Haberler

Tarım Bakanı Eker Hakkındaki Gensoru

CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, Türkiye'de son on yılda ülke nüfusu 8 milyon artarken tarım alanlarının dramatik biçimde azaldığını belirterek, "Tarım en istikrarsız sektör haline geldi."

CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, Türkiye'de son on yılda ülke nüfusu 8 milyon artarken tarım alanlarının dramatik biçimde azaldığını belirterek, "Tarım en istikrarsız sektör haline geldi. Çiftçi enflasyona yenildi" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, CHP'nin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin görüşmeler yapılıyor.

Önerge sahibi olarak söz alan CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, Türkiye'de son on yılda ülke nüfusu 8 milyon artarken tarım alanlarının dramatik biçimde azaldığını söyledi. Hayvan varlığında da ciddi oranlarda azalma olduğunu belirten Demiröz, "Tarım en istikrarsız sektör haline geldi. Çiftçi enflasyona yenildi" diye konuştu.

AK Parti Hükümeti'nin açıkladığı 122 kuruşluk çay alım fiyatının üreticiyi açlık sınırının altına ittiğini ileri süren Demiröz, Bursa'da 2002 yılında biberin fiyatı 50 kuruş iken aynı yıl mazotun litresinin 1 lira olduğunu, 2012 yılında mazotun 4 liraya çıkmasına rağmen, biberin 30 kuruşta kaldığını ifade etti.

2011'de tarım ithalatının rekor kırdığını belirten Demiröz, son on yılda buğday ve mısır ithalatına sürekli para ödendiğini söyledi. Bu dönemde 21 milyon ton buğday ithalatı yapıldığını ve karşılığında 6 milyar dolar para ödendiğini vurgulayan Demiröz, pamukta yıllık ithalatın 1.5 milyar doları aştığını, şeker pancarında 22 milyon ton olan üretimin 16 milyon tona düştüğünü kaydetti. Tarımdaki istihdamın giderek azaldığını ifade eden Demiröz, "Çiftçiler tarımdan kopmaktadır" dedi.

-"Dünyanın en pahalı etini yiyoruz"-

BDP grubu adına söz alan Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, 1980'den bu yana Türkiye'ye dayatılan IMF politikalarının tarım ve hayvancılığı sürekli olumsuz etkilediğini belirterek, AK Parti hükümetleri döneminde ise tarım ve hayvancılığın bitme noktasına geldiğini iddia etti. Aksoy, "Hiçbir dönemde çiftçi ve köylü AKP dönemindeki kadar ezilmemiştir" diye konuştu.

Türkiye'nin birçok tarımsal üründe kendine yeterliliği olan bir ülke iken temel ürünlerde ithalatçı duruma düşürüldüğünü öne süren Aksoy, şöyle devam etti:

"25 milyon dönümde çiftçi tarım yapmaktan vazgeçmiştir. İthal edilen her ürün üreticiyi daha da yıkmıştır ve yıkmaya devam edecektir. Tarım ülkesi olan Türkiye tarihinde ilk kez saman ithal etmek zorunda kalmıştır."

Tarım ürünlerinde parayı sadece tüccarın kazandığını öne süren Aksoy,

"Tarımda olduğu gibi hayvancılıkta da içler acısı durum söz konusu. Canlı hayvan ihracatçısı iken ithal eder hale gelinmiştir. Dünyanın en pahalı etini yiyen bir ülke olduk. Et ithalatı serbest bırakılmasına rağmen fiyatlar düşmedi. Dün kanguru getiriliyordu, bugün anguslar getiriliyor. Hükümet bu sene ithal kurbanlık getirilmeyeceğini söylüyor, ama kaçak kurbanlık var. Ayrıca yandaş tüccarlar ithal etmeye devam ediyor. Suriye'den ülkeye kaçak koyun sokuluyor. İlk kez bu Hükümet döneminde kurbanlık ithal edildi" şeklinde konuştu.

Muhabir: Ali Eyvaz

Yayıncı: Kudret Topçu - TBMM

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Mehdi Eker İlhan Demiröz Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title