Haberler

Tacikistan'da, Cumhurbaşkanı Seçimine Doğru

Merkez Seçim Komisyonu, bugün cumhurbaşkanı adayı kayıtlarına başlıyor

Tacikistan Merkez Seçim Komisyonu'nun, 6 Kasım'da yapılacak seçimlerde cumhurbaşkanı adayı olacakların, bugün resmen kayıt yaptırmaya başlayacağını bildirildi.

Tacikistan Merkez Seçim Komisyonu'ndan (MSK) yapılan açıklamada, birçok cumhurbaşkanı aday adayının MSK'ye gereken imzaların toplandığı imza listelerini sunduğu ifade edilirken, bu çerçevede bugün resmi kayıt işlemlerinin başlayacağı kaydedildi. Seçimlere katılacak partilerin verilerine göre, 6 Kasım'da yapılacak seçimlere katılabilmek için gereken imzayı toplayarak, Merkez Seçim Komisyonu'na başvuran adayların arasında, 220 binden fazla imza toplayan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman'ın yanı sıra Komünist Parti'den aday gösterilen İsmail Talbakov'un 218 bin imza, Ekonomik Reformlar Partisi adayı Alim Babayev'in 211,3 bin imza, Çiftçiler Partisi adayı Talibbek Buhariyev için 220 bin imza, Sosyalist Parti adayı Abduhalim Gaffarov için 218 bin imza, Demokrat Parti adayı Saidcafar İsmanov'un da topladığı 210 binden fazla imza ile MSK'ye başvurdu.

Hükumete muhalif İslami Uyanış Partisi ile ülkedeki bazı sivil toplum örgütlerince oluşturulan Tacikistan Reform Güçler Birliği'nden cumhurbaşkanı adayı gösterilen insan hakları savunucusu Aynihal Babanazarova için ise 8 Ekim itibarıyla 186 bin imza toplandığı ve seçimlerde cumhurbaşkanı adayı olabilmek için 10 Ekim saat 18.00'e kadar en az 34 bin imza daha toplaması gerekiyor.

Daha önce, Tacikistan Merkez Seçim Komisyonu, cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılacak cumhurbaşkanı adaylarının toplam seçmen sayısının yüzde 5'ine tekabül eden 210 bin imza toplanmasıyla ilgili 7 Ekim'de sona eren en son süreyi 3 gün daha uzatarak, son süreyi 10 Ekim olarak belirlemişti.

MSK'den yapılan açıklamada da bu sürenin bazı partilerin başvurusu üzerine, ülkede demokratik ve özgür seçimlerin yapılabilmesi ayrıca seçimlerde daha fazla cumhurbaşkanı adayının katılabilmesi için 10 Ekim'e kadar uzatıldığı kaydedilmişti.

Tacikistan Reform Güçler Birliği tarafından cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilen Aynihal Babanazarova, daha önce başkent Duşanbe'de düzenlediği basın toplantısında, cumhurbaşkanı adaylığı için imza toplama sürecinde birçok engel ve sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını vurgulayarak, bu engellerin yönetim tarafından yapıldığını ileri sürmüştü.

Babanazarova, ayrıca seçim öncesi koşulların giderek kötüleştiğini kaydederek, seçim yasalarının toplu ve çok ciddi olarak ihlal edilmesinin ciddi tedirginlik uyandırdığını belirtmişti.

Ülkedeki mevcut seçim yasalarına göre, 6 Kasım'da yapılacak cumhurbaşkanı seçimlerine katılacak cumhurbaşkanı adayları, ülkedeki seçmenlerin yüzde 5'lik oyuna tekabül eden, en az 210 bin imza toplamaları gerekiyor. - Taşkent

Kaynak: AA / Güncel

İmamali Rahman Tacikistan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title