Haberler

İsrail'e 1 Saatlik Maliyeti 25 Bin Dolar

ABD Başkanı George Bush, Dün Beyaz Saray'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le Yaptığı Görüşmenin Ardından Çıktığı 9 Günlük Ortadoğu Ziyareti Kapsamında İsrail'e Gitti.

ABD Başkanı George Bush, dün Beyaz Saray'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le yaptığı görüşmenin ardından çıktığı 9 günlük Ortadoğu ziyareti kapsamında İsrail'e gitti. İsrail'e 1 saatlik maliyeti 25 bin doları bulacak olan Bush'u 10 bin polis koruyacak.

BUSH'UN KALACAĞI OTELİN GÖRÜNTÜLERİ...

ZİYARET ÖNCESİ GÖSTERİLER...

Tel Aviv'deki Ben Gurion havaalanına ulaşan Başkanlık  uçağı Airforce One'dan tek başına inen Bush, havalimanında devlet  töreniyle karşılandı. Karşılamada İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres,  Parlamento (Knesset) Başkanı Dalia İtzik, Başbakan Ehud Olmert,  Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Yüksek Mahkeme Başkanı Dorit Beinisch,  İsrail'in baş hahamları ve öteki yetkilileri hazır bulundu.

Havalimanındaki törende, Peres ve Olmert, Bush'u uçağın kapısında  karşıladı; daha sonra yapılan ve Bush'un Peres ve Olmert'in arasında  durduğu törende her iki ülkenin milli marşları dinlendi. Bush daha sonra  Peres ile birlikte tören kıtasını selamladı.

Bush'un İsrail'le birlikte Filistin'i de kapsayacak gezisi, Başkanlığı  süresince bölgeye ilk ziyareti. Bush daha önce, Teksas Valisi olduğu  dönemde, 1998'de İsrail'e gitmişti.

Eski Başkanlardan Richard Nixon, Watergate skandalının tırmandığı  günlerde, 16-17 Haziran 1974'te, Jimmy Carter da İsrail-Mısır barış  anlaşması öncesi, 10 Mart 1979'da 3 günlük ziyaret için İsrail'e ziyarette bulunmuştu.

Bill Clinton ise Kudüs'e 3 kez gitti. Clinton, İsrail ve Ürdün arasında  barış anlaşmasının ardından 27-28 Ekim 1998'de, İsrail'in aşırı bir  sağcının kurşunlarına hedef olarak hayatını kaybeden eski Başbakanı İzak  Rabin'in cenazesi için 6 Kasım 1995'te ve İsrail-Filistin barışına  destek vermek için 12-15 Aralık 1995'te İsrail'e geldi.

Bush, İsrail ve Filistin'deki temasları çerçevesinde Peres ve Olmert'in  yanı sıra Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Başbakanı  Selam Feyyad ile görüşecek.

Bush İsrail'de Celile Denizi (Kineret) kıyısındaki, Eski Ahit'te geçen  tarihi kentlerden Kfar Nahum'u ziyaret edecek. Bush'un kesin olmamakla  birlikte Batı Şeria'da Beytüllahim ve Eriha'ya da gidebileceği  belirtiliyor.

Bush, ziyaretinin son günü olan Cuma sabahı, İkinci Dünya Savaşı  sırasında Nazi soykırımında hayatını kaybeden 6 milyon Yahudi'nin  anısına yapılan Yad Vaşem'i (Soykırım Müzesi) ziyaret edecek.

        

HAHAMLARDAN BUSH'A: "İSRAİL'İN YAHUDİLERE AİT OLDUĞUNU SÖYLEYİN"

        

Bu arada İsrail'deki bazı hahamlar, Bush'un ziyaretinden önce, ABD  Başkanına iletilmek üzere, ABD'de İsrail lehine casusluk yapmaktan ömür  boyu hapse mahkum olan Jonathan Pollard'ın serbest bırakılmasını,  İsrail'in Yahudilere ait olduğuna ilişkin bir açıklama yapmasını ve  Amerikadaki Yahudilerin İsrail'e göç etmeye (aliya) teşvik edilmesinin  istendiği bir mektup hazırladılar.

Mektubun ABD Başkanına, İsrail ziyareti sırasında karşı karşıya geleceği  "üst düzey bir isim" tarafından aktarılacağı belirtildi, ancak bu  yetkilinin kim olacağı açıklanmadı.

"FİLİSTİNLİLERLE GÖRÜŞMEYE GEREK YOK"

        

Öte yandan İsrail koalisyonunun ortaklarından, Şas partisinin ruhani  lideri Haham Ovadya Yosef, parti başkanı ve Başbakan Yardımcısı Eliyahu  Yişai'ye, Filistin Yönetimi topraklarında kontrole sahip olmayan  Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile İsrail'in görüşmeler yapmasına  gerek olmadığı söyledi.

Yosef, Filistinli militanların İsrail'e roket atmayı sürdürdükleri  sürece Filistinlilerle görüşmenin gereği olmadığını belirtti.

Yosef, Kudüs'ün bölünmesi tartışmaları ile ilgili olarak da "Kimsenin,  kentle ilgili böyle bir şeyi gerçekleştirme yetkisinin bulunmadığını"  ifade etti.

İsrail Başbakan Yardımcısı Haim Ramon da Başkan George Bush'un bölge  ziyaretinin, İsrail ve Filistinliler arasındaki barış görüşmelerine hız  kazandıracağını belirtti.

SAATLİK MALİYETİ 25 BİN DOLAR

İsrail'de ziyaret öncesi de dahil olağanüstü güvenlik önlemlerinin, ülkeye Bush'un bulunduğu her saat için 25 bin dolara malolacağı belirtildi.

Kudüs'te Bush'un kalacağı 240 odalı King David Oteli, ziyaret öncesi tümüyle boşaltılarak, odaları Başkan Bush, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Amerikan delegasyonu üyeleri için özel olarak hazırlandı.

King David'in hemen yakınındaki Dan Panorama Oteli de beraberindekilerin kullanımına ayrıldı. Ayrıca burada bir basın merkezi hazırlandı. Tel Aviv'deki ABD Büyükelçiliği personeli de neredeyse tümüyle King David Oteli'ne taşındı.

BUSH'U 10 BİN POLİS KORUYACAK

Kentin otellerinde yer bulmak imkansız hale gelirken otellerin çoğu, Bush'un ziyareti nedeniyle kente ilaveten getirilen 8 bin polis ve güvenlik elemanları için ayrıldı.

Bush'u İsrail'de bulunduğu süre içinde 10 bin 500 dolayında güvenlik ekibi koruyacak.

Bush'un beraberindekilerden kimseyi ağırlamayan tek Otel, King David'in biraz aşağısındaki David Citadel oldu. David Citadel'in sahibi Alfred Akirov'un, Bush'un otellerinde kalmamasına içerlediği belirtildi.

KESKİN NİŞANCILAR YERLEŞTİRİLDİ

 

Bush için ineceği Ben Gurion havalimanından başlayarak, Kudüs'te izleyeceği güzergahlarda yoğun güvenlik önlemleri alındı. Helikopterler, günlerdir Kudüs üzerinde uçarak, güvenlik önlemlerini ve kenti havadan denetliyor.

Bush ve ekibinin kalacağı otellerle Eski Kent ve çevresine de her 15-20 metrede bir asker yerleştirildi. Ayrıca, İsrail'in keskin nişancıları, bomba bulma eğitimi almış köpekleri, korumalar, ihtiyat askerleri dahil güvenlik ekibine katıldı.

İsrail'in "Açık Gökler" adını verdiği Bush için özel güvenlik operasyonunun, Bush'un ülkede bulunduğu her saat için, İsrail'e 25 bin dolara malolacağı bildirildi.

Beyaz Saray'ın üst düzey yöneticileri, Dışişleri Bakanlığı görevlileri, gizli servis ajanları ve teknik elemanların, günler öncesinden, Bush'un ziyareti için Kudüs'e geldiği belirtildi. Bush için ABD'li güvenlik ekibinin de özel olarak 9 TIR dolusu güvenlik ekipmanı getirdiği belirtildi.

PROTESTO GÖSTERİLERİ

ABD'de İsrail lehine casusluk yaptığı gerekçesiyle tutuklanan Jonathan Pollard'ın serbest bırakılmasını isteyen taraftarları da Bush ziyareti öncesi harekete geçti.

"Jonathan Pollard'ı Evine Getirme Komisyonu", bastırdığı ve otobüslere, otobüs duraklarına ve çeşitli mekanlara yapıştırdığı afişlerde, Bush, Gazze Şeridi'ndeki fiili Hamas hükümetinin Başbakanı İsmail Haniyye ve Lübnan'daki Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı aynı karede gösterdi.

Jonathan Pollard'ın, ABD'nin elindeki "rehine" olarak vurgulandığı afişlerde, Haniye'nin fotoğrafının altında, kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit, Nasrallah'ın fotoğrafının altında, yine Lübnan ile sınırda kaçırılan Ehud Goldwasser ve Eldan Regev, Bush'un fotoğrafının altında da Jonathan Pollard'ın isimleri yer aldı.

"Dört İsrail askeri ve onları tutanların resimleri" diyen komisyon, ABD'nin, Pollard'ı siyasi nedenlerle alıkoymayı sürdürdüğünü savunuyor ve Bush'tan, bir jest yapmasını, Pollard'ın evine hemen dönmesini sağlamasını istiyor.

Otobüslere yapıştırılan çoğu afişlerin, görevlilerce silindiği gözlenmesine karşın, henüz söz konusu afişlerin silinmediği bazı otobüsler, Kudüs'te seferlerini sürdürüyor.

Pollard'ın serbest bırakılmasını sağlamak için çalışanlar, Eski Kent ve çevresinde insan zinciri oluşturarak protesto gösterisi yapma eylemleriniyse iptal ettiler.

FİLİSTİNLİLER İKİYE BÖLÜNDÜ

İsrail'e gelişinin ertesi günü, Batı Şeria'ya, Ramallah'a da helikopterle geçecek olan ABD Başkanı Bush'un gelişi öncesi, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin hükümet yetkilileri ve diğer El Fetih liderleri, Bush'un bölgeye gelişini, barış görüşmeleri ve Filistin için "altın bir fırsat" olarak nitelendirdi.

Hamas'ın önde gelen liderlerinden Mahmut Zahar, Bush'un bölgeye ziyaretini hoş karşılamadıklarını belirterek, "George Bush, ABD'de yapılacak seçimler nedeniyle, terörist faaliyetlerinin bozduğu imajını düzeltmek için bölgeye geliyor" dedi.

ARAFAT'IN ANITINI ZİYARET ETMEYECEK

Bush'un Ramallah'ı ziyareti sırasında, Filistin'in efsanevi lideri Yaser Arafat için yaptırılan anıt mezarı ziyaret etmeyeceği de belirtiliyor.

ABD Büyükelçiliğinden bir yetkili, Bush'un ziyaretiyle ilgili hazırlıklar sırasında bu konunun gündeme gelmediğini kaydetti ve Arafat'ın anıt mezarına ziyaretin söz konusu olacağını sanmadığını ifade etti.

Birçok yabancı lider ve konuğun, Mukata ziyareti sırasında, Arafat'ın mezarını ziyaret ederek çelenk koyması ve saygı duruşunda bulunması gelenek haline gelmişti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title