Haberler

Türkçe Konuşan Devletler

Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamentolararası Konsey 1. Toplantısı'na Katılan 4 Ülkenin Meclis Başkanları, 'Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi' Kurulması İçin Niyet Protokolü İmzaladı.

Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamentolararası Konsey 1. Toplantısı'na katılan 4 ülkenin meclis başkanları, ''Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi'' kurulması için niyet protokolü imzaladı.

Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki Rixos Premium Otel'de düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamentolararası Konsey 1. Toplantısı, sona erdi. Toplantı sonunda düzenlenen basın toplantısında meclis başkan vekilleri, Türk Dili konuşan ülkeler arasında bir parlamenter asamblesinin oluşturulması ve bunun için hazırlanan anlaşma taslağının parlamento başkanlarının görüşüne sunulması için 'niyet protokolü' imzaladı.

TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, yaptığı konuşmada, Türk dili konuşan ülkeler arasında bir parlamenter asamblesi oluşturulması konusunda iki gündür devam eden toplantıda mutabakata vardıklarını söyledi. Bunun sağlanması için bir niyet protokolü imzaladıklarını ifade eden Pakdil, "Parlamento başkanlarına sunmak üzere de bir anlaşma taslağı hazırladık. Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi'nin kurulması ön çalışmalarında bu denli başarıya ulaşmak hepimizi mutlu etti. Gecikmiş olan böyle bir yapının kurulmasına vesile teşkil ettik. İmzaladığımız niyet protokolü ve paraf koyduğumuz anlaşmalar gerektiği şekilde hayata geçecektir'' dedi. Pakdil, bu toplantının Türk dili konuşan ülkelerin birlik ve başarısına vesile teşkil etmesini dileyerek diğer Türk dili konuşan ülkelerinde bu antlaşmaya dahil olacaklarını umut ettiğini söyledi.

Kazakistan Senato Başkan Vekili Mukhambet Kopeyev de 2006 yılında yapılan Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvesi'nin ardından ülkeler arasındaki en önemli çalışmanın iki gündür süren bu toplantı olduğunu söyledi. Kopeyev, bu çalışmaların gelecekte yapılacak daha büyük anlaşmaların alt yapısını teşkil ettiğini söyledi.

Kırgızistan Meclis Başkanvekili Kurbanichbek İsabekov da, kurulacak parlamenterler asamblesinin 4 ülkenin yasama organlarının uyumu açısından çok önemli olduğunu söyledi. İsabekov, ''Bu konseyin amacı aynı kanunları, aynı sistemleri benimsemektir'' dedi. Özellikle uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı ve kullanımıyla mücadelede ortak hareket etmek gerektiğini dile getiren İsabekov, bununla ilgili ortak kanun ve mevzuatlar çıkarılmasını istedi.

Azerbaycan Meclis Başkan Vekili Ziyafet Esgerov da, Türk dili konuşan ülkeleri kaygılandıran her türlü sorunun bundan sonra oluşturulacak parlamentoda müzakere edileceğini söyledi.

Toplantı sonunda Kırgızistan Meclis Başkanvekili Kurbanichbek İsabekov, TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil'e ülkesinin milli kıyafetini giydirdi. Pakdil de, konuk meclis başkan vekillerine hediyeler sundu.

Niyet protokolünün imzalanmasıyla parlamento başkanlarının görüşüne sunulacak ''Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi'ne Dair Anlaşma'' da, asamblenin, üst düzeyde varılmış anlaşmaları gerçekleştirmek, parlamentolar arası iş birliğinin geliştirilmesi, genişletilmesi ve tarafların ulusal mevzuatlarını uyumlaştırmak için danışma organı olması ön görülüyor.

(SE-ŞT-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title