Haberler

"AB ve NATO Üyeliklerimizi Yunanistan Engelliyor"

Güncelleme:

Mersin'de Türkiye-Makedonya İş ve Yatırım Forumuna katılan Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, AB ve NATO üyeliklerinin Yunanistan tarafından engellendiğini söyledi.

Mersin'de düzenlenen Türkiye- Makedonya İş ve Yatırım Forumu'na katılan Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, AB ve NATO üyeliklerinin Yunanistan tarafından engellendiğini söyledi.

Ticaret ve Sanayi Odası'ndaki foruma, Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Burhanettin Kocamaz, Makedonya Devlet Bakanları Furkan Çako ve Bil Pavlevski, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut ve çok sayıda yatırımcı ile iş adamı katıldı. Forumda bir konuşma yapan Başbakan Nikola Gruevski, Makedonya'nın AB ve NATO adayı bir ülke olduğunu belirterek şunları söyledi:

"2009 yılında Makedonya, müzakerelere başlamak için tüm hazırlıkları yapmıştır. Ancak müzakere süreci o yılda başlamadı. NATO üyeliğimizde maalesef askıda kaldı. Bunun nedeni, Güney komşumuz olan Yunanistan'ın görüşmeleri bloke etmesidir. Yunanistan bir şart koşmuştu Makedonya için. 'Müzakerelerin başlaması ve NATO'ya girmesi için öncelikle adını değiştirmesi lazım' demişti. 'Kendi ulusunun adını değiştirmesi ve dilinin adını değiştirmesi lazım' demişti. Sizin de malumunuz, böyle bir durumla karşı karşıya kaldığımızda kabul edemeyiz, etmeyiz de. Böyle bir şartın koyulması kabul edilebilir değil. Biz diyaloglar aracı ile yeniden görüşmelere başlayacağız. Sorunun üstesinden gelinmesi için elimizden gelen her şeyi yapacağız yetkililer olarak. Hem AB'ye hem de NATO'ya girmek için. Ülkemizin ilerlemesi için çok şey yapıyoruz."

MAKEDONYA, AVRUPA'DAKİ MALİYETİ EN DÜŞÜK ÜLKE

Türkiye'nin Makedonya'nın önemli bir partneri olduğunu ifade eden Gruevski şöyle devam etti:

"Son 7 yılda ekonomik olarak Makedonya'da önemli gelişmeler oldu. İş kurma şartları açısından Makedonya, 2006 yılında Dünya Bankası listesinde 94'üncü sıradaydı. Çok çalıştık ve böylelikle 25'inci sıraya geldik. AB'de bulunan 28 ülkenin 21'inden daha iyi pozisyondayız. Hükümetimiz bürokrasi işlerini azaltmak için iktisadi odaları ile birlikte, Makedonya'daki 300 şirket ile birlikte bürokrasi işlemlerini tamamen çok kısaltmış olduk. Makedonya, Avrupa'da iş kurmak için maliyeti en düşük ülke. Maliyeti tamamen düşürdük, vergileri neredeyse sıfır dereceye düşürdük. Ücretler vergisi şu anda yüzde 10, gelir vergisi de yüzde 10 civarında. Karını yeniden yatırıma yatıran şirketlerin vergisi yok. Vergiden muaf oluyorlar. Gümrük vergilerini ve KDV'yi düşürüyoruz. Özellikte on sektörde, yüzde 18'den yüzde 15'e düşürdük. Sağlık, emeklilik ve iş kurma katılım ücretlerini 3'te bir seviyesine düşürdük. Makedonya'daki vergi paketi, şu anda Avrupa'daki ülkelerin içerisinde en iyi vergi paketidir. Ülkemizde enerji, lojistik, iş gücü maliyeti düşüktür. Makedonya, iş kurma açısından Avrupa'daki maliyeti en düşük ülkedir."

YATIRIM İÇİN ÇAĞRI YAPTILAR

Vali hasan Basri Güzeloğlu ise konuşmasında forumun, Mersin'in uluslararası alanlara açılmasına, gelişmesine ve kalkınmasına katkıda bulunacağına inandığını belirterek, "Mersin'de başlayan bu işbirliğinin hepimiz için hayırlara vesile olmasını diliyor, Mersin'i Türkiye buluşmasına katarak Mersin'e hak ettiği değeri gösteren Başbakanımıza teşekkür ediyorum. Bu forumda sunulacak bilgiler, eminim ki yatırımcıların dikkatini çekecek ve girişimlere neden olacaktır" diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da Mersin'in ticaret, sanayi, tarım ve turizm gibi, bölgedeki yatırımların önemli dinamiklerinin tamamında söz sahibi ve öncü bir şehir olduğunu belirterek, Mersin'in, Makedonya merkezli olarak Balkanlar ve Doğu Avrupa pazarlarında da yatırımcıları ve ürünleriyle söz sahibi olmasını arzu ettiklerini ve bunun için de gerek Mersinli iş adamlarının Makedonya'da, gerekse Makedon iş adamlarının Mersin'de yapacağı yatırımlar konusunda, Büyükşehir Belediyesi olarak her türlü kolaylığı göstereceklerini söyledi. - Mersin

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Nikola Gruevski Yunanistan Makedonya Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title