Haberler

"Üç boyutlu" yeni akım tiyatro NEW

Tiyatronun kalbi New York'ta ilk defa denenen bir teknikle seyircilere aynı salonda hem tiyatro hem de sinema keyfi yaşatılıyor. Oyuncu kadrosunda yer alan Hakan Tolga Polat, "Teknoloji dest...

Tiyatronun kalbi New York'ta ilk defa denenen bir teknikle seyircilere aynı salonda hem tiyatro hem de sinema keyfi yaşatılıyor. Oyuncu kadrosunda yer alan Hakan Tolga Polat, "Teknoloji destekli, üç boyutlu oyunlar tiyatroya mesafeli duran Türk gençlerinin ilgisini artıracaktır" dedi.

New York'ta "Off Broadway" diye tabir edilen ve Broadway şovlarına hem oyuncu yetiştiren hem de fikir üreten tiyatrolarda, görsel teknolojiden faydalanarak yeni teknikler deneniyor. Manhattan'daki 3-LD isimli mekanda, Meghan Finn isimli yönetmen tarafından sahneye konulan tiyatro oyunu, sahne duvarı ve çevre duvarlara yansıtılan projeksiyon görüntüleri sayesinde, seyircilere sinema tadında tiyatro keyfi yaşatıyor. İlk defa denenen teknolojik tiyatro oyununun 7 kişilik oyuncu kadrosunda Türkiye'de dizilerde oynayan Hakan Tolga Polat da bulunuyor.

- Bir bilete hem tiyatro hem sinema

Tiyatro sahnesini çevreleyen duvarlara projeksiyonla yansıtılan cadde görüntüleri ve tıpkı bir otobüsünkine benzeyen seyirci koltukları ile New York sokaklarında geziyor havasına giren seyirciler zaman zaman sokak satıcıları ile muhatap oluyor veya Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nin önünden geçerken bir göstericinin otobüsün içine dalması karşısında şaşırıyorlar. İnteraktif bir ortamda geçen oyunu izlerken, bir anda diyaloğa başlayan yan koltuktaki seyircinin aslında oyunculardan biri olduğu gerçeği ortaya çıkabiliyor. Oyunun bazı diyalogları ise şeffaf cam üzerine monte edilmiş seyirci koltuklarının altında, otel odası veya bir kafeterya şeklinde dizayn edilmiş mekanlarda gerçekleşirken, bu diyaloglar, oyunun teknik kadrosunda yer alan kameraman, ışıkçı ve sesçi tarafından görüntülenerek, reji masası yardımı ile sahne perdesine aktarılıyor. Tiyatro seyircileri bu diyalogları sahnedeki görüntüden veya ayaklarının altındaki şeffaf zeminden kuşbakışı izleyebiliyor.

Büyük firmaların da desteğini alan oyunun 7 kişilik kadrosunda yer alan Türk oyuncu Tolga Polat, "çok boyutlu dijital tiyatro" olarak tanımladığı yeni akım tiyatro hakkında Amerika'nın önemli gazetelerinde çok olumlu yorumlara yer verildiğini belirterek, ''New York tiyatronun kalbi, burada doğan bir şey, önce Broadway'de sonra da dünyanın her yerinde meşhur oluyor. İlk defa denenen böyle bir tekniğin kullanıldığı bir oyunda oynamak için teklif almış olmam beni çok mutlu etti'' diye konuştu.

"1990'lı yıllarda, önce Londra'ya sonra da New York'a geldim. İkinci üniversitemi burada okudum. Bazı Türk tiyatro ve televizyon filmi projelerinde rol adıktan sonra sanat kariyerime Türkiye'de devam etme kararı aldım" diyen Polat, Türkiye'de dizi film ve reklam projelerinde çalıştığı sırada internet üzerinden aldığı teklif üzerine, bu enteresan oyunda rol almak için tekrar New York'a döndüğünü söyledi.

''The Downtown Loop'' isimli oyunda New York'ta yaşayan Mısırlı bir seyyar satıcıyı oynayan Polat, ''Senaryoyu okuduğumda çok heyecanlandım. Seyirci olsam muhakkak görmek isteyeceğim bir oyun olurdu diye düşündüm'' sözleriyle anlattığı oyunun, aynı zamanda bir film gibi kayda alındığını ve alanında bir ilk olarak, yakın zaman içinde dünya çapında düzenlenen film festivallerinde jüri karşısına çıkacağını belirtti.

Amacının tiyatroda ilk defa denenen bu tekniği Türk tiyatrosuna taşımak olduğunu ifade eden Polat, Türkiye'de genç nüfus oranının çok yüksek olduğunu ve Türk insanının teknolojiye en hızlı ayak uyduran toplumlar arasında bulunduğunu anımsatarak, şöyle konuştu:

"Bu tekniği Türk tiyatrosunda denemek için sabırsızlanıyorum. Teknoloji destekli oyunlar Türk tiyatrosuna mesafeli duran Türk gençlerinin ilgisini artıracaktır. Türkiye'deki hızlı internet altyapısı ve kullanımı çok yaygınlaşan akıllı telefonlar da teknik uygulamalar sayesinde bu işin içine sokulabilir. İnsanlar evinde veya herhangi bir ortamda sanal bir tiyatro ortamı ile hem de interaktif bir boyutta buluşturulabilir."

"Geleceğin tiyatro anlayışı deneniyor"

Aynı yönetmenle bir sonraki benzer projede başrol teklifi aldığını söyleyen Polat, Broadway şovlarının, aslında "Off Broadway" diye adlandırılan daha düşük bütçeli New York tiyatrolarından hem oyuncu hem de fikir anlamında beslendiğini kaydetti. Büyük yönetmenlerin bu tiyatrolara gelerek yeni fikirler edindiğine işaret eden Polat, sözlerini şöyle tamamladı:

"Biz burada sadece tiyatro oynamıyoruz. Her sahneye çıktığımızda bir film çekiyoruz. Aynı zamanda, sinemanın perde arkasını da tiyatro oyununun içinde gösteriyoruz. Oyuncular, kameralar, ışık, ses, asistanlar, her şey gözünüzün önünde oluyor. Yani sonuna kadar şeffaf bir ortam. Dijital teknoloji ile görsellikte sınır bir anlamda kalkıyor. Projeksiyon görüntülerine 3D benzeri boyutlar da eklenerek daha da zengin boyutlar kazandırılabilir."

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Tolga Polat New York Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title