Haberler

Ankara: Türkiye-abd İş Ortaklıklarının Güçlendirilmesi Projesi...(1)

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB ile ABD Ticaret Odası arasında başlatılan 'Türkiye- -ABD İş Ortaklıklarının Güçlendirilmesi Projesi'nin iki ülke ticari ilişkileri açısından 'çekirdek' niteliği taşıdığını belirterek, "Bunun sonrasında çok daha kapsamlı işbirliği tesis etmek istiyoruz. Bu işbirliğinin sadece ülkelerimizdeki iş imkanlarını değil, başta bölgemizdeki ülkeler olmak üzere üçüncü ülkelerdeki iş imkanlarını da kapsamasını bekliyoruz" dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB ile ABD Ticaret Odası arasında başlatılan 'Türkiye- -ABD İş Ortaklıklarının Güçlendirilmesi Projesi'nin iki ülke ticari ilişkileri açısından 'çekirdek' niteliği taşıdığını belirterek, "Bunun sonrasında çok daha kapsamlı işbirliği tesis etmek istiyoruz. Bu işbirliğinin sadece ülkelerimizdeki iş imkanlarını değil, başta bölgemizdeki ülkeler olmak üzere üçüncü ülkelerdeki iş imkanlarını da kapsamasını bekliyoruz" dedi.

TOBB ve ABD Ticaret Odası işbirliğiyle düzenlenen 'Türkiye-ABD İş Ortaklıklarının Güçlendirilmesi Projesi' seminerlerinin ilki, düzenlenen törenle başladı. TOBB Genel Merkezi'nde saat 10.00'da başlayan seminer öncesinde, TOBB ve ABD Ticaret Odası arasında bir işbirliği anlaşması imzalandı. İmza töreninin TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyesi John Bachmann ve ABD Büyükelçisi Ross Wilson birer konuşma yaptı. Törende konuşan Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin belirleyici unsurlarının güçlü dostluk bağları, müttefiklik ve vizyon birliği olduğunu belirterek, "Karşılıklı ticaret ve yatırım ilişkileri ise bu unsurların geniş bir mutabakat zemini bulması, pekişmesi ve giderek güçlenmesinde anahtar rol oynamaktadır. Bu çerçevede iki ülke dışişleri bakanları tarafından imzalanan Ortak Vizyon Belgesi'nin, ekonomik ve ticari konulara da ağırlık vermiş olmasını memnuniyetle karşılıyoruz" diye konuştu.

ABD ve Türkiye arasındaki ilişkinin daha güçlü temellerde gelişmesi için iki toplum arasındaki temasların da geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, bunun da ticaret ve yatırımın geliştirilmesiyle sağlanacağını ifade etti. Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti:

"Hepimizin bildiği gibi ABD global ekonomide çok önemli bir aktördür. 12.5 trilyon dolarlık gayri safi yurtiçi hasılasıyla dünyadaki toplam üretimin dörtte birini gerçekleştirmektedir. Bu miktar Çin ve Japonya'nın üretimlerinin toplamından daha fazladır. ABD dünya ihracatının en büyük müşterisidir. 2005 yılı ithalatı yaklaşık 1.7 trilyon dolar civarındadır. Türkiye'nin ABD'ye ihracatının, ABD ithalatı içindeki oranıysa sadece binde 3 düzeyindedir. Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hacmi, 2005 yılı itibariyle sadece 10 milyar dolardır. Diğer taraftan, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile toplam ticaret hacmi 2005 yılında 87 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Türkiye'nin dış ticaret hacmi 2000-2005 yılları arasında yüzde 129 oranında büyürken, ABD ile ticaret hacmindeki artış yüzde 43 düzeyinde kalmıştır. İş dünyasının çatı kuruluşu olarak TOBB, ülkemizle ABD arasındaki ticaret hacminin bugünkü düzeyinden mutlu değildir. Bu yüzden, ticaret hacminin büyütülmesine özel önem veriyoruz. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerde yaşanan sorunların da farkındayız. Özellikle işadamlarımızın vize konusunda yaşadıkları sıkıntılar ticareti olumsuz etkilemektedir."

Konuşmasında Türkiye-ABD İş Ortaklıkları Geliştirme Projesi'ne ve projenin TOBB tarafından nasıl algılandığına değinen Hisarcıklıoğlu, projenin temel amacının ikili ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişimi için daha fazla firmanın ve daha fazla ürünün bu sürece dahil edilmesine katkı sağlamak olduğunu, bu amaçla bir durum tespiti yaptıklarını söyledi. Hisarcıklıoğlu, Türk firmalarının ABD piyasasıyla ilgili bilgi ihtiyacı duydukları alanları ve pazara girişte karşılaştıkları sorunları belirlediklerini ifade ederek, "Belirlenecek sorunlar çerçevesinde tüm firmalarımızın kullanımına sunulmak üzere 'ABD Pazarına Giriş Rehberi' hazırlayacağız" şeklinde konuştu.

Proje kapsamında gerçekleştirilecek faaliyetlerin TOBB ile ABD Ticaret Odası arasında uzun vadeli ve sürdürülebilir bir ilişki tesisi için bir başlangıç niteliğinde olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Bu proje esasen bir 'çekirdek' projedir. Bunun sonrasında çok daha kapsamlı işbirliği tesis etmek istiyoruz. Bu işbirliğinin sadece ülkelerimizdeki iş imkanlarını değil, başta bölgemizdeki ülkeler olmak üzere üçüncü ülkelerdeki iş imkanlarını da kapsamasını bekliyoruz. Başlattığımız projeyi ve imzaladığımız mutabakat zaptını bu çerçevede değerlendiriyoruz. Öte yandan, Türk Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından başlatılan ABD ile ticareti geliştirme stratejisini de memnuniyetle karşılıyor ve destekliyoruz. Ticareti ve yatırımı artıracak her girişim bizi memnun eder ve desteğimizi arkasına alır. Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın bu girişimiyle projemiz birbirini tamamlayacak niteliktedir."

Bugün ilki gerçekleştirilen seminerle Türk firmalarının ABD pazarı konusunda bilgilendirilmeleri, iki ülke arasında ticaret hacminin ve işbirliğinin geliştirilmesi, KOBİ'lerin küresel pazarda rekabet güçlerinin arttırılması ve Türk-ABD girişimcilerinin ortak yatırım imkanlarının belirlenmesi hedefleniyor. Seminerlerde, ABD piyasasında büyüyen Türk işletmelerinin iş dünyasındaki başarı öykülerinden örneklerin yanı sıra mevzuat, lojistik ve finans imkanları dokümantasyon/vizeler, sözleşmeler, patentler, standartlara uyum, nakliye, lojistik, taşımacılık, dağıtım merkezleri, finansman, sigorta ve ortak teşebbüs/yatırım ortakları ile Türk KOBİ'ler için ABD pazarına girişte destek kaynakları konularında katılımcılara detaylı bilgi verilecek ve ABD ile ticaretin aşamaları anlatılacak. Türkiye-ABD İş Ortaklıklarının Güçlendirilmesi Projesi'nin işletmelere, oda ve borsalara, sektörel derneklerle ilgili tüm kesimlere anlatılabilmesi amacıyla düzenlenen seminerler, sırasıyla 26 Temmuz 2006'da Kayseri'de, 11 Eylül 2006'da İzmir'de, 13 Eylül 2006'da Gaziantep'te ve 15 Eylül 2006'da ise İstanbul'da gerçekleştirilecek.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title