Haberler

Rehn, Adalet Bakanı Çiçek ile Bir Araya Geldi

Türkiye'ye Gelerek Bir Dizi Temaslarda Bulunan Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Adalet Bakanı Cemil Çiçek ile Biraraya Geldi.yaklaşık Bir Saat Süren Toplantı Sonrası Rehn ve Çiçek Basın Mensuplarını Açıklamalarda Bulundular.

Türkiye`ye gelerek bir dizi temaslarda bulunan Avrupa Komisyonu`nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Adalet Bakanı Cemil Çiçek ile biraraya geldi.Yaklaşık bir saat süren toplantı sonrası Rehn ve Çiçek basın mensuplarını açıklamalarda bulundular.

-REHN-

Bakan Çiçek ile Türkiye`deki reform sürecini ve ifade özgürlü konusunu konuştuklarını belirten Rehn,¨301. madde ifade özgürlüğü ile ilgili kısıtlamalar getirmektedir.Oluşan içtahat bu kısıtlamaların önünü açar durumda.Törör sorununu görüştük.PKK terörünü kınıyorum.AB, Türkiye`nin terörle mücadelesinin destekliyor. Terörden mağdur olmuş kişileri çok iyi anlıyoruz.

İfade özgürlüğü konusunda son derece yapıcı ve açık bir görüyme gerçekleştirdik Sayın Çiçek ile. Aramızdaki yapıcı ve açık diyaloğun netice vereceğini düşünüyoruz. Gerçekleştirilecek gelişmelerin 8 Kasım`daki rapora yansımaları olacaktır.¨ dedi.

-BAKAN ÇİÇEK-

Rehn`in bakanlıktan ayrılmasından sonra açıklama yapan Bakan Çiçek,¨3 Ekim`in üzerinden 1 yıl geçti.Rehn ile geçen bir yılı değerlendirdik. Türkiye belli bir süreden beri AB süreci ile ilgili olarak samimi çabalar göstermiştir.Önemli yasal düzenlemeler yapmıştır.Rehn ile yaptığımız değerlendirmede, bu çalışmaların hangi atmosferde yapıldığını ifade etmeye çalıştım.Türkiye, özgürlükler ile ilgili düzenlemeleri terör ortamında yapmıştır.Başka ülkeler için törer bir güvenlik sorunu olabilir.Bizim için güvenlik sorunun olmanın ötesinde onunla birlikte aynı zamanda özgürlük sorunudur.Terörün devam ettiği ortamda özgürlükler ile ilgili düzenleme yapmanın ne kadar zor olduğunun bilinmesi gerekir.AB`nin bunu iyi değerlendirmesi gerekiyor. Terörle mücadele yeterli bir uluslararası işbirliğinin olmadığı bir ortamda Türkiye bu reformları yapmaktadır.

-PARLAMENTO BİZİM EMRİMİZDE DEĞİL-

AB`nin Türkiye ile ilgili değerlendirmeleri yaparken 8 Kasım`da, hükümetin reformlarla ilgili kararlılığı var mıdır yok mudur buna bakması lazım.Onun dışındaki değerlendirmelerin bunun ışığında yapılması gerekir.Belli tarihler zikredilerek yasa çıkarılmasını beklemek parlamenter sistemin icatlarına uymaz.Parlamento hükümetin emrinde değildir.

-ADİL OLUNMALI-

Türkiye`nin beklentileri ile AB`nin beklentilerinin de örtüşmesi gerekir.Avrupa maalesef son bir seneden beri özgürlükler konusunda çok iyi örnekler ortaya koymamıştır.Bir taraftan Türkiye`de ifade özgürlüğü niye kısıtlanıyor derken, ayın 12`nde bir AB üyesi ülkesindeki tasarıyı kimse görmemezlikten gelemez. Türkiye AB ilişkilerini bir bütünlük içinde bakmak gerekir.Bir karaden bakarak değerlendirme yapmak doğru olmaz.Biz hem Türkiye`nin beklentilerini hem de AB`nin beklentilerini ölçmeye, biçmeye, adımlarımızı da birlikte atmaya mecburuz.Faydalı bir görüşme oldu.¨dedi.

-REHN`E FRANSA`YI SORUN-

Basın mensuplarının sorularını yanıtlamayan Bakan Çiçek, aracına binerken, ¨Rehn`e Fransa`yı sorun¨ diye seslendi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title