Haberler

Hisarcıklıoğlu: İthalata Dayalı Büyüme Daha Ne Kadar Sürer

Tobb Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin Büyümesindeki En Büyük Problemin, İmalat Sanayinin Gsmh İçerisindeki Payının Azalması Olduğunu Belirterek,"Burada Kırmızı Alarm Var. İthalata Dayalı Büyümeyi Daha Ne Kadar Sürdürebiliriz" Dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ekonomisinin büyümesindeki en önemli problemin, imalat sanayinin GSMH içerisindeki payının giderek azalması olduğunu belirterek, "Burada kırmızı alarm var. İthalata dayalı büyümeyi daha ne kadar sürdürebiliriz" dedi. Hisarcıklıoğlu, EPDK'nın akaryakıt dağıtım şirketlerine uyguladığı para cezalarını da eleştirdi.

Hisarcıklıoğlu, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde (TOBB-ETÜ) Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle bir sohbet toplantısında bir araya geldi.

İTHALATA DAYALI BÜYÜME

Hisarcıklıoğlu, 1999-2005 yılları arasında ihracatın GSMH içerisindeki payını yüzde 11'den yüzde 22'ye, ithalatın GSMH'ye oranının da yüzde 15'(ten yüzde 307a çıkarken, imalat sanayi sektörünün GSMH'ye katkısının yüzde 23'ten yüzde 20'ye gerilediğini anlattı. Aynı dönemde ihracatın üretime ve ithalatın üretime oranlarının da arttığını anlatan Hisarcıklıoğlu, bunun imalat sanayinin ihracatı destekleyemediğini, ihracatın ithalata dayalı olarak arttığını gösterdiğini vurguladı.

Hisarcıklıoğlu, ihracatın yıllık ortalama yüzde 12, GSMH'nin yüzde 3.2 oranında büyüdüğü 1999-2005 yılları arasında imalat sanayi sektöründeki yıllık ortalama büyüme hızının yüzde 3.4'te kaldığına dikkat çekti. Hisarcıklıoğlu, ihracattaki artışın imalat sanayi sektöründeki büyümeden hızlı olmasının, ihracatın ithalata daha fazla bağımlı hale gelmesinden kaynaklandığını anlattı.

EPDK'NIN CEZALARI

Hisarcıklıoğlu, bir soru üzerine EPDK'nın akaryakıt dağıtım şirketlerine uyguladığı 1.6 milyar YTL'lik rekor cezayı eleştirdi. Kurallar ülkesi olması istenen Türkiye'de kural konulurken yapılan en önemli hatanın, hazırlıkları yapılırken taraflara sorulmaması olduğunu savunan Hisarcıklıoğlu, "Ben hazırlarım sen uyarsın deyince, hazırlanan kural kuralsızlığı doğurur" dedi. Petrol piyasası Yasası hazırlanırken bunların öngörülemediğini belirten Hisarcıklıoğlu, ceza verilen şirketlerin Türkiye'nin şirketleri olduğunu belirterek, "Onların gücünü yok ediyorsun" dedi.

FORMULA 1

Hisarcıklıoğlu, Formula 1'de kupanın KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'a verdirilmesi nedeniyle FIA'nın Türkiye'ye ceza vermesinin gündeme geldiğinin hatırlatılması üzerine, "Attığım adımı üç sefer düşünmeden yapmadım. Yapılan iş kurallara uygundu" dedi. Tamlat'ın BM Genel Sekreteri Kofi Anan, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw tarafından kabul edilmiş, FIA'nın kurallarında belirtilen "uluslararası statüsü bilinen" bir kişi olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, FIA'nın kendi kuralına uyması halinde Türkiye'ye bir ceza gelmeyeceğini savundu. Hisarcıklıoğlu, "Ortada bir mesele yok. Savunulacak bir şey yok. Siz olsaydınız siz de aynısını yapardınız" dedi.

LÜBNAN'A ASKER

Rifat Hisarcıklıoğlu, Lübnan7a asker gönderilmesiyle ilgili olarak da Suriye-Lübnan-Hizbullah ve İsrail'den oluşan tarafların istemesine rağmen, Türkiye'nin kendisini kenarda tutmasının yanlış olacağını söyledi. Lübnan, Suriye gibi ülkelerle ticaretin artırılabilmesi için buralarda huzur ve barış olması gerektiğini savunan Hisarcıklıoğlu, "Taraflar orda olmamı istiyorsa niye olmayayım? Küresel oyuncu olmanın koşulu bu" diye konuştu.

ENERJİ PİYASASI

Hisarcıklıoğlu, bir soru üzerine TOBB ve diğer tarafların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında enerji piyasasıyla ilgili sorunları değerlendirmek üzere bir toplantı yapacağını açıkladı.

Elektrikte üretim ve dağıtımın eşit şartlarda rekabete açılması gerektiğini savunan Hisarcıklıoğlu, yüzde 17-23 arasında olduğu söylenen Türkiye'deki elektrik kayıp ve kaçağının bedelinin faturasını ödeyenlerin ödediğini belirtti. Türkiye'nin halen tek özel dağıtım bölgesi olan Kayseri'de kayıp kaçak oranının yüzde 8 olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, aynı sorunun doğalgazda da yaşandığını bildirdi. Doğalgazın, dağıtımının kamu tarafından yapıldığı Ankara, İstanbul ve İzmit'te, dağıtımın özel sektör tarafından yapıldığı Erzurum, Kayseri ve Çorlu gibi bölgelere göre çok daha yüksek olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Elektriği özel sektör üretmeli. Ama ana iletim hatları kamunun elinde olmalı. Bu iletim hatlarını kullanan bedelini ödemeli" dedi.

TOBB-ETÜ

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title