Haberler

İstanbul: İso Meclis Toplantısı

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, "30 Yıllık Enflasyonist Geçmişi Olan Bir Ülkede Beklentilerdeki Kırılganlığı, Sadece 5 Yıllık Bir Geçmişe Dayanan Yapısal Kazanımlarla Kalıcı Bir Şekilde Ortadan Kaldırmak Oldukça Güçtür" Dedi.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, "30 yıllık enflasyonist geçmişi olan bir ülkede beklentilerdeki kırılganlığı, sadece 5 yıllık bir geçmişe dayanan yapısal kazanımlarla kalıcı bir şekilde ortadan kaldırmak oldukça güçtür" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) Odakule Meclis Salonu'nda yapılan Eylül ayı İSO Meclis Toplantısı'na konuk olarak katıldı. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük'ün de katıldığı toplantıda konuşan Yılmaz, gündemle ilgili değerlendirmelerini sanayicilerle paylaştı. Yılmaz, konuşmasının başında, dalgalı kur rejimi ve kur politikasının temel unsurlarına değinerek, bu kur rejimi altında, Merkez Bankası'nın açık veya zımni olarak döviz kurunun seviyesine ilişkin herhangi bir taahhüdü bulunmadığını, döviz kurunun bir politika aracı olmadığını belirtti. Döviz kurlarının piyasa koşulları altında belirlenmesinin, Merkez Bankası'nın döviz piyasalarında hiç işlem yapmayacağı anlamına gelmediğine işaret eden Yılmaz, "Döviz rezervimiz son 4 yılda yüzde 180 oranında artarak 15 Eylül 2006 tarihi itibarıyla 56.8 milyar dolara ulaşmıştır. Döviz piyasalarındaki ikinci tür işlemleri ise, döviz kurlarında oluşan veya oluşabilecek olan aşırı oynaklıkları önlemek amacıyla, oynaklığın nedenlerini ve potansiyel sonuçlarını dikkate alarak yapılan doğrudan müdahalelerdir. Bu müdahaleler, Merkez Bankası'nın döviz piyasasına girerek döviz alması veya satması şeklinde olabileceği gibi, duyuru ve sözlü uyarılarla da olabilmektedir. Ancak yaptığımız bu müdahaleler, rezerv biriktirme amacıyla yaptığımız ihalelerden farklı olarak, mekanik uygulamalar değildir. Her durum kendi koşulları altında özel olarak değerlendirilmekte ve müdahale kararı buna göre alınmaktadır. Merkez Bankası, döviz piyasasında yaptığı bu iki tür işlemle 2002 yılından bugüne yaklaşık 43.7 milyar dolarlık net döviz alımı gerçekleştirdi. Merkez Bankası, döviz piyasasındaki gelişmeleri, enflasyon ve finansal istikrar üzerindeki doğrudan etkisi nedeniyle dikkatle takip ediyor. 30 yıllık enflasyonist geçmişi olan bir ülkede beklentilerdeki kırılganlığı, sadece 5 yıllık bir geçmişe dayanan yapısal kazanımlarla kalıcı bir şekilde ortadan kaldırmak oldukça güçtür. Bu nedenle tüm gelişmekte olan ülkelerde finansal çalkantıların yaşandığı bu son dönemde, Türkiye'de yabancı çıkışlarından kaynaklanan kısa vadeli piyasa hareketleri, makroekonomik temellerde kalıcı bir bozulma olmadığı halde, gereğinden fazla olumsuz algılanmıştı" diye konuştu. Yılmaz, 'İkinci dalga geliyor', 'Piyasalar tekrar dalgalanacak' söylemlerinin gündemde sıklıkla yer aldığına dikkat çekerek şunları söyledi:

"Dalgalı kur rejimi altında bu tarz oynaklıklar, gerek dışsal unsurlara gerekse ülkemizden kaynaklı gelişmelere bağlı olarak yaşanmaktadır ve gelecekte de yaşanabilir. Dalgalı kur rejimi altında kurlardaki hareketler bir belirsizlik değil, risk unsurudur ve bu riskten korunmak da mümkündür. Ana eğilim olarak Türk parasının değer kazanma süreci, aynı zamanda Türk parasının itibar kazanma sürecidir. Dalgalı kur rejiminin düzgün bir şekilde işlediği, enflasyonun güvenilir makroekonomik politikalar ile kontrol altında tutulduğu, yapısal reformlara devam edildiği sürece ters dolarizasyonun ve böylece Türk parasının itibar ve değer kazanma sürecinin devam etmesi beklenmektedir."

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük de, konuşmasında, ekonomideki kırılganlığın devam ettiğini belirtti. Eksikleri tamamlamadaki yavaşlığın sürdüğünü savunan Küçük, "Nispeten olumlu hava içinde uyarıları dile getirdik ancak sonuç almakta zorlandık. Bugün gelinen noktada, enflasyonla mücadelede elde edilen tarihi başarıyı, 2001 sonrası dönemin en önemli makroekonomik kazanımlarından biri olarak görüyoruz ve bu kazanımların korunmasına büyük önem veriyoruz. Önümüzde hala zorlu bir süreç vardır. Son dönemde yaşadığımız gelişmeler bunu teyit eder niteliktedir. Enflasyonla mücadeleye kararlılıkla devam edilmelidir. Kendi adımıza, bundan sonra da bu mücadeleye desteğimizi devam ettireceğimizi ifade etmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Mayıs ayındaki dalgalanmadan bu yana 3 aya yakın bir zaman geçtiğini, ancak sözünü ettiği yönde çalışmaların görülemediğini dile getiren Küçük, "Faiz oranları arttı, kurlar geriledi ancak son günlerde tekrar bir yükseliş oldu. Dalgalanmanın ardından dengeler normale dönüyor ve durum sakin görünüyor. Kısa vadeli sermaye yine Türkiye'yi tercih ediyor ve sıcak para akışı devam ediyor. Ekonomideki kırılganlık devam ediyor. Bu kırılganlığı azaltmak, dış dalgalanmalara karşı direncimizi artırmak zorundayız. Öte yandan, önümüzdeki dönemde içerdeki gelişmelere yönelik soru işaretleri var. 2007'deki seçimlerin getirdiği bir belirsizlik söz konusu. Avrupa Birliği ile ilişkilerimizin izleyeceği seyir önemli. Bu değişkenler beklentileri olumsuz etkileyebiliyor. Önümüzdeki dönemi bir sorun yaşanmadan da atlatabilmek için tüm dikkatlerin ekonomide olması gerekiyor" dedi.

Tanıl Küçük, hata yapma lüksünün olmadığını ve pek çok bedel ödenerek elde edilen kazanımların mutlaka korunması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title