Haberler

Irak'taki Yerel Seçimler Kerkük'te Tıkanıyor

Irak'ta Ekim Ayında Yapılması Öngörülen Mahalli Seçimler, Kürtlerin Kerkük Konusundaki Çelişkili Tutumları ile Tıkanma Noktasına Geldi.

Irak'ta Ekim ayında yapılması öngörülen mahalli seçimler, Kürtlerin Kerkük konusundaki çelişkili tutumları ile tıkanma noktasına geldi.

Kentteki Arap ve Türkmen çevreler, seçimlerin ertelenmesine şiddetle karşı çıkıyor.

Irak Parlamentosu'ndan Tevafuk Cephesi üyesi ve Meclis Bölgeler Komisyonu Başkanı Haşim el-Tai, Ekim ayında ülke genelinde düzenlenecek il seçimlerinin Kerkük dosyasının, Milli Güvenlik Komisyonu'na bağlı siyasi meclise gönderildiğini, ancak Kürt İttifakı'nın bazı konularda karşı cephe alması nedeniyle tıkanma aşamasına geldiğini söyledi.

El-Tai, her şeye rağmen başında bulunduğu komisyonun, 119 milletvekilinin Kerkük'ün 4 ayrı seçim bölgesine ayrılması önerisinin ihmal edilmesine sessiz kalamayacağını ifade etti.

Kürt grupların, ortaya konan her türlü öneriye karşı çıktığına da vurgu yapan Irak Meclisi Bölgeler Komisyonu Başkanı Haşim el-Tai, Kerkük'teki sorunlar nedeniyle konunun Milli Güvenlik Komisyonu'na bağlı siyasi meclise devredildiğini sözlerine ekledi.

Parlamentodaki Kürt İttifakı üyesi Mahmut Osman ise, Kerkük'teki anlaşmazlıkların sürmesi halinde grup olarak seçimlerin ertelenmesine çalışacaklarını söyledi.

Siyasi ihtilafların anlaşmalar yoluyla çözülmesine kadar seçimlerin ertelenmesi ihtimali olduğunu söyleyen Kürt Parlamenter, Ekim ayında yapılması planlanan seçimlere hazır olmadıklarının altını çizdi.

Geleneksel ittifakların büyük ölçüde parçalandığı Irak'ta Ekim ayında yapılması öngörülen il meclisi seçimlerine tek çatı altında girmesi beklenen Türkmenler de Kürt İttifakı'nın erteleme talebine şiddetle karşı çıkıyor.

Kerkük İl Meclisi Türkmen Üyesi Hasan Turan, konuya ilişkin yaptığı bir değerlendirmede, "Biz Türkmenler olarak seçimlerin belirlenen tarihte yapılmasını istiyoruz. Kesinlikle bir ertelenmeye karşıyız" dedi.

Yerel seçimlerin ertelenmesinin Kürtlerin çıkarına olduğunu savunan Turan, Irak Parlamentosundan 119 milletvekilin kentin 4 ayrı seçim bölgesine ayrılması önerisini de en doğru yaklaşım olarak değerlendirdi.

Seçim tarihinin iptaline yönelik Araplar da büyük tepki gösterirken, "Biz de yerel seçimlerin tarihinde yapılmasından yanayız" diyen Kerkük İl Meclisi Arap üyesi Muhammet Harap, bu seçimlere büyük önem verdiklerini kaydederek, "Seçimler, 1 Ekim'de ne olursa olsun yapılacak. Bunun bir başka formülü izahı yok" şeklinde konuştu.

Seçimlerin iptalini isteyen Kürt İttifakı ise, bunu zorunlu olarak görüyor.

Kürt İttifak'ın Kerkük üyesi Civan Hasan, "Bu seçimler ister açık ise kapalı olsun biz buna karşı değiliz. Ancak tek isteğimiz, bu seçim tarihinin ileri bir zamana ertelenmesi. Şu an görünen o ki, mahalli seçimlerin 1 Ekim'de yapılması imkansız gibi görünüyor" diye görüş belirtti.

(SK-NO-NO-BA-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title