Haberler

Tdk'dan Başkan Zeybekci'ye Ödül

Türk Dil Kurumu (Tdk), Geçen Yıl Belediye Meclisinin Oy Birliğiyle Aldığı Karar Gereği İşyerlerinde Türkçe İsim Kullanma Zorunluluğu Getiren Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci'yi, Türk Dil Kurumu Onur Belgesi'yle Ödüllendirdi.

Türk Dil Kurumu (TDK), geçen yıl belediye meclisinin oy birliğiyle aldığı karar gereği işyerlerinde Türkçe isim kullanma zorunluluğu getiren Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci'yi, Türk Dil Kurumu Onur Belgesi'yle ödüllendirdi.

Avrasya Yönetici Sanayici ve İşadamları Derneği (AYSİAD), Denizli Polisevi'nde 3. Kuruluş Yılı ve Ödül Töreni düzenledi. Törene, Denizli Valisi Hasan Canpolat, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci ve yardımcılarından Ali Alaybeyoğlu, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın yardımcısı Prof. Dr. Recep Toparlı, daire müdürleri, işadamları, meclis üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı. Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, meclisin aldığı işyerlerine Türkçe isim kullanma zorunluluğu kararında AYSİAD'ın yarışmasının ve Karamonoğlu Mehmet Bey'in "Bundan sonra divanda, dergahta ve bargahta Türkçe konuşula" fermanından esinlenildiğini söyledi.

Milletlerin yozlaşmasının sadece dille değil gurur duyabilecekleri eserler bırakılmamasından da kaynaklandığını kaydeden Zeybekci, "Milletlerin gurur duyabilecekleri eserleri ortaya koymaları gerekir. Bunlar gerek yapıları gerek tarihi dokuları olur ve gerekse tam bağımsızlık için ekonomik yapı olur. Ulu Önder Atatürk'ün göstermiş olduğu çağdaş medeniyetler seviyesi hedefini unutmamalıyız. Atatürkçülük, inkılaplarını ya da gösterdiği hedefleri tekrar etmek değildir. Atatürkçü olmak, o hedeflere ulaşmak için ben bugüne kadar ne yaptım demektir. Milliyetçi olmak bu ülkeyi çok sevdiğini iddia etmek, Türkiye için bu millet için ben ne yaptım demektir. Ne olur kendini bile kurtaramayan gençlerimize, ülkeyi kurtarmak gibi bir kutsal görev yüklemeden önce onların kendilerini kurtarmak için alt yapıyı hazırlamak bizim ilk görevlerimiz arasında olsun" dedi.

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın ise, Türkçe'nin korunması ve geliştirilmesi noktasında gerek kamu kurumlarında gerekse sivil toplum kuruluşlarında bir uyanışın başladığını ifade ederek, "Şu anda Türkiye'nin dört bir köşesinde belediyelerimiz, Denizli Belediyesi'nin aldığı karar yönünde kararlar alıyorlar. Sivil toplum kuruluşları bu yolda etkinlik düzenliyor. Bu son derece anlamlı ve sevindiricidir. Bütün belediyeler bu kararları oy birliğiyle alıyor. Mecliste siyasi konular, tartışılarak karara bağlanırken Türkçe konusunda oy birliği kararları çıkıyor. TBMM'nde geçen ay bir araştırma önergesi verildi. Meclis Türkçe'nin korunması amacıyla araştırma kurulu oluşturdu. Artık Türkiye'de Türkçe konusunda önemi bir uyanış var. Türkçe'deki olumsuzluklar karşısında bir şahlanış var. Herkes bu yolda önemli bir uyanış içindedir" dedi.

Denizli Valisi Hasan Canpolat da, Türkçe'nin çok köklü bir dil olduğunu, İngilizce ve Fransızca gibi dillerin Türk diliyle yarışamayacağını söyledi. Denizli Valisi Canpolat, Denizli Belediyesi ve AYSİAD'ın Türkçe gibi önemli bir konuda örnek gösterilecek çalışmalar yaptığını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından, TDK Başkanı Prof. Dr. Akalın, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci'ye, Türk Dil Kurumu Onur Belgesi'ni verdi. Başkan Zeybekci de, meclisin aldığı kararı Prof. Dr. Akalın'a sundu. Ödül töreninde, Denizli Belediyesi Meclis üyeleri de karar nedeniyle ödüllendirildi. AYSİAD'ın düzenlediği törende, derneğe yeni katılanlara ve iş yerlerine Türkçe isim verenlere de ödüller verildi.

(SK-AT-MEF-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title