Haberler

Kocaeli: Kocaeli'nde Tarihi Eser Hırsızlığı

Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde Altyapı Çalışması Sırasında Roma Dönemine Ait Bir Mezar Bulan ve Mezarın İçindeki Birkaç Tarihi Eseri Saklayan 3 İşçi, Jandarma Tarafından Gözaltına Alındı.

Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde altyapı çalışması sırasında Roma dönemine ait bir mezar bulan ve mezarın içindeki birkaç tarihi eseri saklayan 3 işçi, jandarma tarafından gözaltına alındı.

Edinilen bilgiye göre, Gebze İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, bir ihbarı değerlendirerek yaptıkları araştırmada, bir süre önce Köseler Köyü'nde bulunan İstanbul Madeni Eşya Sanatkarları (İMES) Organize Bölgesi içinde yapılan su tesisatı çalışması sırasında, ilk belirlemelere göre Roma dönemine ait bir mezar bulunduğunu ortaya çıkarttı. İhbar üzerine Kocaeli İl Müze Müdürlüğü yetkilileri ile olay yerine giden ekipler, bir süre önce bir fabrikanın yaptığı inşaat çalışması sırasında toplu mezar ortaya çıktığını ve buradaki bir mezardan çıkan tarihi eserlerin ise işçilerden biri tarafından saklandığını tespit etti. Bunun üzerine araştırmalarını derinleştiren ekipler, söz konusu çalışmayı yapan iş makinesinin operatörüyle bir su tesisatçısı ve bir işçiyi yakalayarak gözaltına aldı. İşçilerden birinin evinde yapılan aramada ise tarihi değeri bulunan ve Helenistik döneme ait olduğu belirlenen huni şeklinde 1 adet gözyaşı şişesi ile kırılmış halde 1 adet yivli karıştırma çubuğu ele geçirildi. M.Ö. 4. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen tarihi eserlere, ilk incelemenin ardından müze yetkilileri tarafından müzeye teslim edilmek üzere el konuldu. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na göre, mezarın bulunduğu bölge ise güvenlik altına alınırken, tarihi eserlere zarar veren ve buldukları tarihi eserleri yetkililere bildirmeyip saklayan 3 kişi hakkında da işlem yapıldı.

Kocaeli ve Gebze Bölgesi'nde çok sayıda Roma ve Bizans dönemine ait bu tür mezarların bulunduğunu belirten müze yetkilileri, bulunan yerin de "Nekropol" yani tarihi bir mezarlık alanı olabileceğini ifade etti. Gebze'nin birçok köyü gibi Köseler Köyü'nün de eski Roma Yolu üzerinde bulunması nedeniyle ortaya çıkan mezarın haricinde, bölgede toplu mezarların bulunacağı tahmin ediliyor. Gerekli yazışmaları yapan İl Kültür Müdürlüğü'nün, Turizm Bakanlığı'ndan alınacak izinle bölgede ileriki günlerde geniş çaplı bir araştırma yapması bekleniyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title