faiz oranlarını iyice düşürerek; özellikle sıcak paranın kendilerine gelmemesi için tedbirler almaya çalışıyorlar. Mesela İsviçre gibi. Dolayısıyla bizim ülkemizde faiz oranlarının çok yüksek olduğu, piyasa faizinin çok yüksek olduğu, hele hele halen istihdamının yüzde 80'ini KOBİ'lerin oluşturduğu ve Türkiye'nin ekonomik büyüklüğünün yüzde 65'ini de KOBİ'lerin oluşturduğunu düşünürsek özellikle küçük sanayicilerimizin, orta direğimizin kendi işlerini döndürmek için kredi bulmakta son derece yüksek maliyetlerle karşı karşıya kaldığı bir dönemdeyiz. Bu açıdan baktığınızda Türkiye'nin orta gelir tuzağından kurtulması için mutlaka daha çok üretmesi lazım, daha çok istihdam oluşturması lazım. Her sene aşağı yukarı 700 bin yeni istihdam oluşturması lazım. Türkiye'nin bu anlamda asgari yüzde 5 büyüme hedefini tutturması gerekir. Bunun da yolu çok açık; istihdam, üretim, üretim. Üretim yapılabilmesi için de yüksek faizler Türkiye'nin önünde çok büyük bir engeldir. Bu yüksek faizlerin düşürülebilmesi, piyasa faizlerinin düşürülebilmesi için de bu anlamda politika faizlerinin, Merkez Bankası'nın politika faizlerini düşürmesi lazım."

'BU YÜKÜN AZALTILMASI GEREKİR'

Kurtulmuş, Merkez Bankası'nın hükümetin politikalarıyla uyumlu bir şekilde para ve faiz politikalarını gözden geçireceğini kaydedip, "Türkiye'de yüzde 5'lerin altında bir enflasyon olmasını tabi ki hepimiz sonuna kadar talep ederiz. Ama sadece enflasyonun düşüklüğü tek başına yetmez. Türkiye'nin üretim gücünün artırılabilmesi için, istihdamının güçlendirilebilmesi için Türkiye'nin para politikalarının da, faiz politikasının da makul bir seviyede olması lazım. Sayın Cumhurbaşkanımız bunu söylüyor. Biz Merkez Bankası'nın araçsal bağımsızlığını hiçbir zaman tartışmıyoruz. Yani hükümet her gün Merkez Bankası'na bir şey söylemez zaten. Ama Merkez Bankası başka bir ülkenin Merkez Bankası olmadığına göre, Merkez Bankası hükümetin genel, ekonomik, programıyla, hedefiyle, orta vadeli planıyla Türkiye'nin 2023 hedefiyle uyumlu hareket etmek durumundadır. Ortalama bir sanayicimiz, tüccarımız kendi işlerini döndürebilmek için herhalde yüzde 15 civarında bir faizle borçlanarak para alıyor ki; bu dayanılmaz bir yüktür. Bu yükün azaltılması gerekir. Onun için biz hükümet olarak bir takım tedbirler alıyoruz. Ama bütün bunları yaparken de Merkez Bankası da tabi ki bu ülkenin bir kuruluşu olarak bu anlamda o da hükümetin politikalarıyla uyumlu bir şekilde para ve faiz politikalarını gözden geçirecek" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Numan kurtulmuş Merkez Bankası Kahramanmaraş Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Mourinho Fenerbahçe'ye gelecek mi? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu, kaç kere şampiyon oldu? Galatasaray kaç şampiyonluğu var? Ligin bitmesine kaç hafta kaldı 2024? Survivor 3. eleme adayı kim oldu? 7Mayıs Survivor potada kimler var? Fenerbahçe başkanlık seçimi ne zaman 2024? 7 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 7 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 7 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Rasim Ozan Beyaz Futbol'da neden yok, Beyaz TV'den ayrıldı mı? 7 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 7 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 7 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 7 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 7 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title