Haberler

Yer Elması Şifa Kaynağı

Potasyum, demir ve lif açısından zengin olan yer elmasının kolon kanserini önlediği, kalp ve kemik erimesi gibi bazı hastalıklara yakalanma riskini önemli ölçüde azalttığı bildirildi Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uslu: "Sadece inülin ve kanser önleyici etkileri ile bile yer elması özellikle.

Yer elmasının içerdiği potasyum, B ve C vitaminleri ile demir ve fosfor mineralleri sayesinde kolon kanserini önlediği, kansızlığa iyi geldiği, idrar söktürücü özelliği bulunduğu ve vücudun direncini artırarak romatizmal ağrıları hafiflettiği bildirildi.

Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Kimya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Uslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, patates gibi toprak altında yetişen kış sebzelerinden olan yer elmasının tadı ve dokusunun turpa benzediğini söyledi.

Çiğ olarak yenebilen yer elmasının zeytinyağlı ya da et yemeklerinde de kullanılabildiğini belirten Uslu, "Yer elması çok önemli bir sebzedir, faydaları saymakla bitmez. Yer elmasının içinde önemli miktarda inülin (fruktan olarak da bilinen lifler sınıfına ait doğal bir polisakkarit) denen bir madde vardır. İnülin, kolon kanserini önleyicidir ve bağırsaklar için çok faydalı etkileri vardır" dedi.

Uslu, inülinin soğan, sarımsak, pırasa, hindiba ve enginar gibi birçok sebzede de bulunduğunu ifade ederek, "Bunlara ek olarak inülin, kalp, kanser, şeker ve kemik erimesi hastalığı riskini önemli ölçüde azaltır. İnülinin yanı sıra suda çözünen ve çözünmeyen oldukça fazla miktardaki lif içeriği sayesinde yer elması sindirim sistemimizin çalışmasını hızlandırır ve tok kalma süresini uzatır. Bu yüzden diyet yapanlar tarafından rahatlıkla kullanılır, ayrıca kabızlığı ve basur şikayetlerini azaltır" diye konuştu.

-"Yer elması zengin potasyum oranıyla başlı başına şifa kaynağıdır"

Yer elmasının, kan şekerinin de dengelenmesine yardımcı olduğunu vurgulayan Uslu, şöyle devam etti:

"Bu yüzden şeker hastalarının sıklıkla tüketmesinde yarar vardır. Yer elması içerdiği besin değerleri ile kansızlığa iyi gelen besinlerin başında gelmektedir. 100 gram yer elmasında 3-4 miligram demir bulunuyor, dolayısıyla demir açısından en zengin gıdaların başında gelir. Yine 100 gram yer elmasında 450 miligram potasyum vardır. Potasyum başta kalp olmak üzere vücut fonksiyonları için önemli bir mineraldir ve mutlaka alınması gerekir. Örneğin kalp yetersizliği için idrar söktürücü ilaç kullanılıyor ise idrar söktürücü ilacın tipine bağlı olarak idrarla potasyum kaybı olabilir. Potasyum kaybında kaslarda güçsüzlük, sinirlilik, yorgunluk ve kalp atışlarında düzensizlik görülür. Yer elması bu kadar zengin potasyum oranıyla başlı başına bir şifa kaynağıdır."

Uslu, yer elmasının özellikle yaşlılara tavsiye edildiğini çünkü içeriğindeki zengin fosfor mineralleri sayesinde kemiklerin güçlü yapısını koruduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Yer elmasında ayrıca oldukça yüksek miktarda B ve C vitaminleri vardır. Özellikle niacin bunların başında gelmektedir. Saçlarınız, cildiniz ve gözlerinizin sağlıklı olmasında bu vitaminler önemli rol oynarlar. Bu vitaminler anne sütünü arttırmaya yardımcı olurlar. Yer elması böbreklerin düzenli çalışmasına da yardımcı olur. Bunun yanı sıra göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. Romatizma ve eklem ağrılarını hafifletir. Ayrıca vücudun direncini artırır. Sadece inülin ve kanser önleyici etkileri ile bile yer elması özellikle kış günlerinde her hafta mutlaka bir kez sofralarımızdan eksik etmememiz gereken çok önemli sebzedir." - Trabzon

Kaynak: AA / Güncel

Gazi Üniversitesi İbrahim Uslu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title