Haberler

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Toplantısı

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Toplantısında Gündem Maddelerinin Tek Tek Okunarak Oylanmasına Meclis Üyeleri Tepki Gösterdi, Meclis Üyelerinin Toplu Oylama Önerisini Başkan Aziz Kocaoğlu Geri Çevirdi

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında gündem maddelerinin tek tek okunarak oylanmasına meclis üyeleri tepki gösterdi, meclis üyelerinin toplu oylama önerisini Başkan Aziz Kocaoğlu geri çevirdi. Belediye Meclisi mayıs ayı olağan toplantısı Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu başkanlığında yapıldı.

Geçmiş belediye meclis toplantılarında aynı komisyona gidecek başkanlık önergeleri ile komisyonlardan oy birliğiyle gelen gündem maddelerinin toplu olarak oylanmasına ilişkin yöntemden bu meclis toplantısında vazgeçildi. Bugüne kadar alışıla gelen yöntemden vazgeçilip önergelerin tek tek okunup oylanması bazı meclis üyelerinin tepkilerine neden oldu.

MHP'li Günay Sivritepe, aynı komisyona gidecek olan önergelerin toplu halde komisyona sevk edilmesini istedi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Sivritepe'nin talebini geri çevirdi.

AK Parti Grup Sözcüsü Kerem Ali Sürekli, yasanın, önergelerin tek tek okunup oylanmasını emrettiğini belirtirken, AK Partili Ali Arslan ise, 'Yasa öyle emrediyor ama Türkiye'de uygulanmıyor. Bir ilk olduğu için buna bir formül bulmak lazım' dedi.

Başkan Kocaoğlu ise tek tek maddelerin okunup oylanmasının Türkiye'nin hiçbir yerinde uygulanmadığını belirterek, 'Böyle giderse birazdan Mecliste karar çoğunluk sayısı kalmayacak. Bunu yapalım birkaç Meclis toplantısı sonrası herkes hizaya gelecektir' dedi.

Başkanlık önergeleri ile komisyon raporlarının tek tek okunması gerektiğini belirten Kocaoğlu, 'Hem okunsun hem de Meclis üyesi arkadaşlar gündem maddeleri hakkında bilgi sahibi olsunlar. Herkes neye oy verdiğini bilsin, şeffaf şekilde oylayalım' şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından 70 adet komisyon raporu, 64 adet başkanlık önergesi ile İZSU Genel Kurulundaki 7 gündem maddesi tek tek okunarak oylandı.

Büyükşehir Belediye Meclis toplantısındaki yöntem değişikliğine geçtiğimiz günlerde birtakım şikayetler üzerine Büyükşehir Belediyesine denetime gelen Mülkiye Baş Müfettişi İhsan Yiğit'in hazırladığı raporun neden olduğu öğrenildi. İddiaya göre şikayet üzerine Mecliste geçen konuşma kayıtlarını dinleyen Mülkiye Başmüfettişi Yiğit, aynı komisyona gidecek olan gündem maddeleri ile komisyonlardan oy birliğiyle geçen önergelerin Mecliste zaman kaybını önlemek amacıyla toplu halde oylandığını belirledi. Önergelerin toplu halde oylanmasına karşın tutanaklarda hepsinin tek tek oylanmış gibi gösterildiğini tespit eden başmüfettiş, yöntemin Meclis Çalışma Yönetmeliğinin 11. maddesine aykırı olduğunu ve önergelerin tek tek okunup oylanması gerektiği yönünde uyarıda bulundu. Yiğit'in uyarıları üzerine Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında 70 adet komisyon raporu ile 64 adet başkanlık önergesi tek tek okunup oylandı.

- İZSU DENETÇİLERİ -

Öte yandan, Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısından sonra İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) genel kurulu yapıldı. Başkanlıktan gelen önergeler bölümünde İZSU'da görev yapacak iki asil ve iki yedek denetçi de oybirliği ile belirlendi. Merhum belediye başkanı Ahmet Piriştina döneminden beri görev yapan ve iki yıllık görev süreleri dolan Mehmet Gültekin ve Ertuğrul Aksoydan'ın yerine Fen İşleri Daire Başkanı Fazıl Ölçer ve Hesap İşleri Daire Başkanı Erhan Bey denetçi olarak seçildi. Yeni denetçiler ile yedek denetçi olarak seçilen Genel Sekreter Yardımcıları Ali Rıza Gülerman ve Pervin Şenel Genç de iki yıl görev yapacaklar.

AK Partili Meclis üyesi Sıddık Soysal, geçen dönemde de denetçilerin Meclis üyeleri arasından belirlenmediğini, bürokratlardan oluştuğunu, bu dönemde de aynı uygulamaya gidildiğini belirterek, 'İnşallah bir sonraki dönemde denetçiler Meclisten seçilir' dedi.

- S PLAKA TARTIŞMALARI -

Öte yandan gündem dışı söz alan AK Parti Çiğli Meclis üyesi İrfan Eskin, Büyükşehir Belediyesi tarafından dağıtılan 491 adet S plakasının iptal olduğunu, bu plakayı alanların mağdur olduğunu, mağduriyetlerin giderilmesiyle ilgili bir çalışma yapılıp yapılmadığını sordu.

Başkan Aziz Kocaoğlu ise yargı kararını uyguladıklarını ve S plakaları dağıtılırken alınan paraların iade edilmeye başlandığını söyledi. İyi niyetle ve İçişleri Bakanlığının onayıyla S plakaları verdiklerini belirten Kocaoğlu, şunları söyledi:

'Bize göre karar doğruydu. Ancak, Otobüsçüler ve Servisçiler Odası mahkemeye başvurarak iptal ettirdi. Yargı kararına uyuyoruz. Araçlar geçmişte olduğu gibi ticari plaka ile işlerine devam edecekler. S plaka arz talebini dengeleyeceğiz, yargı kararıyla durdurulduysa da okul, fabrika servisleri ticari plaka ile çalışacak, hayat durmayacak. Üst mahkemeye başvurduk, gelişen koşullara bakacağız. Plaka simsarlığı ile başka şeyler birbirine karıştırılıyor. Burada plaka simsarlığı var. Vatandaşı mağdur etmeyeceğiz.'

(MED-ALK-KAK) - İZMİR

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 5 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 5 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 5 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title