Haberler

İstanbul: İstanbul'da Yerel Yönetimler

Beylikdüzü Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü, son günlerde artan kene ısırmalarına karşı vatandaşları uyarmak ve bilinçlendirmek amacıyla broşürler hazırladı.

Beylikdüzü Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü, son günlerde artan kene ısırmalarına karşı vatandaşları uyarmak ve bilinçlendirmek amacıyla broşürler hazırladı.

Belediyenin halka açık alanlarda ve alışveriş merkezlerinde ücretsiz olarak dağıtımını yaptığı broşürler, "Kene Uyarısı" başlığı altında, kene ısırmasından korunma yollarını ve ısırma gerçekleştiğinde kenenin vücuttan nasıl çıkarılacağı hakkında bilgiler içeriyor. Broşürde verilen bilgilere göre, keneler, açık alanları, tarla, otlak gibi yerleri tercih ediyor. Öğle sıcaklarında toprağın içinde saklanan keneler, sabahın erken saatlerinde yüzeye çıkarak yanından geçen canlılara yapışıp, kanlarıyla besleniyor.

Daha çok Mayıs ve Eylül aylarında ortaya çıkan kenelerin yüzlerce türü var. Keneler, ölümcül Kırım Kongo Hemorojik Ateşi hastalığını, hastalık virüsünü taşıdıklarında ısırdıkları canlıya da bulaştırıyorlar. Etkin bir aşısı ve ilacı olmayan hastalık için sadece destek tedaviler yapılabiliyor. Bu da pek çok hastanın kaybedilmesine neden oluyor. Broşürde vatandaşlara, kenelerin yaşam alanları içine giren piknik alanlarından eve dönüldüğünde, kenenin vücuda girerken acı hissi vermemesi nedeniyle "kene kontrolü" yapmaları öneriliyor.

Evcil hayvanlar da kene taşıyıcısı olabilir. Broşürde, ayrıca yetiştirdiği hayvanda kene gören vatandaşlara, keneyi elle kopartmamaları, en yakın veterinere gitmeleri ve hayvanın bulunduğu yeri ilaçlamaları uyarısı yapılıyor.

Kene ısırmasının ardından yapılması gerekenlere de yer verilen broşürde şu uyarılarda bulunuldu:

"Kenenin üzeri, nefes almayacak şekilde yağlı bir pamuk parçası ile kapatılarak, 5-10 dakika bekletildikten sonra battığı yerden çıkartılabilir. Eter ve kloroform sürülerek kene öldürülür ve vücuttan alınır. Kene tarafından ısırılanlar, en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Tür tayini için çıkartılan kenenin saklanması gerekmektedir".

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 4 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Kerim Rahmi Koç kimdir? Ali Koç'un oğlu Kerim Rahmi Koç kimdir? Fenerbahçe Beko Monaco maçında ne oldu? Fenerbahçe EUROLİG ceza alacak mı 2024? Kızılcık Şerbeti hangi üniversitede çekiliyor? Yalı Çapkını Seyran ölüyor mu? 4 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Temel Karamollaoğlu bırakıyor mu, istifa edecek mi? 4 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 4 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! YALI ÇAPKINI 69. bölüm FRAGMAN İZLE! #127916 Yalı Çapkını 69. bölüm fragmanı yayınlandı mı? 4 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 4 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 4 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 4 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 4 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 4 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title