Haberler

Japon Bakandan Hint-Pasifik barışı için ABD ile ittifakı güçlendirme vurgusu

Güncelleme:

Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa, Hint-Pasifik'te barışın sağlanması için Japonya-ABD ittifakını ve ülkenin savunma kapasitesini güçlendireceklerini söyledi.

Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa, Hint-Pasifik'te barışın sağlanması için Japonya-ABD ittifakını ve ülkenin savunma kapasitesini güçlendireceklerini söyledi.

Ulusal meclis olağan oturumunda hükümetin dış politika ve diplomasi vizyonuna yönelik konuşan Bakan Hayaşi, "Özgürlük, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi evrensel değerler ile uluslararası düzen ciddi meydan okumalara maruz kalıyor." dedi.

"Hint-Pasifik'te refah ve barışın köşe taşı Japonya-ABD ittifakıdır." diyen Hayaşi, "Japonya-ABD ittifakının caydırıcılık ve müdahale kapasitelerini artıracağız ve bu doğrultuda Japonya'nın savunma gücünü artırması gerekecek." ifadelerini kullandı.

Hayaşi, ulusal güvenliğe yönelik de "Ulusal Savunma Program Yönetmeliği" ve "Orta Dönem Savunma Programı" dahil Japonya'nın "Ulusal Güvenlik Stratejisini" revize etmeyi planladıklarını dile getirdi.

"Serbest ve Açık Hint-Pasifik" vizyonunun hayata geçirilmesi için çalışacaklarını kaydeden Hayaşi, Avustralya, Hindistan, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) üyeleri ve Avrupa ülkeleriyle iş birliği yapacaklarını bildirdi.

Çin'in, tartışmalı Senkaku bölgesi dahil Doğu Çin Denizi'ndeki statükoyu "tek taraflı" değiştirme teşebbüslerini "tamamen kabul edilemez" olarak niteleyen Hayaşi, bu hamlelere karşı "sakin ve dirençli yaklaşım" sergileyeceklerini belirtti.

Tayvan Boğazı'nda istikrarın önemini vurgulayan Hayaşi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi ile Hong Kong Özel İdare Bölgesindeki insan hakları ihlallerine karşı "ciddi endişe" taşıdıklarını kaydetti.

Pekin yönetimine "sorumlu tutum" çağrısı yapan Hayaşi, Japonya-Çin ilişkilerinin normalleşmesinin 50. yıldönümüne denk gelen 2022'de "yapıcı ve istikrarlı ilişkiler" kurulması için çabalayacaklarını aktardı.

Kuzey Kore'nin nükleer ve füze geliştirme programları sorununa "kapsamlı çözüm getireceklerini" anlatan Hayaşi, "Kore yarımadasının nükleerden arındırılması" için Güney Kore ve ABD ile yakın iş birliğini sürdüreceklerini açıkladı.

Seul-Tokyo ilişkilerinin, Japonya'nın 1910-45 döneminde kolonyal olarak yönettiği Kore yarımadasına ilişkin tazminat anlaşmazlıkları çerçevesinde "sorunlar taşıdığını" kabul eden Hayaşi, "2015 mutabakatı kapsamında Güney Kore'nin tutarlı hamle yapması" gerektiğine işaret etti.

Kaynak: AA / Güncel

Mevlüt Çavuşoğlu Japonya Kore Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title