Haberler

Ankara: Shp Parti Meclisi Toplandı

Sosyaldemokrat Halk Partisi (SHP) Genel Başkanı Murat Karayalçın, Antalya'da kampa giren AK Parti'li milletvekillerine "iyi tatiller" dilerken, "Hazır toplanmışken Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesi konusunu da görüşsünler" dedi. Karayalçın ayrıca, ekonomideki "yüksek ateşin" düşürülememesi durumunda, 2005 yılında ilk kez 5 bin dolar seviyesini geçen kişi başına düşen gelirin 4 bin dolarlar seviyesine gerileceği uyarısında bulundu.

Sosyaldemokrat Halk Partisi (SHP) Genel Başkanı Murat Karayalçın, Antalya'da kampa giren AK Parti'li milletvekillerine "iyi tatiller" dilerken, "Hazır toplanmışken Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesi konusunu da görüşsünler" dedi. Karayalçın ayrıca, ekonomideki "yüksek ateşin" düşürülememesi durumunda, 2005 yılında ilk kez 5 bin dolar seviyesini geçen kişi başına düşen gelirin 4 bin dolarlar seviyesine gerileceği uyarısında bulundu.

SHP Parti Meclisi, 2005-2006 Siyaset Dönemi'nin son toplantısını bugün yaptı. SHP Genel Merkezi'nde, örgütlenme durumu, üye güncelleştirme, tarım ve eğitim gündemi ile toplanan Parti Meclisi'ne hitap eden Karayalçın, SHP Parti Meclisi'nin 2005-2006 Siyaset Dönemi'nde son derece başarılı çalışmalar yaptığını söyledi. Gerçekleştirilen "Eğitim Kurultayı"ndan eğitim sisteminin içinde bulunduğu sorunlara çözün noktasında çok önemli öneriler doğduğunu anlatan Karayalçın, Türkiye siyasetinde ilk kez SHP tarafından gündeme getirilen "Eğitim Sigortası" kavramı hakkında Parti Meclisi'ne bilgi verdi. Karayalçın, Eğitim Sigortası hakkında, "Türkiye'de değişik alanlarda sigorta kavramı çok yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. Ama Türkiye tarihine, Türkiye siyasetine 'Eğitim Sigortası'nı sunuyoruz. SHP, yurttaşlarımıza, okul öncesi eğitimden başlayarak üniversiteyi bitirinceye kadar sigortalı olma hizmetini sunacaktır. Çocuklarımız üniversiteyi bitirinceye kadar sigortalı olacaklardır. SHP, iktidarında tüm çocuklarımızın Eğitim Sigortası olacaktır. Çocuklarımız diledikleri, kazandıkları okula, bu sigortadan yararlanarak gidecektir. Bunu 'sol' düşüncenin en önemli araçlarından birisi olarak görüyor, kabul ediyoruz" açıklamasında bulundu.

"DÖVİZ KURUNDAKİ ARTIŞ, KİŞİ BAŞINA DÜŞEN GELİRİ ETKİLER"

"Çok Amaçlı Liseler" kavramına da SHP olarak sahip çıktıklarını ifade eden Karayalçın, söz konusu düzenlemenin liselerle ilgili birçok tartışmaya son vereceğini dile getirdi. Eğitimde tesis eksikliğinden kaynaklanan açığı, kapasite artırmak suretiyle aşmayı planladıklarını vurgulayan Karayalçın, SHP'nin iktidar olması halinde "okul öncesi eğitim"de yüzde 70'lik, "orta öğretim"de yüzde 100'lük ve "yüksek öğretim"de de yüzde 60'lık oranı yakalayacaklarını belirtti. Karayalçın, derslik başına ve öğretmen başına düşen öğrenci sayısını AB düzeyine çıkaracaklarını da sözlerine ekledi. Eğitim alanında, öğrenci başına bin Euro'luk harcama yapmayı da taahhüt ettiklerini açıklayan Karayalçın, bugün itibariyle 16.5 milyon seviyesinde olan öğrenci sayısını 20 milyona çıkaracaklarını, bunun da 20 milyar Euro'luk, yani GSMH'nin yaklaşık yüzde 7'si kadar bir kaynak anlamına geldiğini vurguladı. Karayalçın, AK Parti iktidarının eğitime ayırdığı kaynağın bugün itibariyle GSMH'nin yüzde 3.46'sı kadar olduğuna dikkat çekti. Konuşmasında Türkiye'de yaşanan ekonomik gelişmelere de değinen Karayalçın, dün Devlet Bakanı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan tarafından açıklanan "stopaj indirimi"nin, bazı basın organlarında "22 Haziran Kararları", "Kapitülasyonlar Geri Döndü" şeklinde yorumlandığını belirtti.

Döviz kurundaki artışın AK Parti Hükümeti'nin özellikle de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın milli gelirle ilgili planlarını alt-üst ettiğini kaydeden SHP Genel Başkanı Karayalçın, 2004 yılında 299.4 milyar dolar seviyesinde bulunan milli gelirin 2005 yılında kur avantajıyla 360.8 milyar doları bulduğunu ve kişi başına düşen gelirin de ilk kez 5 bin dolar seviyesini aştığını anımsattı. Karayalçın, döviz ve ekonomideki "ateşin düşürülememesi" durumunda ise kişi başına düşen milli gelirin 4 bin dolarlar seviyesine gerileyeceği uyarısında bulundu. Türkiye ekonomisindeki temel problemlerden birisinin de cari açık olduğuna dikkat çeken Karayalçın, AK Parti'nin bu sorunla ilgili olarak, 'Finanse edilebildiği sürece cari açık zorun değil' mantığını benimsediğini, SHP'nin ise bir an evvel cari açığın azaltılması gerektiğini savunduğunu vurguladı. Karayalçın, cari açığın azaltılması için rekabet fiyatlarıyla mal üretimine gidilmesi ve yeni teşvik yöntemlerinin benimsenmesi gerektiğinin altını çizdi.

TÜRKİYE SİYASETİNDEKİ 3 ÖNEMLİ GELİŞME

Türkiye gündeminde bugün için 3 önemli gelişmenin yer aldığını da kaydeden Karayalçın, bunların; 10 Aralık Platformu'nun Ankara'da yapacağı toplantı, DSP'nin Kurucu Genel Başkanı Rahşan Ecevit'in yapacağı basın toplantısı ve AK Parti'nin Antalya kampı olduğunu bildirdi. AK Parti'li Milletvekilleri'ne, Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesi konusunda karar almaları çağrısında bulunan Karayalçın, "Antalya'da kampa giren AK Parti'li milletvekillerine iyi tatiller diliyorum. Hazır toplanmışken Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesi konusunu da görüşsünler" diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili olarak SHP'nin başlattığı imza kampanyasında 500 bin oyun toplandığını, toplanan oyların 400 adet cilt haline getirildiğini açıklayan Karayalçın, önümüzdeki günlerde 400 ciltlik bu talebi el arabasıyla TBMM'ye sunacaklarını söyledi. Karayalçın, SHP'nin başlattığı imza kampanyası sonrasında Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda anketlerin yapılmaya başlanddile getirdi. Eğitimde tesis eksikliğinden kaynaklananığı ve bu konudaki 2 anketten yüzde 61 ve yüzde 76 oranında Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesi gerektiği sonucunun çıktığını bildirdi. Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda siyasi çevrelerde farklı görüşlerin savunulduğunu anımsatan Karayalçın, CHP'nin, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ve Devlet Bakanı Mehmet Aydın isimlerinden biri üzerinde mutabakat sağlanması konusunda ortaya attığı görüşün gerçekleşebilirlikten uzak olduğunu anlattı. SHP Genel Başkanı Karayalçın, "Kimi Cumhurbaşkanı olarak görmek istersiniz?" sorusu yöneltilen AK Parti'liler içinde Şener'in 5. sırada yer aldığını, Aydın'ın ise sıralamaya dahi giremediğini, aynı soruya cevap veren CHP'lilerin listesinde de bu 2 ismin yer almadığını belirtti.

Cumhurbaşkanlığı'nın mutabakat yoluyla seçilmesi konusunda direten anlayışın, neden Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ismini değerlendirmediğine anlam vermekte zorlandığını da sözlerine ekleyen Karayalçın, Sezer'in her kesim tarafından Şener ve Aydın isimlerinden daha fazla kabul edildiğini dile getirdi.

10 ARALIK PLATFORMU VE TÜRK SOLU

Konuşmasında 10 Aralık Platformu tarafından gündeme getirilen yeni bir parti kurma fikri konusuna da değinen Karayalçın, solda yeni bir parti kurulmasının SHP'yi etkilemeyeceğini, ancak Türk soluna nasıl bir etki yapacağının dikkate alınması gerektiğini ifade etti. Karayalçın, 10 Aralık Platformu'nun oluşturacağı bir "ittifak platformu"nun Türk soluna çok daha yararlı olacağına inandığını kaydetti.

Tedavi gördüğü GATA'da yaşama mücadelesi veren eski Başbakanlar'dan Bülent Ecevit'in 10 Mayıs'ta başlattığı Ecevit sürecinin, eşi Rahşan Ecevit tarafından sürdürüleceğinin açıklandığını anımsatan Karayalçın, "Rahşan Ecevit kimlerle temas kuracaktır bilmiyorum, ama 'Talep ederse randevu veririz' demiyorum, 'Talep ederse başımızın üstünde yeri var' ifadesini kullanıyorum" diye konuştu.

Karayalçın, Ecevit sürecine sosyal demokrat ittifakı olması halinde koşulsuz destek vereceklerini dile getirdi. SHP Genel Başkanı Karayalçın, seçim barajının düşürülmesi konusunda da görüşlerini dile getirdi. 3 kasım seçimlerinde 41 milyon seçmenin oy kullanacağının açıklanmasına karşılık, 9 milyon seçmenin oy kullanmadığı ve kullananlardan da bir milyonunun oylarının geçersiz sayıldığını anımsatan Karayalçın, geçerli kabul edilen 31 milyon oydan sadece 17 milyonunun Meclis'te temsil edildiğini, 14 milyon seçmenin ise barajı aşacak partilere oy vermedikleri için seçim dışında kabul edildiğini vurguladı. Karayalçın, mevcut seçim sisteminin Anayasa'nın 67. maddesine aykırı olduğunu sözlerine ekledi. Mevcut seçim barajının, Türkiye'nin de taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olduğunun altını çizen Karayalçın, kimsenin veya herhangi bir grubun, ülkenin siyasi yaşamına katılmasının engellenemeyeceğini, mevcut durumun devamını isteyen CHP ve AK Parti'nin "tekelci güçleri"ni sürdürme gayreti içinde olduklarını vurguladı.

Bu arada, SHP İzmir İl Başkanlığı görevine atanması nedeniyle Parti Meclisi üyeliğinden ayrılan Çetin İlleez'in yerine Erdal Koyuncu getirildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title