Haberler

Merkez Bankası Döviz Satım Ve Ytl Depo Alım İhalelerine Başlıyor (1)

Güçlü Bir Sıkı Paraç Politikası İzleme Kararı Alan Merkez Bankası Döviz Satım Ve Ytl Depo Alım İhalelerine Başladı.

Güçlü bir sıkı para politikası uygulama kararı alan Merkez Bankası, faiz oranlarında yaptığı 2.75 puanlık artırımdan sonra döviz satım ve döviz alım ihalelerine de başladı. Döviz kurlarında "ekonominin temellerinden kopuk ve piyasalardaki istikrarı zayıflatan aşırı oynaklıklara duyarsızk kalymayacağını" bildiren Merkez Bankası döviz satım ihalelerinin yanında gerekirse döviz piyasalarına satım yönünde müdahalede bulunmaktan çekinmeyeceğini açıkladı.

Merkez Bankasından yapılan açıklamada, Para Politikası Kurulu'nun dün yaptıgğı toplantısında politika faizlerini gözden geçirdiği ve güçlü bir parasal sıkılaştırmaya gidilmesine karar verdiği belirtildi. Enflasyon hedeflemesi rejimi uygulayan Merkez Bankasının bu kararının etkinliğini güçlendirmek amacıyla para piyasalarından Yeni Türk Lirası likiditesi çekilmesini de planladığı vurgulanan açıklamada, "Para Politikası Kurulu toplantısında döviz piyasalarında daralma olduğu tespiti yapılmış, etkin çalışan bir döviz piyasasının fiyat istikrarı hedefi için ön koşul olması nedeniyle Merkez Bankasının elindeki araçlar ve mekanizmalarla döviz likiditesinin sağlanması yolunda Merkez Bankası İdare Merkezi'nin etkili bir şekilde müdahalesine Kurulun tam desteği ifade edilmiştir" denildi.

"ASIL OLARAK DIŞSAL FAKTÖRLERDEN KAYNAKLANIYOR"

Türkiye finansal piyasalarında, özellikle de kurlarda gözlenen aşırı dalgalanmaların "asıl olarak dışsal faktörlerden kaynaklandığı" belirtilen açıklamada, "döviz likiditesindeki azalmanın kurlardaki dalgalanma sürecini beslediği, bu sürecin spekülatif davranışları da cesaretlendirdiği" değerlendirmesi yapıldı.

Para Politikası Kurulu değerlendirmeleri çerçevesinde, Merkez Bankası'nın 26 Haziran 2006 tarihinden başlayarak "Döviz Satım İhalesi" ve "YTL Depo Alım İhalesi" düzenlemeye karar verdiği belirtildi.

Merkez Bankası döviz satım ve YTL alım ihalelelerinde uygulanacak esasları da belirledi.

DÖVİZ SATIM İHALESİ

Merkez Bankası, "dalgalı kur rejimi ilkelerine bağlı kalarak, dışsal koşulların, belirsizliklerin ve spekülatif davranışların kurlarda ekonominin temellerinden kopuk ve piyasalardaki istikrarı zayıflatan aşırı oynaklıklara duyarsız kalmayacak, döviz piyasalarında likiditenin azaldığı, sağlıksız fiyat oluşumlarının gözlemlendiği ortamlarda, ihale yöntemiyle piyasaya döviz likiditesi sağlayacağını" açıkladı.

Döviz ihalelerinın döviz piyasalarındaki likidite ihtiyacını tam olarak karşılamadığı, ihalelere rağmen likidite azalmasına bağlı olarak oluşacak spekülatif davranışlar sonucunda kurlarda aşırı dalgalanma gözlenmesi halinde Merkez Bankası doğrudan döviz satış müdahaleleride yapacak. Döviz satım ihale tutarları ihtiyaç duyulan günlerde saat 10.00'da kamuoyuna açıklanacak.. Bugün için belirlenen günlük ihale tutarı en fazla 500 milyon doları olarak belirlendi.

İHALE ESASLARI

Döviz satım ihalelerine, Döviz ve Efektif Piyasalarında işlem yapmaya yetkili kuruluşlar katılabilecekler. İhale numarası saat 13.30'da Reuters sisteminin "CBTQ" sayfasında ilan edilecek, kuruluşlar ihale tekliflerini saat 13.40-14.00 arasında verebilecek. Teklifler daha önceden olduğu gibi Elektronik Fon Transferi (EFT) sistemi aracılığı ile gönderilecek. İhale çoklu fiyat ihalesi yöntemiyle yapılacak. Sonuçları Reuters sisteminin "CBTQ" sayfasında ilan edilecek. İhalede teklifler en az 1 milyon dolar ve katları üzerinden verilecek.

Her bir kuruluşun verebileceği en yüksek teklif tutarı toplam ihale tutarının yüzde 20'siyle sınırlı tutuldu. Kuruluşlar verdikleri teklif tutarlarını ve fiyatlarını ihale süresince değiştiremeyecekler.İhalenin kesildiği fiyatta birden fazla teklif olması halinde dağıtım oransal olarak yapılacak. İhale yükümlülüğünü yerine getirmeyen kuruluşlara Döviz ve Efektif Piyasaları Uygulama Talimatı çerçevesinde müeyyide uygulanacaktır.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title