Haberler

Hububat Hasadında Servet Kaybı

Hububat hasadında servet kaybı Ülke genelinde 12,5 milyon hektar alanda yapılan hububat hasadında 40 milyon tona denk gelen yüzde 1'lik dane kaybında zarar 400 milyon lirayı buluyor Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik: "Biçerdöveri teknik bilgilerle donatılmış kişiler kullanırsa...

Hububat hasadında servet kaybı

Ülke genelinde 12,5 milyon hektar alanda yapılan hububat hasadında 40 milyon tona denk gelen yüzde 1'lik dane kaybında zarar 400 milyon lirayı buluyor

Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik :

"Biçerdöveri teknik bilgilerle donatılmış kişiler kullanırsa dane kayıplarının önüne geçebiliriz"

KONYA - Ülke genelinde hububat ürünlerinde hasat devam ederken, biçerdöverle yapılan hasat sırasında oluşan dane kaybı nedeniyle büyük bir servet yok oluyor. Hububatta yüzde 1'lik dane kaybı 400 milyon lirayı buluyor.

Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, buğday ve arpa hasadının sürdüğü Türkiye'nin tahıl ambarı Konya'da biçerdöverlerin hasat edeceği ürüne göre ayarlanmasının dane kaybını en aza indireceğini söyledi. Türkiye'de 12 buçuk milyon hektar alanda hasat yapılacağını söyleyen KTB Başkanı Hüseyin Çevik, "Bu hasadın şu anda yüzde 35-40'larındayız. Daha Orta Anadolu, Güney Doğu Anadolu bölgelerimiz de de hasat olacak. 12,5 milyon hektar alan içerisinde 15 bin adet biçerdöverimiz var. Bu biçerdöverlerde devletimizin desteğiyle son yıllarda yenilenmeye başlandı. Ama ne kadar yenilesek de bazı teknik bilgilerimizi biçerdöver sürücülerine aktarmamız lazım. Biçerdöver kullanıcıları eğitilerek sertifikasyon belgesini alması gerekli. Eğitimini iyi alan biçerdöver sürücüsü hasadı da düzgün bir şekilde yapar. Her ürün için biçerdöver ayarlarının yeniden yapılması gerekiyor. Bu ayarlar yapılırsa dane kaybımız az olur. Dane kaybının az olması ülke ve çiftçi gelirini artırır" dedi.

"Yüzde birlik dane kaybı 400 milyon lirayı buluyor"

Hasatta yüzde 1'lik dane kaybının 350 ila 400 bin ton arasında ürüne denk geldiğini, bunun da 400 milyon lirayı bulan ekonomik kayıp olduğunu ifade eden KTB Başkanı Çevik, bu kaybın eğitimle önlenebileceğine değindi. Çevik, "Ortalama dane kırılması yüzde 2 olduğu zaman standart ölçülerdir, ama şunu da unutmayalım biz bunu niye yüzde 1'e düşürmeyelim. Neden yüzde 1'den aşağı düşürmeyelim. Ülkemizde 35-40 milyon ton civarında yapılan hububat hasadında oluşan yüzde 1 dane kaybı 350-400 bin ton ürün demektir. Bu da 400 milyon lira ediyor. Biz kendi teknik bilgilerimizin eksikliğinden dolayı Allah'ın verdiği bu bereketi niye kaybedelim?. Biçerdöver sahipleri ve çiftçimiz hasat sırasında teknik konulara dikkat etmeli. Biçerdöveri teknik bilgilerle donatılmış kişiler kullanırsa dane kayıplarının önüne geçebiliriz" diye konuştu.

- Sap ve samanda da kayıp yaşanıyor -

Öte yandan, danede yaşanan kaybın aynı oranda olmasa da sap ve samanda da yaşandığı öğrenildi. Tarım uzmanları ülke hayvancılığı için en kolay üretilen kaba yem kaynağını sap ve samanın ekonomik değerinin 10 milyar liraya yakın olduğunu, Konya'da bu sezon yaklaşık 2,5 milyon ton saman üretileceği tahmin edildiğini, bunun da 1 milyar lirayı aşacağı kaydedildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Hüseyin Çevik Konya Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title