Haberler

Sırbistan'da "Sığınmacı Krizinde Kadın ve Çocuklar" Paneli

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: panel detay görüntüleri BMMYK temsilcilerinden Francesca Bonelli açıklaması Oxfam yardım kuruluşu yetkililerinden Barbara Chiarenza açıklaması "Çocukları Koruyalım (Save the children)" organizasyonu temsilcilerinden Jelena Besedic açıklaması Detaylar Sırbistan'da "sığınmacı krizinde kadın ve çocuklar" paneli Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da, "sığınmacı krizinde kadın ve çocukların durumu" konulu panel düzenlendi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: panel detay görüntüleri

BMMYK temsilcilerinden Francesca Bonelli açıklaması

Oxfam yardım kuruluşu yetkililerinden Barbara Chiarenza açıklaması

"Çocukları Koruyalım (Save the children)" organizasyonu temsilcilerinden Jelena Besedic açıklaması

Detaylar Sırbistan'da "sığınmacı krizinde kadın ve çocuklar" paneli

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da, "sığınmacı krizinde kadın ve çocukların durumu" konulu panel düzenlendi.

Birleşmiş Milletler (BM) ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) temsilcilerinin yanı sıra sivil toplum kuruluşu yetkililerinin de katıldığı panelde, "Balkan rotasının" kapanmasının ardından sığınmacıların çok daha zor şartlarda yaşadığı belirtilerek, özellikle dil ve kültür eksikliğinden kaynaklanan sıkıntılar nedeniyle kadın ve çocukların yollarına yalnız devam ettiği ifade edildi.

BMMYK temsilcilerinden Francesca Bonelli, panelde yaptığı konuşmada, kadın ve çocukların özel ilgi gerektiren hassas topluluklar olduğunu dile getirerek, daha iyi bir yaşam umuduyla Batı Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalışan hamile birçok kadının hastalıklara rağmen yolculuklarını sürdürdüğünü vurguladı.

Yolculuk sırasında kadınların psikolojik anlamda baskı yaşadığını belirten Bonelli, "Bu tarz baskılar ailelerin erkek üyeleri veya etrafta bulunan kaçakçılar tarafından yapılıyor. Bir başkasına bağımlı yaşamak son derece riskli ve hassas bir konudur." dedi.

"Yemekler çocuklar için uygun değil"

Oxfam yardım kuruluşu yetkililerinden Barbara Chiarenza da sınırlarda bekleyişlerini sürdüren sığınmacıların hem kaçakçılar hem de polis tarafından baskı altında tutulduğunu belirterek, "Macaristan sınırındaki durum iyi değil. Sığınmacılar, çöp kutusu ve içme suyunun olmadığı yerlere yerleştiriliyor. Dağıtılan yemekler çocuklar için uygun değil." ifadelerini kullandı.

Kamplarda kalan kadın ve çocukların şiddete maruz kaldığını anlatan Chiarenza, kamptaki ağır yaşam koşullarının neden olduğu yüksek alkol ve uyuşturucu kullanımının şiddeti beraberinde getirdiğini vurguladı.

Chiarenza, zor şartlar altında yaşayan kadınların özellikle şiddet olaylarını anlatmadığına dikkati çekerek, "Sığınmacılar arasında bulunan kadınların çoğu daha iyi yaşam amaçlarına ulaşmak, ailelerinden ayrı kalmamak ve oldukları ülkelerde terk edilmemek için konuşmuyor. Kamplarda birkaç gün geçiren kadınlar hikayelerini anlatmaya başlıyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Çocukları Koruyalım (Save the children)" organizasyonu temsilcilerinden Jelena Besedic, kamplarda kadınlar için gerekli koşulların sağlanmadığını söyleyerek, "Sınırları hızlı şekilde geçen sığınmacıların durumunu anlamak çok zor ama sınırların kapatılmasının ardından Sırbistan'da kalan sığınmacılardan aslında onların ne kadar riskli yollardan geçtiğini görüyoruz." diye konuştu.

Birçok kadının yalnız yolculuk ettiğini ifade eden Besedic, "Kaçakçılarla birlikte ilerleyen çocuklara rastlıyoruz. Resmi olmayan verilere göre, sığınmacı merkezlerinde her hafta 10 ila 20 ailesiz çocuk var. Kayıt olmadıkları için bu sayıları netleştirmek son derece zor." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Belgrad Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title