Haberler

Van: Vakad'dan Kadına Yönelik 'Şiddet' Anketi

Van Kadın Derneği (VAKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Zozan Özgökçe, yaptıkları ankete katılan 766 kadından yüzde 56'sının şiddete uğradığını tespit ettiklerini söyledi.

Van Kadın Derneği (VAKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Zozan Özgökçe, yaptıkları ankete katılan 766 kadından yüzde 56'sının şiddete uğradığını tespit ettiklerini söyledi.

Zozan Özgökçe yaptığı açıklamada, kadınların toplumsal cinsiyete dayalı rolleri ve şiddete karşı algılarını ölçmek amacıyla yaptıkları anket kapsamında, 15-60 yaş arasındaki 590'ı evli, 766 kadınla görüştüklerini bildirdi. Özgökçe, 23 mahallede yapılan anket için esnaf eşleri, sosyo-ekonomik düzeyi yüksek olan kadınlar, çalışan kadınlar ve göçle gelen kadınlar olmak üzere 4 grup seçildiğini ifade etti.

Anket sonucuna göre, 590 evli kadından yüzde 41.4'ünün ailedeki erkekler tarafından, yüzde 42.7'sinin görücü usulüyle evlendirildiğini kaydeden Özgökçe, "Sadece üniversite mezunları evleneceği kişiye kendisi karar verirken, üniversite mezunlarından hiçbiri birinci ve ikinci dereceden akrabasıyla evlenmemiş. Eğitim düzeyi düştükçe akraba evliliği oranında artış görülmüş" dedi.

Evli 590 kadının yüzde 53'ünün aile içinde şiddet gördüğünü ifade eden Zozan Özgökçe, bu kadınların yüzde 53.7'sinin eşinden, yüzde 29.8'inin kayınvalidesinden, yüzde 13.3'ünün ailedeki tüm yetişkinlerden, yüzde 2'sinin kayınpederinden, yüzde 1.2'sinin de kumadan şiddet gördüğünü kaydetti. Özgökçe, 766 kadından 338'inin de ev dışında şiddete uğradığını, bunların yüzde 29.6'sının erkek arkadaşından, yüzde 22.9'u amirlerinden, yüzde 17.6'sının patronundan, yüzde 17.4 öğretmeninden, yüzde 12.5'inin iş arkadaşı tarafından şiddet gördüğünü açıkladı. Kadınların yüzde 83.5'inin duygusal, yüzde 66'sının sözel, yüzde 44.1'inin fiziksel, yüzde 33.7'sinin ekonomik, yüzde 14.7'sinin de cinsel şiddet gördüğünü dile getiren Özgökçe, "Bu kadınların yüzde 51.6'sı eve geç geldiği için şiddet görmüş. Yüzde 30.6'sı da ekonomik nedenlerden dolayı şiddet gördüğünü ifade etmiş. 'Bir daha dünyaya gelme şansın olsaydı, kadın olmak ister miydin?' sorusuna kadınların yüzde 50.5'i "evet", yüzde 49.5'i de "hayır" cevabını verdi. "Yeniden dünyaya geldiğinde kadın olmak istemeyen kadınların oranı, eğitim seviyesi düştükçe artmıştır. Okur-yazar olmayan kadınların büyük bölümü tekrar kadın olarak dünyaya gelmek istemiyor. Ankette yer alan 'Erkek himayesinden yoksun kadın yaşamını devam ettirmede zorlanır' ifadesine katılım oranı eğitim seviyesi arttıkça azalmış. Ankette üniversite mezunu hiçbir kadının, 'Ev işleri kadın kimliğine uygundur' ibaresine katılmadığını bildirdi" şeklinde konuştu. 'Ne kadar dışarıda çalışırsanız çalışın evde işlerden yine kadın sorumludur' ibaresine katılan kadın oranının yüzde 55.5 olduğuna işaret eden Özgökçe, "Ankette yer alan 'Bana göre zina suçtur ve cezalandırılmalıdır' ibaresine katılan kadın oranı yüzde 57.4'tür. Anket sonucuna göre kadınların durumu iyi bir görüntü sergilememektedir. Bu tablo kırsala gidildikçe daha vahim bir boyut kazanmıştır. Kadınlar yaşadıkları cinsel ayrımcılığı kanıksadıklarını bildirdi. Anket sonuçlarını 'Yapacak Çok İşimiz Var' başlıklı kitapta toplayarak, kitabı yakın zamanda çıkacağız" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title