Haberler

Karaciç, Yeniden Soykırım Suçundan Yargılanacak

Bosna'daki savaşı mağdurları ve savaş kurbanlarının yakınları, mahkemenin kararından memnun

Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına devam edilen Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karaciç, yeniden soykırım suçundan yargılanacak.

Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi Başkanı Theodor Meron başkanlığında toplanan Temyiz Konseyi, geçen yıl 28 Haziran'da alınan ve Karaciç'in Srebrenitsa haricinde Bosna Hersek'teki 7 farklı belediyede soykırım suçu işlemediğini öngören karara Savcılığın yaptığı itirazı değerlendirdi. Mahkeme Başkanı Theodor Meron, Temyiz Konseyi'nin, daha önce mahkeme bünyesindeki Hakimler Konseyi tarafından alınan ve Karaciç'in 7 belediyede soykırım suçundan yargılanmayacağını öngören kararı, geçersiz kıldığını söyledi.

Meron, Karaciç'in Srebrenitsa dışındaki Bratunats, Foça, Klyuç, Priyedor, Sanski Most, Vlasenitsa ve Zvornik şehirlerinde de daha önceden olduğu gibi soykırım suçundan yargılanacağını bildirdi.

Bu arada, Karaciç hakkındaki karar Temyiz Konseyi'nde görüşülürken, Karaciç'in, eski toplantılarında, "Müslümanlar'ın (Boşnaklar) üçte biri öldürülecek, üçte biri Hristiyanlaştırılacak ve üçte biri de kendi rızasıyla ülkeyi terk edecek. Böylece Bosna, Müslümanlar'dan temizlenecek" ifadeleri de dile getirildi. Mahkeme Başkanı Meron, Karaciç'in bu ve benzer açıklamalarının, soykırım yapma isteği olduğunu gösterdiğini söyledi.

Öte yandan, Savcılığın, Karaciç hakkında hazırladığı iddianamenin 1'inci maddesinde, Bratunats, Foça, Klyuç, Priyedor, Sanski Most, Vlasenitsa ve Zvornik şehirlerinde, Boşnak ve Hırvatları kısmen ya da tamamen yok etmek amacıyla düzenlenen saldırılardan sorumlu olduğu yer alıyor. Mahkemenin bugünkü kararıyla Karaciç, söz konusu 7 belediyenin yanı sıra, Srebrenitsa'da işlenen soykırım suçundan yargılanacak.

Savcılık, Hakimler Konseyi'nin geçen yıl Karaciç'in Srebrenitsa dışındaki 7 belediyede "soykırım yapmadığı" yönünde verdiği karara 25 Eylül 2012'de itirazda bulunmuş, Temyiz Konseyi de 17 Aralık 2013'te Savcılığı dinlemişti.

-Soykırım kurbanlarının yakınları karardan memnun

Temyiz Konseyi'nin Karaciç hakkındaki kararını, AA'ya değerlendiren Priyedorlu "İzvor" Savaş Mağdurları Derneği Başkanı Edin Ramuliç, Srebrenitsa soykırımı kurbanlarının toprağa verildiği bu acılı günde, Lahey'den gelen güzel haberin kendilerini az da olsa mutlu ettiğini söyledi.

Ramuliç, Karaciç hakkında verilen karara ilişkin, "Bu karar, diğer belediyelerde de soykırım işlendiğinin kabul edilmesi için bize umut oldu" dedi. Karardan ötürü Temyiz Konseyi'ni tebrik eden Ramuliç, Konseyin her zaman Boşnaklar'ın ona karşı olan güvenini koruması gerektiğini söyledi.

Ramuliç, "Karaciç hakkında, geçen yıl verilen kararın geçersiz kılınması için ortaya birçok delil sunan Savcılığı da tebrik ediyorum. Biz, hiçbir zaman adalete olan inancımızı kaybetmedik. Adaletsizce verilen kararlar olmasına rağmen, biz adalete inanmaya devam ettik" dedi.

Savaş mağdurları ve kurban yakınları olarak, Lahey'deki mahkemeye güvenmek zorunda olduklarını söyleyen Ramuliç, mahkemenin bugünkü kararının, soykırım mağdurlarının mahkemeye olan güvenlerini geri kazandırabileceğini belirtti.

Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi Hakimler Konseyi Başkanı O-Gona Kwon, geçen yıl 28 Haziran'da aldığı kararla, Karaciç'in, Mart-Aralık 1992 tarihlerinde Bosna Hersek'in 7 belediyesinde soykırım işlemediğine ve yargılanmasına sadece Srebrenitsa'da soykırım işlemek suçundan devam edileceğine karar vermişti.

- Federation of Bosnia and Herzegovina

Kaynak: AA / Güncel

Srebrenitsa Saraybosna Yugoslavya Lahey Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title