Haberler

Kadınlardan Ortak Açıklama: Çocuk Yaşta Evlilikleri Yasaklayın

Aralarında şair, yazar ve oyuncuların bulunduğu kadınlar, Kanatlı Alışveriş Merkezi girişindeki kafeteryada bir araya geldi.

Aralarında şair, yazar ve oyuncuların bulunduğu kadınlar, Kanatlı Alışveriş Merkezi girişindeki kafeteryada bir araya geldi. Ayşe Çekiç Yamaç, Arzu Dağdemir, Ayşegül Büyükmeriç, Banu Öge, Cennet Bilek, Dilek Çopuroğlu, Emel İrtem, Hafize Erdoğan, Medine Sivri, Münevver İzgi, Nedime Köşgeroğlu, Nihal Bağcı, Nihal Uzunkol, Nilüfer Altunkaya, Sevil Nizamoğulları, Sevtap Ayyıldız, Şükran Kara, Tülin Onar ve Zehra Çam ortak açıklama yaparak kadın cinayetlerine ve çocuk yaşta evliliklere karşı önlem alınmasını istedi.

HER GÜN 3 KADIN CİNAYETE KURBAN VERİLİYOR

Basın açıklamasına İstanbul'dan gelen şair Betül Dünder de katıldı. Kadınlar adına basın açıklamasını şair-yazar Emel İrtem okudu. İrtem 'Ülkeyi yönetenlere, yasa yapıcılara ve kamuoyuna' başlıklı ortak açıklamada şunları kaydetti: "Son yıllarda kanlı bir başlık olarak hayatımızın ortasında duran Kadın Cinayetlerinin politik olduğunu biliyoruz ve diyoruz ki; bu cinayetleri sadece ölümcül darbeyi vuran eller işlemiyor. O ellerin güvendiği, sırtını dayadığı karanlık bir duvar var. Biz o duvarda yazılanları okuyabiliyoruz. Bu ülkede her gün ortalama üç kadın cinayete kurban veriliyor. Çocuk gelinlerin bedenleri iğdiş ediliyor. Tecavüze uğrayanların sayısını ve hikayelerini yazan kağıtlar her gün çoğalıyor. Kadını bir arzu nesnesi olarak görenler birer ölüm makinesi gibi aramızda dolaşıyor. Zalim, aşkına karşılık bulamadığında; kadın çalışmak kendi ekmeğini kazanmak istediğinde; kendi hayatına sahip çıkıp bir eşya olmadığını söylediğinde, en basit şekliyle 'boşanmak' istediğinde herkesin gözü önünde katlediliyor. Biz bu ülkede kendini sanat-edebiyat yoluyla ifade eden kadınlar olarak yüksek sesle talep ediyoruz: Kadını sosyal hayattan uzaklaştıran ve hiçleştiren politikalardan, kadının bedenini cezalandırmaktan, derhal vazgeçiniz. Çocuk yaşta evlilikleri derhal yasaklayınız. Bunun bir pedofil vakası olduğunu deklare ediniz. Suç duyurusunda bulunan kadının öldürülmesini beklemeden gerekli tedbirleri süresiz alınız. Kadın sığınma evlerini düzenleyerek, çoğaltarak, gizlilik ilkesini gözetiniz. Kadın cinayetlerinin çoğalmasının bir nedeni de erkeğin lehine işleyen ceza indirimleridir. Şimdiye kadar yapmadığınızı yapınız. Teşvik edici değil caydırıcı yasalarla en ağır cezayı alacağını o kara duvara büyük harflerle yazınız. "

ÇOCUK GELİNLERE HAYIR SERGİSİ

Eskişehir'de Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği tarafından düzenlenen 'Çocuk gelinlere hayır' adlı fotoğraf sergisi ilgi gördü. Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi'ndeki serginin açılışında konuşan Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği Başkanı Halime Güner şunları söyledi: "Biz çocuk gelinleri kadın mücadelesinin çok ortasında görüyoruz. Çocuk gelinleri çok politik bir olay olarak görüyoruz. Çocuk gelinlerin karşısında hayır demek ve durmak bugün bütün kadın mücadelesinin en ön safhasında olan bir şey olduğunu görüyoruz. Eskişehir'deki sergimizi bir hafta izleyicilere açık kalacak. Sergimizde bir kazanımız var. Kazanın içine yaşadıklarımızı ya da yaşananları şahit olmuşsanız bunları yazmanızı istiyoruz. Bunlardan bir yayın haline dönüştürüp Türkiye'nin gerçek sözel tarihi budur demek istiyoruz. Bu sergiyle çocuk gelinlere hayırı Eskişehir'den de seslenmek istedik."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Eskişehir İstanbul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title