Haberler

Güneş Evi Projesi Kabul Edildi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nce Hazırlanan Güneş Evi Projesi, Avrupa Birliği (AB) Tarafından Kabul Edildi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nce hazırlanan Güneş Evi Projesi, Avrupa Birliği (AB) tarafından kabul edildi.

Diyarbakır'da güneş enerjisi, ısı ve elektrik enerjisine dönüştürülecek. Büyükşehir Belediyesi Proje Ofisi'nce hazırlanan 'Güneş Evi Eğitim ve Uygulama Parkı Projesi'nin yaygınlaşmasıyla birlikte yılın 3 bin saati güneş alan bölgede insanlar yazın güneşten elde ettikleri enerjiyle serinleyecek, kışın da yine güneşten alınan enerjiyle ısınacak. AB fonuyla uygulamaya konulacak 'Güneş Evi Projesi' kapsamında güneş enerjisi günlük kullanılabileceği gibi, enerji güneş pillerinde biriktirilebilecek. Güneşten sadece ısınma ve soğutma değil aynı zamanda elektrik de üretilecek. Türkiye'de yerel yönetim eliyle yapılan ilk örnek uygulama olacak "Güneş Evi" sürdürülebilir kalkınmanın teşvik edilmesinde, sivil toplum, özel sektör ve yerel yönetimlerin rollerinin güçlendirilmesine katkı sunacak. Sümerpark içinde yapılacak olan ve 21 Haziran 2007'de tamamlanacak Güneş Evi'nin bina inşaatı bitecek, proje ise 12 ayda tamamlanacak. Projenin güneş enerjisi kullanımıyla ilgili gelişecek ihtiyaçlar kapsamında "danışılacak bir uzman ekibin oluşmasına" katkı sağlayacak. Ek maliyet getirmeden yüzde 30'lara varan ısı kazancı sağlayan mimari özellikler geliştirilmesi hedefleniyor. Projeyle, kamusal kaynakların israfına yol açan yanlış enerji politikaların önüne geçme ve ekolojik planlama ilkelerine duyarsız kentleşme çabalarına katkı sunacak.

Projenin hayata geçip yaygınlaşmasıyla birlikte kaçak enerji kullanımının giderek azalacağını belirten Güneş Evi Projesi'ni hazırlayan mimar Çavlan Erengezgin, elektrik enerjisi kullanımında ciddi problemlerin yaşandığı belirterek, "Yoğun göç alan bölge kentlerinde, nüfusun önemli bir bölümünün yoksulluk sınırının altında yaşaması ve elektrik birim fiyatlarının yüksek olması, halkın bir kısmını kaçak enerji kullanımına itmektedir. Bölgedeki elektrik enerji sisteminde kullanılan teçhizatın önemli bir bölümü ekonomik ömrünü tamamlamıştır. İletim ve özellikle de dağıtım hatlarının yetersiz ve eski olması, taşınan enerjinin hat kapasitelerine göre yüksek olması, hat teknik kayıplarını ülke ortalamasının üzerine çıkartmaktadır" dedi.

(MK-NÇ-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title