Haberler

Güneydoğu Anadolu'da Kuraklık Nedeniyle Hayvan Göçü Yaşanıyor

Fırat- Dicle Havzası'nda Yaşanan Kuraklık Çiftçileri Olduğu Kadar Hayvancılık Sektörünü de Büyük Sekteye Uğrattı.

Fırat- Dicle Havzası'nda yaşanan kuraklık çiftçileri olduğu kadar hayvancılık sektörünü de büyük sekteye uğrattı. Bölgede 3 bin 244 çiftliğin kapandığını ve 1.5 milyon hayvanın göç ettirildiğini belirten Türkiye Kasaplar Odaları Birliği Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Sait Şanlı, "Hayvanların otlatıldığı meralar da kurudu. Maliyetler yüksek olduğu için besiciler damızlık hayvanlarını bile satışa çıkardı" dedi.

Son yılların en büyük kuraklığının yaşandığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da binlerce hektar hububat tarlada kururken kuraklık nedeniyle bölgede görülmemiş bir hayvan göçü yaşanıyor. Son 2 ay içerisinde 3 bin 244 çiftliğin kapandığı bölgede yaklaşık 1.5 milyon hayvan göç ettirildi. Bölgede kuraklık ile ilgili uzun süredir araştırma yapan Türkiye Kasaplar Odaları Birliği Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Kasaplar Odası Başkanı Sait Şanlı, kapanan çiftlikler nedeniyle 3 milyon insanın işsiz kaldığını söyledi.

DAMIZLIK HAYVANLAR BİLE SATILIYOR Meralarda otlatılacak alanların kuruduğu için hayvanların açlık tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını kaydeden Şanlı, "Elazığ'da bin 200, Diyarbakır'da 700, Mardin'de 518, Batman'da 650 ve Bingöl'de 176 çiftlik kapandı. Sadece Diyarbakır'da son 2 ay içerisinde 119 bin hayvan satışı yapılırken, bölgede yaklaşık 1.5 milyon hayvan göçü yaşandı. 22 YTL olan bir torba yemin fiyatı 38 TYL'ye yükseldi. Kuru samanın kilosu bile 90 kuruşa yükseldi. Maliyetler ve girdiler yüksek olduğu için, benim çiftliğimde 3 bin 500 küçük, 650 büyük baş hayvan vardı; hepsini sattım. Elimde sadece 12 hayvan kaldı. Bölgede hayvancılık yüzde 70 azaldı. Hükümetin acil olarak önlem alması gerekir. Aksi taktirde hayvancılık bölgemizde tamamen bitecektir. Çiftçilerin özel bankalara borçları ve vergiler var. Bunlar kolaylık sağlanıp, besicilere hayvan ve yem desteği sunulması gerekir" şeklinde konuştu.

Hayvanlarını otlatacak alan bulamayan besiciler küçük ve büyük baş hayvanlarını kamyonlara yükleyip ovalardan geçici olarak Bingöl ve Tunceli yaylalarına göçüyor.

(AYŞ-ZG-CMH-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title