Haberler

Tesev'in 'Yerinden Edilme' Sempozyumu Protestolar ile Başladı

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (Tesev) Tarafından Taksim'deki Point Hotel'de Düzenlenen "Türkiye'de ve -Dünyada Yerinden Edilme Başlıklı Konferans, Protestolar ile Başladı.

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) tarafından Taksim'deki Point Hotel'de düzenlenen “Türkiye'de ve -Dünyada Yerinden Edilme başlıklı konferans, protestolar ile başladı. Kendilerini Sivil Toplum Kuruluşları Birliği ve Gaspıralı Çalışma Grubu olarak tanıtan grup ellerinde TESEV, George Soros ve TESEV Yönetim Kurulu Başkanı Can Paker aleyhinde yazılar bulunan dövizler taşıyan grup sloganlar attı ve bir basın açıklaması yaptı.

TESEV Yönetim Kurulu Başkanı Can Paker, yüz binlerce insanın yerinden edildiğini ve bunun sonucunda "zorunlu göç" süreci yaşandığını ifade etti. Paker, "1999'dan beri, ve bilhassa AB süreci bağlamında, sorunun çözümüne yönelik kimi adımlar atıldı. Ancak soruna kalıcı, sürdürülebilir, katılımcı ve demokratik bir çözüm geliştirildiği Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Can Paker, Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde 1984-1999arasımda yaşanan çatışmalı dönemde binlerce köyün boşaltıldığını ifade söylenemez" dedi.

MÜSTEŞAR YARDIMCISI ŞARBAK : "GÖÇ BİR KRİZDİ, BİZ BU KRİZİ YÖNETEMEDİK"

Daha sonra kürsüye gelen İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zekeriya Şarbak, yerinden olmuş kişiler meselesinin hem bir sivil toplum örgütü hem de akademik bağımsızlığı olan bir kurum tarafından enine boyuna araştırıldığını belirterek, bu çalışmaların hem sivil toplum örgütleri hem de kamu değerli kuruluşları açısından önemli bir başvuru kayrağı olacağını söyledi. Şarbak, Birleşmiş Milletler'in katkılarıyla Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etüdleri Enstitüsü tarafından yapılan "Türkiye Göç ve Yerinden Olmuş Nüfus Araştırması" nın da 6 Aralık'ta Ankara'da açıklanacağını belirtti.

Geçmişte Türkiye'de terör ve terörle mücadele ortamında göçün engellenmesinin mümkün olmadığını kaydeden Müsteşar Yardımcısı Şarbak, “Fakat göçü hem bu insanların hem de toplumun yararına yönlendirmek mümkün olabilirdi. Bu bir kriz durumuydu. Fakat devlet ve toplum olarak bu krizi yönetemedik" diye konuştu.

Sorunun sadece Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Programı ile çözülemeyeceğinin anlaşıldığını ifade eden Şarbak, Temmuz 2004'te 5233 sayılı Terör ve Terörden Doğan Zararların Tazmini" yasasının çıkarıldığını kaydetti. Şarbak, Yerinden olmuş kişilerin sorunlarının çözümünde elbette tazmin tek başına yeterli değildir. Fakat hem sivil toplum örgütlerinin çeşitli vesilelerle dile getirdikleri devlete karşı güvensizlik sorununun aşılmasında hem de bu insanların kayıplarının telafi edilmesinde tazminat çok önemli bir adım olmuştur. Bu yasanın etkin bir biçimde uygulanmasına hükümetimiz özel önem vermektedir" diye konuştu.

SEMPOZYUMA VAN VALİSİ TANILIR DA KATILACAK

Şarbak'tan sonra söz alan BM Genel Sekreteri'nin eski "Ülke İçinde Yerinden Yerinden olmuş Kişiler Özel Temsilcisi" Dr. Francis Deng de çalışmaları sırasında konuya ilişkin olarak gördüklerini ve sorunun uluslar arası boyutta nasıl algılandığını anlattı.

İki gün sürecek toplantıya hem yurt içinden hem de yurt dışından çok sayıda akademisyen, Birleşmiş Milletler yetkilisi, araştırmacı, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri katılacak. İçişleri Bakanlığı'nı temsilen Müsteşar Yardımcısı Zekeriya Şarbak'ın yanı sıra Van Valisi Mehmet Niyazi Tanılır ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'ndan (SHÇEK) Abdullah Karatay da katılacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title