Haberler

İdam Mahkumu Afgan Gazetecinin Son Umudu Türkiye

Afganistan'lı Üniversite Öğrencisi Said Pervez Kambas'ın İdamdan Kurtuluşu İçin Son Umudu Türkiye.

Afganistan'lı üniversite öğrencisi Said Pervez Kambas'ın idamdan kurtuluşu için son umudu Türkiye.

Gazetecilik öğrencisi gencin ağabeyi Yakup İbrahimi Kambas, eski TBMM Başkanı ve eski Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin'den kardeşinin kurtarılması için yardım istedi.

Kardeşi Said Pervez gibi gazeteci olan Yakup İbrahimi, kardeşine verilen idam cezası kararını değerlendirerek, "Bu karar hukuki değil siyasi bir karardır. Bu karar, Afganistan'ın kuzeyindeki özellikle de Mezar-ı Şerif'deki Cemiyet-i İslami ile açık siyasi bağlantısı olan Belh Ulema Konseyi tarafından alındı" açıklamasını yaptı.

"Bu davayı, Afgan Anayasası, Afgan hukuk sistemi ve İslam hukuku çerçevesinde ele almalıyız" diye konuşan abi Kambas, "Afganistan Üst Mahkemesi'nden, kararlarını bazı siyasi bağlantılara göre değil Afgan yasalarına göre almasını istiyoruz" dedi.

Türk hükümetine ve eski bakan Hikmet Çetin'e yardım çağrısında bulunan Yakup İbrahimi, "Türk hükümeti, özellikle de Hikmet Çetin bize yardım etmek isterse, Afgan hükümetine ve Başkan Karzai'ye baskı yapmalı. Afganistan ve Türkiye dostane ilişkilere sahip iki yakın ülke. Eğer Türk hükümeti, bu konuyla yakından ilgilenirse bize çok yardım etmiş olur" ifadelerini kullandı.

Said Pervez'in cezaevinde zor şartlar altında yaşadığını anlatan Yakup İbrahimi, "Bir haftadan uzun süredir kardeşim cezaevinde kötü şartlar altında tutuluyor. Psikolojik baskı altında. Onu idam etmekle tehdit ediyorlar. Uyuşturucu kaçakçıları ve silah kaçakçılarının da aralarında bulunduğu 30'dan fazla tehlikeli suçluyla aynı odada tutuluyor. Durumu iyi değil. Afganistan'da kendisini savunacak bir avukat bulmaya çalışıyoruz ama pek çok avukat bu davadan korkuyor. Siyasi grupların baskılarından ve dış

baskılara uğramaktan çekiniyorlar" şeklinde konuştu

Konuyla ilgili açıklama yapan Güney Asya Gazeteciler Cemiyeti (SAFMA) Sorumlusu Muhammet Cavit, "Said Pervez Kambas, İslami değerlere hakaret suçlamasından dolayı göz altına alındı. Göz altına alınması can güvenliğinin korunması için yapılan bir hareketti. Ancak olayın üzerinden 3 ay geçti ve Kanbakş idam cezasına çarptırıldı" dedi.

Kambas'la ilgili birçok girişimde bulunduklarını dile getiren Gazeteciler Cemiyeti sorumlusu, "SAFMA'nın görevi gazetecilerin haklarını barışçıl yollardan elde etmek ve sorunlarını kamuoyuna duyurmaktır. Konuyu Balh Vekiller Şurası'na ve Ulemalar Şurası'na götürdük. Konuyu daha iyi araştırmalarını ve incelemelerini istedik. Girişimlerimiz sonucunda iki şuradan bir heyet Kambas'ı cezaevinde ziyaret etti. Yapılan görüşmenin sonucunda Kanbakş'ın yazdığı iddia edilen yazının aslında İran web sitesinde Araşı

Bihuda isimli bir yazar tarafından yazılmış olduğunu öğrendik. Bu yazıyı da Kambas okuldan arkadaşlarına okumak istedikleri için vermiş. Yazıları özellikle dağıtmadığını öğrendik" dedi.

Genç gazetecinin batılı ülkelerin siyasi komplosunun kurbanı olduğunu iddia eden Muhammed Cavit, "Olay patlak verdikten sonra bu yazılar gizlice dağıtıldı. Bunun tek açıklaması batılı ülkelerin İslam alemine zarar vermek istemesidir. Bu bir siyasi şantajdan başka bir şey değil. Bu genç arkadaşımız İslam'a hakaret etmiş ya da yanlış bir şey yapmış değil. Kaldı ki Kambas İslam'ı çok iyi bilen Kuran'ı ezberlemiş bir hafız. Kendisine savunma hakkı bile sunulmadan idam kararı çıkarıldı, bunu yanlış

buluyorum ve onaylamıyorum" ifadelerini kullandı.

Balh eyaletini başsavcısı Hafizullah Halıkyar ise, "Pervez Kambas 3 ay önce Emniyet mensuplarının araştırması ve takipleri sonucu İslamiyet'e hakaret, Kuran-ı Kerim ayetlerine ve Hz.Muhammed'e (SAV) hakaret içeren yazılarından dolayı göz altına alındı. Mahkumun dosyası araştırma ve soruşturma için savcılığımıza teslim edildi. Yapılan araştırmalardan sonra bazı deliller elde ettik .Bunların arasında 12 sayfalık bir makale var .Bu makalede, dine, İslamiyet'e, Kuran -ı Kerim'e ve Peygamber efendimize karşı

hakaret, İslamiyet'i ve ayetlerini aşağılayan cümleler bulunduğunu gördük. Bu makalenin altında Kambas, kendi el yazısı ile şahsi fikirlerinin içeren notlar da eklemişti. Şahsın odasında yapılan aramalarda da İslam karşıtı birçok kitap ve dergiye rastladık. Olayın ortaya çıktığı ilk günlerde çok fazla tepki ile karşı karşıya kaldık. Ancak üniversite yetkilileri Kambas'ın Marksizm ve maddecilik yönünde propagandalar yaptığını, aynı zamanda İslam karşıtı propagandalar yaptığını ifade ettiler. Edindiğimiz

bilgi ve deliller sonucunda Kambas'ın dosyasını Balh Eyaletinin Ulemalar şurasına gönderdik. Onlar da araştırma ve soruşturmaları sonucu şahsın İslamiyet'ten çıktığını ve ölüm cezasına çarptırılmasına karar verdiklerini bildirdiler" diye konuştu.

Anayasanın 135'inci maddesine ve İslam şeriatına göre dosyayı mahkemeye gönderdik, mahkeme de 2 aylık bir araştırma sonucu İslam şeriatı ve yürürlükte olan kanunlar ışığında Kanbakş'ı ölüm cezasına çarptırdı" dedi.

Kambas'ın bir savunma avukatı talep etmediğini belirten başsavcı, böyle bir talebinin olması durumunda kendisine avukat temin edebileceklerinin söyledi.

Uluslararası medya kuruluşlarına seslenen başsavcı, "Dünya ülkeleri, Afganistan'ın gerçek kimliğini göz önüne alarak haberlerini şekillendirmeli. Taraflı haber yapmamalı. Olay daha sonuçlanmadı. Tahriklere neden olunmamalı" şeklinde konuştu.

Kambas'ın çalıştığı Yeni Dünya (Cihan Naw) gazetesinin müdürü Kayyum Babak ise, "Kanbakş bizim gazetede çalışan gazetecilerden biri, aynı zamanda dinine çok bağlı hafız bir arkadaş. İnternetten bir makaleyi okudu ve bu yazıyı indirdi, başına bunlar geldi. İnternetteki bir makaleyi yazdırmak başka şey yayınlamak başka şey. Malesef Başsavcımız daha monitörle klavye arasındaki farkı bile bilmiyor. Savcının elinde delil olarak tuttuğu dosyalara bugün herkes ulaşabilir. Çünkü bunlar internet ortamında zaten

mevcut. Bu makalelere birden fazla internet sayfasından ve İran siteleri olan Ladin yada Kafar sitelerinden ulaşabilmek mümkün. Makalenin yazarı da İranlı Araşi Bihuda" ifadelerinin kullandı .

Kambas'ın okuldaki en yakın arkadaşı Harunise, "Pervez, Müslüman, dinine saygılı ve çalışkan bir genç. Gelecek için çok iyi projeleri olan bir Afgan genci. Her zaman fikirlerini bizimle paylaşır ve şimdiye kadar hiç bir şekilde bize ya da başkalarına iddia edildiği gibi söylemler ve propagandalarda bulunmadı. Savcıya şahitlik eden öğretmen ve öğrencilere anlam veremiyorum. Sınıf arkadaşları birincilik yarışından ötürü böyle bir kötülük yapmış olabilir. Çünkü Kambas sınıf birincisiydi. Ama öğretmenlerin

yaptığına inanamıyorum. Said Pervez Kambas''ın geleceğini kararttılar" dedi.

Afganistan'ın kuzeyindeki Mezar-ı Şerif şehrinde Banlh Üniversitesi Gazetecilik Fakültesi 3 sınıf öğrencisi Said Pervez Kambas internetten indirdiği İslam'a hakaret içeren bir makaleyi öğrencilere dağıttığı ve İslam karşıtı propaganda yaptığı gerekçesiyle Afganistan Milli Güvenlik Teşkilatı tarafından takibe alındıktan sonra güvenlik gerekçesiyle gözaltına alınmış, daha sonra da savcılık tarafından da onaylanan kararla idam cezasına çarptırılmıştı.

Said Pervez Kambas'ın mahkeme süreci devam ederken, dünyanın birçok yerinde internet üzerinden yapılan "Kanbakş'ın idamına hayır" kampanyaları her geçen gün daha da artarak devam ediyor.

(AG-İÖZ-İÖZ-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Nihat Doğan'dan boşanma kararı alan Arzu Doğan'dan çok konuşulacak itiraflar

Nihat Doğan'dan boşanma kararı alan Arzu Doğan'dan çok konuşulacak itiraflar

Akaryakıtta tek fiyat uygulaması yarın başlıyor! 13 bin bayide fiyatlar güncellenecek

Akaryakıtta tek fiyat uygulaması yarın başlıyor! 13 bin bayide fiyatlar güncellenecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan köklü değişim mesajı: Yeni isimlerle yola devam edeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan köklü değişim mesajı: Yeni isimlerle yola devam edeceğiz

Merkez Bankası Başkanı'ndan kamuda tasarruf paketine ilk yorum: Enflasyonla mücadelede bize yardımcı olacak

Merkez Bankası Başkanı'ndan kamuda tasarruf paketine ilk yorum: Enflasyonla mücadelede bize yardımcı olacak

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title