Haberler

İl Ekonomi Toplantısı" Tülomsaş'ta Gerçekleştirildi

Eskişehir’in mevcut olan ekonomik gelişmelerini bir adım öteye götürmek, yerelde takip edilmesi gereken ekonomik sorunları kısa sürede çözmek amacıyla, Eskişehir Valiliği tarafından “İl Ekonomi Toplantısı” düzenlendi.

Eskişehir'in mevcut olan ekonomik gelişmelerini bir adım öteye götürmek, yerelde takip edilmesi gereken ekonomik sorunları kısa sürede çözmek amacıyla, Eskişehir Valiliği tarafından "İl Ekonomi Toplantısı" düzenlendi.

Vali Özdemir Çakacak başkanlığında, TÜLOMSAŞ Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya; Vali Yardımcısı İsmail Soykan, TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Yardımcısı Ali Yaşar Nal, İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Veysel Osmanoğlu, ESO Başkanı Savaş Özaydemir, ETO Başkanı Metin Güler, ETB Başkanı Ömer Zeydan, EESOB Başkanı Ekrem Birsen, kamu kurum müdürleri ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

"TÜİK tarafından yayınlanan 'İllerde Yaşam Endeksi Araştırması' genel endeks değerine göre Eskişehir 15. sırada yer almaktadır" diyen Vali Çakacak, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, "Alt endeksler bakımından ilimizin iller arasında ilk on içinde yer aldığı verilere baktığımızda konutta 5'nci sırada, altyapı hizmetlerine erişimde 7'nci sırada ve sosyal yaşam açısından da 8'nci sırada olduğunu görmekteyiz" şeklinde konuştu.

Eskişehir'in ekonomik durumunu ve potansiyelini, devam eden kamu ve özel sektör yatırımları ile istihdam konularını değerlendirmek amacıyla İl Ekonomi Toplantısı'nı düzenlediklerini aktaran Vali Çakacak, Eskişehir'i hem sanayi hem de eğitim alanında önemli bir şehir olarak değerlendirerek, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Eskişehir'in aynı araştırmada fakülte ve yüksekokul mezunlarının nüfusa oranı açısından Ankara'dan sonra 2'nci sırada yer alması, 65 bine yakın örgün eğitim öğrencisi ve 1 milyon 200 bini aşan açıköğretim öğrencisine sahip olması, ilimizin önemli bir eğitim kenti olduğu gerçeğinin yansımasıdır. Yine en son 2011 yılında TÜİK tarafından yayınlanan sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksine göre 7'nci sırada ve 1'nci grup iller arasında yer almaktayız. Eskişehir'in 1'nci grup iller arasında yer almasının temel sebepleri eğitim, yükseköğretim mezun sayısı, büyük iller arasında ulaşım bakımından kavşak noktasında bulunması ve ulaşım ağlarının, özellikle de demir yollarının birleşim noktasında yer almasıdır. Uluslararası Rekabetçilik Araştırmaları Kurumunun (URAK) hazırlamış olduğu 'İllerarası Rekabetçilik Endeksi' genel sıralamasında Eskişehir iller arasında 8'nci sırada yer almakta. Yaşanabilirlik alt endeksinde ise Ankara ve İstanbul'dan sonra 3'nci sırada yer almaktadır."

"İlerlemeyi hızlandıracağımızı ümit ediyorum"

"Tüm bu veriler ülkemizin olumlu gidişine paralel olarak ilimizin de olumlu bir ilerleme içinde olduğunu, alacağımız ve uygulayacağımız kararlarla bu ilerlemeyi daha da hızlandıracağımızı ümit ediyorum" ifadelerini kullanan Vali Çakacak, "İlimizde kamu yatırımlarına baktığımızda devam etmekte olan projelerin toplam bedelinin 7 milyar 109 milyon 834 bin 207 lira, 2017 yılı ödeneğinin 1 milyar 283 milyon 799 bin 982 lira, eylül ayı sonu itibariyle harcama tutarının ise 361 milyon 329 bin 192 lira olduğunu görmekteyiz. Ekonomik verilere göz attığımızda, son yıllarda dış ticaret fazlası veren ilimizin, 2016 yılı sonu itibariyle 862 milyon dolar ihracat ve 741 milyon dolar ithalat rakamlarına ulaştığını göreceğiz. İlimizin bu olumlu durumu, 2017 yılında da devam etmekte olup, TÜİK verilerine göre ekim sonu itibariyle ihracatımız 722 milyon dolar, ithalatımız 607 milyon dolardır. Eskişehir Sanayi Odasına üye olan fakat farklı ilerin gümrüklerinden çıkış yaparak ihracat yapan firmaların toplam ihracatı ise 2,2 milyar dolar seviyelerine ulaşmaktadır. Sanayi kuruluşları ile ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayan ilimiz, aynı zamanda Türkiye'nin en büyük Organize Sanayi Bölgesine sahip olması ile de planlı sanayileşmenin en güzel örneklerinden birini vermektedir. İlimiz OSB'de faaliyet gösteren 600 civarındaki firma yaklaşık 40 bin kişiye istihdam oluşturuyor. Beylikova Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi hem ilimize katkı sağlayacak hem de ülkemiz için ihtisas OSB anlamında güzel bir örnek oluşturacaktır. Sivrihisar OSB çalışmaları da hızlı bir şekilde devam etmektedir. OSB'lerin yanı sıra 16 küçük sanayi sitesinde de 10 bin kişi istihdam edilmektedir.Yine AR-GE merkezi bulunan Eskişehir, iller arasında ilk 10 arasında yer almaktadır" ifadelerini kullandı.

"Ülkemizin yüksek teknolojili ürünler imalatı ve ihracatında lokomotif illerinden birisi haline gelen ilimiz, havacılık ve raycılık sektörlerinin merkezi konumunda bulunmaktadır" diyerek konuşmasına devam eden Vali Çakacak, şunları kaydetti:

"Bu tür toplantıları daha sık düzenleyerek bir araya gelmeliyiz. Hiç gündemimiz olmasa bile, bir araya geldiğimiz zaman konu her zaman Eskişehir'in menfaatleri için olur. Bu nedenle bu tür toplantıların zaman zaman yapılmasında büyük fayda görüyor, toplantıya katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum."

Vali Çakacak'ın konuşmasından sonra toplantıya katılan temsilciler görüş ve önerilerini sundu. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Özdemir Çakacak Metin Güler Eskişehir Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title