Haberler

Seçmen Hizmet Etmek İsteyenleri Görüyor"

Son dönemlerde okuma yazma bilmeyenlerin oy kullanmaması gerektiği yönündeki düşüncelere bir tepki de Sosyolog İsmail Öz’den geldi.

Son dönemlerde okuma yazma bilmeyenlerin oy kullanmaması gerektiği yönündeki düşüncelere bir tepki de Sosyolog İsmail Öz'den geldi. Son 15 yılda yapılan seçimler incelendiğinde seçmenlerin, Türkiye'nin siyasi tablosunu iyi okuduğunu ifade eden Öz, "Seçmen kendisine hizmet etmek isteyenleri görüyor" dedi.

Bazı kişilerin arzuladıkları sonuç ortaya çıkmadığı için kendilerini topluma, tepeden bakar vaziyette sunduklarını ve halktan koptukları için toplumu suçladıklarını ifade eden Öz, "Seçmen kendisine hizmet etmek isteyen insanların samimiyetini, onları yönlendirebileceğini ve hissedebileceğini gördü. Bu kişiler aslında kendi cümleleri ile kendilerini vuruyorlar. Fakat bunun farkında değiller. Senin beğenmediğin o millet seni en baştan beğenmiyor" dedi ve ekledi, "Aydın denen kişilerin önce kendilerine bir taban ve kendilerini anlatabilecekleri bir zemin yakalayıp ondan sonra hareket etmeleri gerekir."

"ELİTİST BAKIŞ AÇISININ GEÇMİŞİ TEK PARTİ İDEOLOJİSİNE DAYANIYOR"

Elitist bakış açısının Türkiye'nin tarihi seyri içerisinde özelikle tek parti ideolojisi ile beraber ortaya çıktığı ve günümüze kadar geldiğini vurgulayan İsmail Öz, "Çünkü Kemalist anlayışın mimarları başkalarını yönetebilmek adına bazı noktaları sadece kendilerinin bilmesini gerektiğini düşünüyorlardı. Aslında tarihsel kökende, Michel Foucault, Edward Said gibi isimlerin çizgilerinden gelen insanlar bilginin bir güç, bir erk unsuru olarak nasıl kullanıldığını çok güzel bir biçimde ortaya koymuşlardı" dedi. Bu durumu bir anlamda Batı'nın Doğu'ya bakışı olarak yorumlayan Öz, "Hakim olan anlayış, biz onları genetiğine kadar bilelim ki yönetebilelim şeklindeydi" diyerek sözlerini sürdürdü.

"ELİTİSLİĞİN TARİHİMİZ VE KÜLTÜRÜMÜZDE YERİ YOK"

Söz konusu elitizmin bazı insanlar tarafından, kendi farklılığını ve toplumdan ayrıştığını ortaya koyabilmek olarak yorumlandığına dikkat çeken Öz, "Bu insanlar halkın içine girmemeyi övünç kaynağı olarak görebiliyorlar. Çünkü halka karıştıkları zaman ellerinde bulunan ayrıcalığın bir anlamı kalmayacağını düşünüyorlar. Fakat benim anladığım elitist anlayış ve mantık tarihimizde ve kültürümüzde kesinlikle reddedilmiş bir anlayıştır" diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İsmail Öz Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title