Haberler

İzmir: Kültür ve Turizm Bakanı Koç İzmir'de

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Yaptıkları 18 Aylık Çalışma Sonucu Türk Turizminin Stratejisini Belirleyecek Bir Çalışmanın Ortaya Çıktığını Belirterek, "Türk Turizminin Kasım Başına Kadar Bir Pusulası Olacak" Dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, yaptıkları 18 aylık çalışma sonucu Türk turizminin stratejisini belirleyecek bir çalışmanın ortaya çıktığını belirterek, "Türk turizminin kasım başına kadar bir pusulası olacak" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü'nün "kongre turizmi" ile ilgili çalışmalarını tanıtmak amacıyla İzmir'de düzenlenen toplantıya, Bakan Koç'un yanı sıra yerel yöneticiler ve sektör temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Koç, Türk turizminin stratejini belirlemek amacıyla sektör temsilcileri, bilim adamları, bürokrat ve ekonomistlerin fikirlerinin alındığını ve 18 aylık çalışma sonucunda taslağın ortaya çıkarıldığını belirterek, ekim ayı ortasında Yüksek Planlama Kurulu'na gönderilecek taslağın daha sonra Bakanlar Kurulu'na geleceğini ve ardından Türk turizminin stratejisini belirleyecek bir belgenin ortaya çıkacağını kaydetti. Sektör temsilcileri ve bilim adamlarından bu taslağı incelemelerini de isteyen Bakan Koç, "Ekim ayının 15'ine kadar, en geç kasım ayı başına kadar Türk turizmi ne bekliyor, ne, nasıl yapılabilir konusunda devlet açısından yapılması gerekenler ortaya çıkacak. Türk turizminin kasım başına kadar bir pusulası olacak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu benim dönemimde gerçekleşti, kendime de teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Turizm yatırım alanları çalışmalarının tamamlandığını, bu çalışmaların da gözden geçirileceğini ifade eden Koç, "Turizm son 20-30 senede büyük bir gelir kaynağı olarak ortaya çıktı. İmkanı olan ülkeler bu gelirden daha çok elde etti. Dünyada bugün 800 milyon turist var. 2020 yılına kadar bu rakam 1.5 milyara ulaşacak. Doğu Asya ülkelerindeki ekonomik kalkınma turist sayısının yükselmesinde büyük bir etken olacak. Güney Amerika'da yaşayanlar da bu turistlerin arasına katılacak. 800 milyon turistin yüzde 75'i, yani 600 milyon turist yaz turizmi yapmaktadır. Bu turizmi inkar etmemiz söz konusu değil. Bizim turizmdeki rakiplerimiz artmakta. Eskiden Güney Avrupa ülkeleri rakiplerimizdi. Şimdi artık Güney Avrupa'nın yanında, Kuzey Afrika ülkeleri de rakip oldu. Fas, Cezayir, Mısır'dan sonra son zamanlarda Libya ve Kızıl Deniz'de yaz turizmini hedefleyen Suudi Arabistan'da da var" şeklinde konuştu.

Türkiye'de bin 600 termal kaynağın bulunduğunu kaydeden Bakan Koç, bu kaynakların 41 ilde olduğunu, bu illerden 21'inin kasım ayına kadar turizm yatırımcılarına açılacağını açıkladı. Türkiye'nin termal kaynaklar bakımından dünyada 7., Avrupa'da 1. sırada bulunduğunu, kullanım itibariyle Avrupa'da 3. sırada yer aldığını belirten Koç, ancak Türkiye'de bu kaynakların sağlık turizminden ziyade bir ılıca kültürüyle hizmet verdiğini dile getirdi. Türkiye turizmine termal turizmin katkısının yüzde 1'lerin altında olduğunu, bu katkıyı arttırmayı hedeflediklerini ifade eden Bakan Koç, yaz turizminde Almanya'dan sonra ikinci sırada olan Rus turistlere yönelik termal turizm hizmeti verme konusunda çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü ve kendi bakanlık elemanlarının kış termal turizmi için merkezleri belirleme çalışmaları yaptıklarını belirten Bakan Koç, 9 ilde 11 kış turizm merkezi belirlendiğini kaydetti. Bitlis ve Erzincan'da kış turizmi için büyük potansiyel bulunduğunu söyleyen Bakan Koç, Erzincan'da havaalanından indikten 7 dakika, Bitlis'te ise 2 dakika sonra kayak yapabilme imkanının bulunduğunu bildirdi. Denizli, Burdur, Isparta'da önemli kış turizm merkezleri belirlediklerini vurgulayan Bakan Koç, Adana, Mersin ve Osmaniye'de de yayla turizminin öne çıkarılabileceğini kaydetti.

"KONGRE TURİZMİ İÇİN 6 İL BELİRLENDİ"

Bakanlık olarak kongre turizmine büyük önem verdiklerini, bu konuda 6 şehrin önceliğinin olduğunun altını çizen Bakan Koç, Isparta, İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara ve Antalya'da kongre turizmini hedeflediklerini söyledi. Deniz-kum turizminde sezonun maksimum 210 gün, kış turizminde ise 100 gün olduğunu belirten Bakan Koç, termal ve kongre turizminin ise yıl boyunca yapılabileceğini bildirdi. Kongre turizminde kalış süresinin 3-5 gün olduğunu, ancak bu turizme katılanların otel dışına çıkarak harcama yaptığını ve esnafa büyük katkısı olduğu için getirisinin büyük olduğunu belirten Koç, bu turizmin yapılabilmesi için ulaşım ve konaklama tesislerinin yeterli olması gerektiğini dile getirdi.

TOKİ ile aralarında bir anlaşmanın olduğunu, kentlere 4-5 yıldızlı oteller yapılacağını bildiren Bakan Koç, kongre turizmi konusunda belirlenen illerde valilikler, belediyeler, odalar ve sektör yatırımcılarının biraraya gelerek öncü şirketler kurması gerektiğine işaret ederek, "Bu şirket kurulurken özel sektör zihniyeti olsun. Devlet zihniyetiyle turizm olmaz, kongre turizmi hiç olmaz" dedi.

İzmir'in 5 tane üniversitesiyle kongre merkezi olmaya, büyük bir ivme kazanmaya en fazla layık illerden birisi olduğunu kaydeden Koç, Türkiye'nin potansiyelinin değerlendirilmesiyle termal turizmde yüzde 2'ye yaklaşan gelirini yüzde 500'lere varan oranda artırmasının mümkün olduğunu ifade etti.

Hükümetin KÖYDES gibi bir de BELDES Projesi'nin bulunduğunu, bu proje kapsamında çalışmaların sürdürüldüğünü bildiren Bakan Koç, Hopa'dan Arsus'a kadar hiçbir sahil kentinin atık suyunun temizlenmeden denize akmayacağını söyledi.

Ticaret ve sanayi odaları yöneticileri, belediyeler, sivil toplum kuruluşlarının kongre turizminde yer alması ve bu merkezlerin özel sektör anlayışıyla işletilmesi gerektiğini belirten Bakan Koç, konaklama tesislerinin yeterliliği açısından İstanbul ve Antalya'nın öne çıktığını, ancak İzmir'in de bu konuda atak yapması gerektiğini bildirdi. Kongre turizmini tanıtmak amacıyla daha önce Ankara, Konya ve Bursa'da toplantı yaptıklarını, İzmir'in ardından Antalya ve İstanbul'da bu toplantıların devam edeceğini bildiren Bakan Koç, Mersin'de de böyle bir toplantı yapmayı öngördüklerini, kongre turizminde 7. il olarak Mersin'in öne çıktığını açıkladı.

Bakan Koç'un konuşmasından sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda Uzman Yardımcısı olarak görev yapan Arzu Uçar, sektör temsilcilerine kongre turizmi hakkında bilgi verdi. Uçar, kongre turizmi gelirlerinin üç katına ulaştığını, Türkiye'nin bu turizmde 33., kentler arasında İstanbul'un 24. sırada bulunduğunu, kısa vadede yüzde 1'in altında olan kongre turizminin turizme katkısını yüzde 3'lere çıkartmayı hedeflediklerini bildirdi.

Toplantıda, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Metin Atsal ile sektör temsilcileri de turizmde karşılaştıkları sorunlar hakkında bilgi verdiler. İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Çeşme'de yeni belirlenen turizm alanlarının ihaleye çıktığını, ancak teminat bedelinin çok yüksek olduğunu söyledi.

Swiss Otel Grand Büyük Efes yatırımcıları temsilcisi Fevzi Hepşenkal, otelin 2007 Ağustos ayında hizmete gireceğini, kongre merkezi projesinin hazırlandığını ve önümüzdeki günlerde belediyeye gönderileceğini ifade etti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, termal turizm konusunda Özel İdare ile belediyenin yüzde 50'şer payla ortak bir şirket kurduğunu ve çalışmalara devam ettiklerini, kongre merkezi için bir alanın belirlendiğini, bu konuda çalışmalar yaptıklarını, EXPO 2015 için ise harcama yapmalarının önünü açacak yasa değişikliğinin en kısa sürede yapılması gerektiğini dile getirdi.

"HAKKINDA ÇIKAN HABERLERİ DEĞERLENDİRDİ"

Bakan Atilla Koç, daha sonra bazı köşe yazarları ve gazete yöneticileriyle sohbet etti. Çeşme'de belirlenen turizm alanları için ihale şartnamesinde yer alan teminatların yüksek olmadığını belirten Koç, bankalardan teminat mektubu alınabileceğini, bunun bedelinin de küçük olduğunu söyledi. Koç, turizmin büyük bir iş olduğunu, bu işe gireceklerin de kaynaklarını hazırlamaları gerektiğini dile getirdi.

Kendisiyle ilgili çıkan bazı haberlerin gerçeği yansıtmadığını, bir fotoğrafa bakılarak haberler yapıldığını belirten Atilla Koç, Devlet Bakanı Mehmet Aydın ile ilgili olarak da "kendisini uyandıran bakan" diye yazıldığını, sözü edilen habere konu olan fotoğrafta sadece kendisinin anlattığı bir fıkraya güldüklerini söyledi. Kendisine halı baktığını, Başbakan'a halı gösterdiği şeklinde de haber çıktığını, böyle bir şeyin olmadığını savunan Koç, "Bana böyle yaptıklarına göre başkalarına ne yaparlar diyerek okumam. İnandırıcılığı olmaz" dedi.

Tiyatro sanatçılarının 65 yaşında emekli olmamaları gerektiği yönündeki iddialara katıldığını, ancak kanunen bunun mümkün olmadığını ifade eden Bakan Koç, bunun her sanat dalı için mümkün olamayacamğını söyledi. 65 yaşında Arya okunamayacağını, halk müziğinde dans edilemeyeceğini, bale yapılamayacağını belirten Koç, "Benim söylediklerim bir lafa karşıydı. Biri çıktı 'biz sahnede ölmek istiyoruz' dedi. Bu tiyatro için olabilir, bazı sanatçılar evinde ölür dedim, ama ekledim, Allah uzun ömür versin" diye konuştu.

Bakan Koç, İzmir'deki toplantının ardından seçim bölgesi olan Aydın'a gitti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title