Haberler

Sinemacıların Oscar Favorisi 'bir Zamanlar Anadolu'da'

Adana'da bu yıl 18'incisi düzenlenen Uluslararası Altın Koza Film Festivali'nin konuğu sinemacılar, gelecek yıl 84'üncüsü dağıtılacak Oscar ödülleri için Türkiye'den aday adaylığı başvurusu yapan 7 filmi değerlendirirken, 64'üncü Cannes Film Festivali'nde, 'Jüri Büyük Ödülü' kazanan Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği, 'Bir Zamanlar Anadolu'da' filmini favori olarak gösterdi.

Adana'da bu yıl 18'incisi düzenlenen Uluslararası Altın Koza Film Festivali'nin konuğu sinemacılar, gelecek yıl 84'üncüsü dağıtılacak Oscar ödülleri için Türkiye'den aday adaylığı başvurusu yapan 7 filmi değerlendirirken, 64'üncü Cannes Film Festivali'nde, 'Jüri Büyük Ödülü' kazanan Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği, 'Bir Zamanlar Anadolu'da' filmini favori olarak gösterdi.

Türkiye'yi temsil etmek üzere 7 uzun metrajlı yerli film, 26 Şubat 2012 tarihinde düzenlenecek Oscar ödül törenlerine katılabilmek için sinema meslek örgütleri ve derneklerinden oluşan kurula başvurdu. Yönetmen Derviş Zaim'in 'Gölgeler ve Suretler', 64'üncü Cannes Film Festivali'nde 'Büyük Jüri Ödülü' alan Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği, 'Bir Zamanlar Anadolu'da', Seyfi Teoman'ın 'Bizim Büyük Çaresizliğimiz', Seren Yüce'nin, 'Çoğunluk', Selim Demirdelen'in, 'Kavşak', Orhan Oğuz'un 'Hayde Bre' ve Handan İpekçi'nin, 'Çınar Ağacı' filmlerinden birisini Ekim ayında seçecek olan kurul, 'En İyi Yabancı Film Oscar'ına aday olarak belirlenecek filmi Amerikan Film Akademisi'ne bildirecek.

'CEYLAN'I BİLMESELER ÖDÜL VERMEZLERDİ'

Oscar aday adaylığı başvurusunda bulunan filmlerin hepsini bilmediğini söyleyen ünlü yapımcı Abdurahman Keskiner, seçici kurulda kimlerin yer aldığına ilişkin de bilgisinin olmadığını belirtti. Türk sinemasında Nuri Bilge Ceylan'ın filmlerinin dışında doğru düzgün film yapılmadığını ileri süren Keskiner, "Nuri'nin farklı bir sineması var. Nuri Bilge Ceylan'ın filmi Cannes'da ödül aldı. Cannes'da Amerikalı jüri üyeleri de vardı. Nuri Bilge Ceylan'ın filmini bilmeseler ödül vermezlerdi. Bence Oscar'a Nuri Bilge Ceylan'ın filmi gönderilse daha iyi olur" dedi.

'FİLM BÜYÜLEYİCİ'

Yönetmen Sırrı Süreyya Önder ise Oscar aday adaylığı başvurusu yapan filmleri değerlendirecek jürinin işinin zor olduğunu bildirdi. Aday adaylığı başvurusunda bulunan filmlerin hepsinin başarılı olduğunu aktaran Önder, "Türkiye sinemasının orada, o ödüle mutlaka uzanacağını düşünüyorum, biliyorum. Çünkü artık sinema ve sinemacılarımız gayet yetkin işlere imza atıyorlar. Nuri Bilge Ceylan'ın filmini çok başarılı buldum. Film her anlamda büyüleyici. Oscar'a gönderilecek filmin seçim sistemi nasıl olacak bilmiyorum, ama Nuri Bilge'nin filmi başarılı" diye konuştu.

'CEYLAN HERŞEYİ HAK EDİYOR'

Ünlü oyuncu Nur Sürer, Oscar'a giden filmlerin ilk 5 içine girmesinin bile çok önemli olduğunu vurguladı. Türkiye'den daha iyi olan filmin Oscar'a gönderilmesini isteyen Sürer, "Nuri Bilge Ceylan her şeyi hak eden bir sinemacı. Filmi çok iyi. Cannes'da neden, 'En İyi Film Ödülü' alamadı diye merak ettim. Benim 1991 yılında 'Umuda Yolculuk' adlı İsviçreliler ile birlikte yaptığım film Oscar almıştı. Orası çok farklı bir yer. Hangi film seçilirse umarım başarılı olur" diye açıklama yaptı.

'DENEYİM KAZANDIK'

Nuri Bilge Ceylan'ın, 'Bir Zamanlar Anadolu'da' filminin senaristlerinden Ercan Kesal ise şunları söyledi:

"Üç Maymun filmiyle yaşanan Oscar adaylığı süreci bize bir deneyim kazandırdı. O filmle ilk 9 film arasına girmiştik. Bu Türkiye'nin yaşadığı en iyi dereceydi. Yapımcı firmamız bu konuda daha deneyimli. Seçici kurul bizim filmi seçer Oscar'a gönderirse, nispeten daha şanslı, Türkiye için iyi sonuç getirebilecek bir film olacağımızı düşünüyorum. Oscar için gönderilen filmler önce ilk 9'a girmek için çekişiyor, sonra ilk 5'e girme uğraşı var. Filmimiz ilk 9'a girerse Yabancı Film Oscarı'nı alabileceğimizi düşünüyorum."

'CEYLAN ÇOK AVanTAJLI'

Filmin oyuncularından Yılmaz Erdoğan, "Film Cannes'da çok başarılı oldu. Seçici kurul eğer seçip Oscar'a gönderirse, orada da ilk 5 film arasına girme şansının yüksek olduğunu düşünüyorum. Oscar henüz Türk sinemasının ulaşamadığı bir isim. Birimizin ulaşması lazım. Nuri Bilge Ceylan dünyada bilinen bir isim. Daha önce Oscar'a çok yaklaşmıştı. Şimdi de çok avantajlı bir isim, bakalım, kısmet" dedi. Filmde rol alan Ahmet Mümtaz Taylan da, "Filmimiz beğeni topladı. Nuri Bilge Ceylan'ın artık sadece bir yönetmen olarak değil, bir filozof ve düşünür olarak da anılması gerektiğini düşünüyorum. Bütün filmler önemlidir. Eğer bizim film giderse ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeye gayret ederiz" diye konuştu. - Adana

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title