Haberler

'Kızımla Konuştuk Yakında Eve Dönecek'

Güncelleme:

Erzurum'da evden ayrılan Leyla Yalçınkaya'nın devlet güvencesi altında olduğu öğrenildi.

Erzurum'un Tortum İlçesi'ndeki Ödük Vadisi'nde yaptırılacak Hes'lere karşı eylemlerin sembolü olan ve görücü usulde evlendirilmeye karşı çıkarak, 18 yaşına girer girmez geçen hafta evden ayrılan Leyla Yalçınkaya'nın devlet güvencesi altında olduğu belirtildi.

Fırıncı C.K. ile geçen yıl nişanlanan kızı Leyla ile 2 gün önce telefonla konuştuğunu belirten baba Kemal Yalçınkaya, "Bir kurumdan görevli aradı ve kızımın emin ellerde, devlet güvencesi altında olduğunu bildirdi. Bizi kızımla yakında kavuşturacaklar" dedi. Kemal Yalçınkaya, kızının fırıncı gençle nişanlanmasıyla ilgili de "Bizim burada görüşerek, konuşarak evlenen pek yok. Evlenmeler görücü usulüyle oluyor" diye konuştu.

Erzurum'un sebze ve meyve bahçesi olarak nitelendirilen ve Ödük Çayı'nın aktığı vadi içinde yer alan Tortum'un Serdarlı, Bağbaşı ve Pehlivanlı beldelerine kurulacak 3 hidroelektrik santrali ( Hes ) için çalışmalar başlayınca, yöre halkı karşı çıktı. 2011 yılının Temmuz ayında köylüler ilk kez güvenlik kuvvetleri ile karşı karşıya geldi. Kadınların da katıldığı eylemler sırasında, o zaman 17 yaşında olan Leyla Yalçınkaya, ön plana çıktı ve Ödük Vadisi'nde direnişin sembolü oldu. Yöreye şantiye kurulması, ağaçların kesilmeye başlanması halkın tepkisini iyice artırdı.

BABAANNESİ İLE BİLE KONUŞMASI YASAKLANDI

Bağbaşı Beldesi'nde Hes'e tepki için 6 Eylül'de düzenlenen oturma eylemine katılan köylülerden 14'üne 'Görevi yaptırmamakta direnme' suçu işledikleri gerekçesiyle 250'şer lira para cezası ile birlikte adli kontrol kararı verildi. Tortum Sulh Ceza Mahkemesi Leyla Yalçınkaya hakkında, Hes'in çalışma alanlarına girme ve Hes'lere karşı eylemlerde bulunan kişilerle ilişki kurma yasağı getirdi. Leyla'nın aynı evde oturan babaannesi Şükran ile görüşmesi bile yasak kapsamı içindeydi.

Ortaokul mezunu ve dört kardeşin en büyüğü olan Leyla Yalçınkaya 'jandarmaya taş attığı' iddiaları yalanladı ve o günlerde şunları söyledi:

"Kesinlikle taş atmadım. Ben bir genç kızım ve gururumla oynadılar. Çok ağrıma gitti. Hakim, HES eylemine karışan kişilerle konuşmamamı kararlaştırdı. Beldede hepimiz akrabayız. Akrabalarımı görüyorum ama ceza almaktan korktuğum için konuşamıyorum. Eylem oluyor ama ben gidemiyorum. Su hakkımızı savunamıyorum."

JANDARMALAR TERHİS OLUNCA ŞİKAYETTEN VAZGEÇTİ

Leyla Yalçınkaya hakkında 'jandarmaya taş attığı' iddiası üzerine 'görevi yaptırmama, hakaret ve kasten yaralama' suçlamalarıyla dava açıldı. Ancak Leyla'yı yargılanma sürecinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, İstanbul Milletvekili Melda Onur ve aslen Tortumlu olan Avukat Eşber Yağmurdereli yalnız bırakmadı.

Görevli jandarma erlerine hakaret ettiği, taş attığı gerekçesiyle açılan 3 dava, askerler terhis olduktan sonra şikayetten vazgeçince Leyla Yalçınkaya bu yılın ilk aylarında bir davadan beraat etti.

18 YAŞINI DOLDURDUĞU GÜN EVDEN KAÇTI

Ödük Vadisi'ne üç HES yapılmasından sonra her türlü organik sebze ve meyve üretilen bölgenin iflas edeceğini belirten yöre halkının göz bebeği olan Leyla'nın ailesi, kızlarını aynı beldeden komşu mahallede fırıncılık yapan 24 yaşındaki C.K. ile görücü usulde nişanladı. Evlenmek için henüz hazır olmadığını belirten Leyla Yalçınkaya, HES'e direnişinin bir benzerini bu olayda sergiledi.

Bir süre özellikle babasıyla konuşmayıp küsen Leyla, her fırsatta böyle bir evliliği istemediğini vurguladı. Ailesinden yeterince destek göremeyince de, sevmediği biriyle evlenmek istemediğini yakınlarına söyleyerek, 18 yaşını doldurduğu gün geçen hafta evden kaçtı.

BABASI: LEYLA'YI ÇOK ÖZLEDİK

Leyla'nın evi terk etmesi büyük yankı uyandırırken, babası Kemal Yalçınkaya da jandarmaya başvurarak kızının kayıp olduğunu bildirdi.

Yalçınkaya Ailesi kızları için endişelenirken, nihayet iyi olduğu haberini aldı. Leyla iki kez ailesini telefonla arayarak, durumunun iyi olduğunu bir arkadaşının yanından telefon ettiğini, devletin güvencesinde olduğunu, kendisini merak etmemelerini söyledi.

Kızının evden gitmesine çok üzüldüklerini, ancak telefonla konuşunca rahatladığını söyleyen Kemal Yalçınkaya, DHA muhabirine şunları söyledi:

"Kızım ile gittiğinden beri iki kez telefonla konuştuk. İyi olduğunu, merak etmememiz gerektiğini ve geri geleceğini söyledi. Evden gitmesinin nedeni yüzde 80 evlenmek istememesinden kaynaklanıyor. Başka bir şey yok. Nişanlısı bizim buradan, kızım tanıyordu. Burada öyle görüşerek, konuşarak evlenen pek yok. Evlenmeler görücü usulüyle oluyor. Çok üzüldük. Jandarmaya başvurdum. Devletin bir biriminden görevli aradı. Leyla'nın güvenlik altında olduğunu söyleyerek 'Yakında sizi kavuşturacağız, jandarmayı da bilgilendireceğiz. Bizim aldığımız habere göre iyiymiş, devlet denetimi altında, bir sağlıklı bir yerde endişe etmeyin' dedi. En son iki gün önce görüştük. Leyla'yı çok özledik." - Erzurum

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Erzurum Bağbaşı Tortum HES Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title