Haberler

Öğrencilerden, Soba Zehirlenmesine Karşı Cihaz

Güncelleme:

Tokat Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri, çok sayıda kişinin ölmesine neden olan soba zehirlenmelerine karşı cihaz üretti.

Pencere kenarına kurulan cihaz, evde oluşan gazı algılayarak fan sayesinde dışarı atıyor.

Tokat Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri yıl boyunca hazırladıkları 21 eseri düzenlenen bilim fuarında sergiledi. Okulda düzenlenen programa İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı ve çok sayıda davetli katıldı. Burada konuşan Müdür Yazıcı, öğrencilerin hazırladıkları projelerinin her birinin ayrı bir önem taşıdığını söyledi. Açılış konuşmasının ardından davetliler ayrı ayrı hazırlanan çalışmaları inceledi.

'SOBA ZEHİRLEMESİN, HAYATLAR SÖNMESİN'

Çalışmalar kapsamında en çok dikkati ise 'Soba zehirlemesin hayatlar sönmesin' sloganı altında yapılan cihaz çekti. Motorlu Araçlar Teknolojisi Öğretmeni Sami Şahin ile 10'uncu sınıf öğrencileri Alperen Şen, Mücahit Çelik ve Çağrı Adıyaman tarafından yapılan cihaz, soba zehirlenmelerine karşı evde oluşan karbonmonoksiti kendisi algılayarak dışarıya atıyor. Projenin mimarı öğretmen Sami Şahin, soba zehirlenmelerinden ölüm olayları nedeniyle öğrencileriyle birlikte böyle bir projeyi düşündüklerini söyledi. Projede basit parçalar kullandıklarını belirten öğretmen Şahin şu bilgileri verdi:

"Kurmuş olduğumuz devre sayesinde cihazımızı bir fişe takıyoruz. Burada iki tane uyarı sistemimiz var. Bir sesli uyarı sistemimiz, diğeri ise ev veya oda içerisinde karbonmonoksit gazını dışarıya atıyor. Sistemde kullanmış olduğumuz parça karbonmonoksite duyarlı bir cihaz. Yani sobadan çıkacak karbonmonoksit gazı algıladığı zaman ses sistemi çalışıyor ve aynı zamanda pencereye koyacağımız bir fan sayesinde içerdeki zehirli gazı dışarıya atmış oluyor."

Cihazın az miktarda elektrik sarf ettiğini söyleyen Şahin, "Amacımız burada insanlarımızın ölmemesi. En fakir insanımız bile bunu alıp evine takabilir. Bu cihazımızı ilk olarak tanıtıyoruz. Çünkü piyasada böyle bir cihazın olmadığını öğrendik" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Tokat Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title